DENİZ FENER'İ SAVCILARINA HAPİS TALEBİ!
Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişleri, Deniz Feneri soruşturmasında el çektirilen savcılar için yaptıkları soruşturmayı bitirdi. Müfettişler soruşturma sonucunda hazırladıkları raporda savcıların cezalandırılmasını istedi.
Müfettişler raporda, savcılar için “Cumhuriyet savcıları hakkında disiplin yönünden cezalandırılmaları ve cezai yönden de kovuşturma yapılması, ayrıca söz konusu eylemlerin yargının itibarına zarar vermesi nedeniyle haklarında 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 77. maddesi gereğince ‘geçici tedbir uygulanması’ gerektiği” yönünde kanaat bildirdi.
HSYK 2. Dairesi ise ‘Cumhuriyet Savcıları hakkında geçici tedbir uygulanması talebinin reddine, disiplin yönünden ilgililerden son savunmalarının istenmesine, kovuşturma yönünden ise konunun incelemeye alınmasına’ karar verdi.
Deniz Feneri soruşturmasını sürdüren savcılar Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkında ‘mahkeme kararında tahrifat yaptıkları’ gerekçesiyle HSYK tarafından inceleme başlatılmıştı. Bu kapsamda HSYK iki müfettiş görevlendirmişti. İnceleme, “bir kısım hukuka aykırılıklar” tespit edilmesi nedeniyle, soruşturmaya dönüştürülmüştü. Müfettişler yaptıkları soruşturmayı tamamlayarak, hazırladıkları raporu HSYK’ya sundu. HSYK, müfettişlerin hazırladığı raporun ayrıntılarını ve raporu değerlendiren HSYK 2. Daire’nin kararını dün yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu.
‘Tahrifat yaptılar’
Açıklamaya göre müfettişler, kurula sundukları raporda savcıların, “mahkeme kararında tahrifat yaptıklarına” ilişkin tespitlere yer verdi. Açıklamada şöyle denildi:
“Adı geçen Cumhuriyet savcılarının soruşturmada ismi geçen 19 şüphelinin malvarlıklarına el konulmasına ilişkin talep üzerine Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nce şüphelilerin adına kayıtlı taşınmazlara, hava, deniz ve kara taşıtlarına, ortağı oldukları şirketlerdeki ortaklık paylarına el koyma kararı verildiği, şüphelilerin ortağı olduğu şirketlerin adına kayıtlı taşınmazlara, hava, deniz ve kara taşıtlarına el konulması talebinin ise reddedildiği halde, şirketlerin adına kayıtlı mallara da el konulmasını sağladığı, bu amaçla ilgili yerlere yazılar yolladığı; müzekkerelere mahkeme kararının, ‘şirketlerin malvarlığına el konulması’ talebinin reddine ilişkin kısmını kapatmak suretiyle tahrifat yapmışlardır.”