DENKTAŞ: ''TEHDİT ALTINDA DAHİ ANLAŞMAYI MÜZAKERE ETMEK İSTEDİK''
ANKARA - KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ''Rumların, Ada'nın tümünü temsilen AB'ye üye olacağı tehdidi altında dahi anlaşmayı müzakere etmek istediklerini'' belirtti.
Denktaş, düzenlediği basın toplantısında, ''Kopenhag'a kendisinin gitmeyerek temsilci gönderdiği ve sunulan belgeyi imzalamayarak Türkiye'yi zor duruma düşürdüğü'' yolunda bir hava yaratıldığını kaydederek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides'in Kopenhag'a Kıbrıs Cumhuriyeti devlet başkanı sıfatıyla davet edildiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Denktaş, şunları söyledi:
''Klerides, Kopenhag'a Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devlet başkanı olarak davet edilmiştir. AB'nin daveti Klerides'e yapılmıştır. Kıbrıs Türklerinin varlığı bile kaale alınmamıştır. Bunca zaman yaptığımız itirazlar, Rum tarafının 1960 anlaşmalarına ters düştüğü yönündeki girişimler hiç kaale alınmamış. Zaten 12 Aralık tarihi gelmeden bütün dünya biliyordu ki, anlaşma olsa da olmasa da, belge imzalansa da imzalanmasa da, tüm istedikleri, Rum idaresi, bütün Kıbrıs'mış gibi AB'ye alınacaktı. Bunu unutarak, Kıbrıs Türk tarafı bunu yaptı veya yapmadı demenin bir anlamı yoktur. Biz bu tehdit altında dahi önümüze konmuş belgeleri müzakere etmek istedik. Rumlarla müzakere edelim. Rumun da buna itirazı var, bizim de itirazlarımız var. Bunları müzakere etmemize fırsat verin dedim, bu fırsat da verilmedi.''
Sözlerine devamla, ''Bir oldu bitti halinde bu belgeyi imzalamamız istendi'' diyen Denktaş, Türkiye'de de anlaşmayı ''sanki Denktaş'ın imzalamadığı, Klerides'in imzaladığı'' şeklinde bir hava yaratıldığını kaydetti. Klerides'in de anlaşmayı imzalamadığını hatırlatan Denktaş, daha şöyle dedi:
''Kıbrıs denilen Rum idaresinin AB'ye üye olacağı, imzalasak da, imzalamasak da evvelden verilen bir karardır. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan, '12 Aralık'ta Kopenhag'da bulununuz. (BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro) De soto ile görüşünüz. Klerides ile aranızda çok az fark kaldı, o farkları da gideriniz ve belgeleri imzalayınız' diye bir mektup aldık. Bütün taktik, madem Türkiye AB'ye girecek, Türkiye 12'sine kadar muhakkak Denktaş'a bastırır, bu oldu bittiye imzayı attırır, böylece Kıbrıs meselesi hallolmuş olur. Topraklarımızın üçte biri gider. Egemenlik sözde kalır, içimize Rumlar peyder pey girer. İki bölgeden olacağı 1977'den beri kararlaştırılmış birlik ortadan kalkar. 1960'da kurucu ortak olan statümüz, imtiyazlı azınlık bu sefer var olan meşru Kıbrıs Cumhuriyeti'nin içinde imtiyazlı azınlık olarak monte edilmiş oluruz. 5-10 yılda Kıbrıs Türkü, Girit Türkü gibi adayı boşaltmak zorunda kalır. Önümüze konan belgeyi böyle değerlendirdik. Türkiye de böyle değerlendirdi ve reddettik.''
Belgede sunulan konuları görüşerek düzeltmek istediklerini ifade eden Denktaş, dün akşam Hükümetle yaptıkları görüşmede bu yaklaşımının tasvip edildiğini bildirdi.
Görüşmeleri Şubat sonuna kadar sürdüreceklerini kaydeden Denktaş, ''Temennimiz Rum tarafının yarım Kıbrıs'ı üye yaptığının farkına vararak, Kıbrıs Türk tarafının da baskıya boyun eğemeyeceğini gördükten sonra, hem kendileri, hem AB, hem de De Soto daha insaflı, daha anlayışlı, daha esnek bir duruma gelirler. Böylelikle yol katetmiş oluruz. Çalışmamız bu olacak. Netice alıp almamak iki tarafın iyi niyetine bağlı olacak'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:57