
Mısırlılar açlık çeken Gazzelilere içine yiyecek koydukları şişeleri denize atarak ulaştırmaya çalışıyor
Mısırlılar, açlık artarken Gazze'ye deniz yoluyla şişelerle yiyecek ulaştırmak için bir girişim başlattı
Mısırlılar, kuru gıdaları şişelere doldurup Akdeniz'e bırakmayı ve bunların Gazze'ye ulaşmasını ummayı amaçlayan bir girişim başlattı.
HABERVİTRİNİ ÖZEL
Gazze'den gelen açlık manzaraları karşısında dehşete düşen Mısırlılar , "Denizden Denize - Gazze İçin Bir Şişe Umut" adlı sembolik bir girişim başlattı.
Girişim kapsamında Mısırlılar, tahıl, pirinç, mercimek ve diğer kuru gıda malzemelerini bir ve iki litrelik şişelere doldurup, bunları Gazze'ye ulaşmaları umuduyla Akdeniz'e bırakıyor.
Girişime katılanlar, bunun, yüz binlerce insanın açlıktan ölmesine neden olan acil yardım kamyonlarının sınır kapılarında durdurulduğu İsrail'in felç edici kuşatmasını aşmak için çaresiz bir önlem olarak geldiğini söyledi.
Eyleme katılanlar, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas gibi Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerdeki insanlara da katılım çağrısında bulundu.
Yerel Arap medyasına göre, fikir "şişedeki mesaj" yönteminden esinlenerek ortaya çıktı ve o zamandan beri özellikle sosyal medya platformlarında geniş çapta beğeni topladı.
Sina'dan denize atılan Mısır şişeleri Gazze'ye ulaştı
Akdeniz'deki okyanus akıntıları aracılığıyla kuşatma altındaki Gazze Şeridi halkına gıda yardımı ulaştırmayı amaçlayan "Deniz Mesajları" adlı benzersiz bir girişim sosyal medyada yayıldı.
Bireysel bir girişim olarak başlayan girişim, hızla daha geniş bir dayanışma hareketine dönüştü. Boş plastik şişeler pirinç ve mercimek gibi kuru gıda maddeleriyle doldurulup, Mısır ve Kuzey Afrika kıyılarındaki çeşitli noktalardan denize atılıyor ve akıntıların bunları Gazze kıyılarına taşıması umuluyor.
Girişimin organizatörleri, plastik şişelerin seçilmesinin çeşitli nedenleri olduğunu açıkladılar; en önemlileri uzun süre yüzebilmeleri, içeriklerini bozulmaya karşı korumak için kolayca kapatılabilmeleri, yaygın olarak bulunabilmeleri ve düşük maliyetleriydi. Ayrıca, Akdeniz'deki okyanus akıntılarının genellikle batıdan doğuya doğru aktığını ve bu "insani mesajların" hedeflerine ulaşma şansını artırdığını vurguladılar.
Organizatörler, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'taki kıyı kentlerinde yaşayanları kampanyaya katılmaya davet ederek, sürecin yalnızca bir plastik şişe ve bir kilogram kuru gıda ürünü gerektirdiğini vurguladı. Ayrıca, içindekilerin sağlam bir şekilde ulaşmasını sağlamak için şişelerin sıkıca kapatılmasının önemini vurguladılar.
Öte yandan, girişimin aktivistleri, kampanyanın uygulanması için ideal birkaç kıyı bölgesini tespit ederek, Kuzey Sina, özellikle Ariş, Şeyh Züveyd ve Refah kentlerinin Gazze'ye yakınlığı ve elverişli deniz akıntıları nedeniyle stratejik konumlar teşkil ettiğini kaydetti.
Girişim, #SeaMessages etiketiyle sosyal medya platformlarında geniş çapta yayıldı ve binlerce kullanıcı uygulama talimatlarını ve birinci elden deneyimlerini, ayrıca benzer koşullar altında Gazze'ye ulaşan benzer şişelerin önceki başarı hikayelerini paylaştı.
Girişimin organizatörleri, imkansız bir hayal sunmadıklarını, aksine Gazze Şeridi'ne yıllardır uygulanan sıkı abluka nedeniyle halkın çektiği acıları, sınırlı da olsa hafifletmeye katkıda bulunabilecek basit ve uygulanabilir bir plan sunduklarını vurguluyor.
Bu fikrin, Japonya'da yaşayan Mısırlı bir akademisyen ve mühendis tarafından ortaya atıldığı ve Gazze'ye uygulanan abluka nedeniyle gıda sevkiyatının deniz yoluyla yapılmasının en pratik yöntem olduğu öne sürüldüğü bildirildi.
Facebook'ta paylaştığı gönderide, sıkıca kapatılmış 25 litrelik plastik bir bidonun yaklaşık altı ila sekiz kilogram yiyecek alabileceğini, kaldırma kuvvetini sağlamak için de yaklaşık sekiz litrelik bir hava boşluğu bırakıldığını açıkladı.
Konteynerlerin karşı akıntıları atlatmak için kıyıdan en az dört kilometre açıkta, kuzeydoğuya doğru 60 derecelik açıyla bırakılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Paylaşımda, "Doğu Akdeniz'deki yüzey akıntıları batıdan doğuya doğru saatte 0,8 kilometre hıza kadar ulaşıyor. Bu da konteynerlerin Damietta veya Port Said'in doğusundan gönderilmesi durumunda 72-96 saat içinde Gazze kıyılarına ulaşabileceği anlamına geliyor" ifadeleri yer aldı.
Paylaşımı gören çok sayıda internet kullanıcısı umutlarını dile getirdi ve ardından önerisini kabul eden kişilerin videolarını paylaştı.
Kimileri bunu, "hükümetlerin acizliği" karşısında "samimi bir ifade" olarak niteledi.
Diğerleri ise sembolik girişimlerin etkili bir halk baskısına dönüştürülmesi, güvenilir yardım kuruluşlarının desteklenmesi ve ablukanın kaldırılması ve hayati yardımların geçişine izin vermek için acil uluslararası eylem talep edilmesi gerektiğini söyledi.
Kitlesel açlık
Son gelişmeler, 100'den fazla yardım kuruluşunun Gazze'deki "kitlesel açlık" konusunda ciddi endişelerini dile getirmesinin ardından geldi.
Mısır ve Gazze arasındaki sınırda 950'den fazla yardım kamyonunun engellendiği düşünülüyor. BM ise bu hafta yaptığı açıklamada, ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın Mayıs ayında operasyonları kontrol altına almasından bu yana İsrail güçlerinin yiyecek almaya çalışan 1000'den fazla Filistinliyi öldürdüğünü söyledi.
Save the Children, Oxfam ve Sınır Tanımayan Doktorlar gibi kuruluşlar, Strip'teki meslektaşlarının da açlıktan "eridiğini" söyledi.