Gündem
  • 9.6.2024 13:12

Demokratların ünlü ismi Pelosi : Netanyahu Kongreye davet etmek büyük hata

ABD Temsilcisi Nancy Pelosi (D-Calif.) Yahudi devletine verdiği siyasi destekle tanınan bir isim. Bugüne kadar Amerikan kongresinde İsrail'in en sadık savunucuydu. Son katliamlardan sonra hızlı bir dönüş yapan Pelosi, Netonyahu'ya sert eleştirilerda bulundu.

İsrail'i yüreğine yakın taşıyor

Pelosi İsrail'i birçok kez ziyaret etti ve Washington'da İsrailli liderleri ağırladı. En yakın ilişkilerinden biri , parlamentolarının ilk kadın konuşmacıları olarak Pelosi'nin aynı dönemde tarih yazdığı için bir bağ kurduğu Kadima Knesset Üyesi Dalia Itzik'ti .

Pelosi, Netanyahu'nun Kongre'ye hitap etmemesi gerektiğini söyledi: "Davet edildiği için çok üzgünüm"

Önceki bir röportajda eski Temsilciler Meclisi Başkanı Netanyahu'nun istifa etmesi gerektiğini söylemişti

Uluslararası hukuku ihlal etmek ve siyasi çıkar uğruna Gazze'deki savaşı uzatmakla suçlanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gelecek ay yapılacak ortak oturumda Kongre'ye hitap edecek. Ancak eski Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, D-Calif., onu davet etmenin en başta hata olduğunu söylüyor.

Cuma günü CNN sunucusu Dana Bash ile yaptığı röportajda Eski Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, hâlâ konuşmacı olsaydı onu ABD Kongre Binası'nda konuşmaya "kesinlikle" davet etmeyeceğini söyledi. 

Daveti yaymaktan sorumlu iki Cumhuriyetçi olan Sözcü Mike Johnson ve Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell, Perşembe günü bir bildiri yayınlayarak "iki partili, iki meclisli toplantının ABD ve İsrail'in kalıcı ilişkisini simgelediğini" duyurdu. 

Pelosi Bash'e "Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum" dedi. Başbakan, Başkan Obama'nın İran'la nükleer anlaşmaya ilişkin "ustaca" çalışmasını eleştirdiğinde, "Açıkçası, geçen sefer davet edilmesini tasvip etmedim" diye ekledi.

Bash'e "Davet edildiği için çok üzgünüm" dedi ama biraz iyimserlikle şunu ekledi: "Ama o zamana kadar kim bilir, hâlâ başbakan olacak mı?" Pelosi'nin yorumları, Başkan Joe Biden da dahil olmak üzere Demokratlar arasında Netanyahu'ya yönelik, insani bedeli ne olursa olsun savaşı sürdürme yönündeki bu kararlılık nedeniyle yaşanan yaygın hayal kırıklığını yansıtıyor.

Pelosi, "Keşke bir devlet adamı olsaydı ve İsrail için doğru olanı yapsaydı" dedi. 7 Ekim'deki Hamas saldırısından sonra İsrail'e genel desteğini dile getirdi ve Gazze ve Gazze halkı için sempatilerini iletti ve Netanyahu'nun Gazze halkı için çok uzun süredir yardım yolunda durduğunu da sözlerine ekledi. 

İrlanda ziyareti sırasında İrlandalı bir kamu yayıncısı Raidió Teilifís Éireann ile Nisan ayında yaptığı röportajda Pelosi de benzer bir düşünceyi dile getirdi. Daha sonra İsrail'in kendisini koruma hakkına sahip olduğunu belirterek, "Netanyahu'nun politikasını ve uygulamasını reddediyoruz. Korkunç. Onun karşılık olarak yaptıklarından daha kötü ne olabilir?"

Yüzlerce İsrailli sivilin ölümüne yol açan 7 Ekim'deki Hamas saldırısına yol açan güvenlik başarısızlıklarının sorumluluğunu kabul etmesi yönünde kendisini uyardı.

Pelosi, "İstihbaratçısı istifa etti, istifa etmeli" dedi. :Sonuçta sorumlu odur."

Güncellenme Tarihi : 9.6.2024 13:23

İLGİLİ HABERLER