Gündem
  • 18.4.2024 21:24

Devrim Muhafızlarından flaş karar.. Suriye'deki üslerini boşalttılar

Devrim Muhafızları acil önlem alıyor.. Wall Street Journal: İsrail saldırısına hazırlık olarak Suriye'deki üslerini boşalttı

Wall Street Journal , Suriye'deki İran Devrim Muhafızları güçlerinin "İsrail saldırısı beklentisiyle acil önlemler aldığını" bildirdi.
Bazı Devrim Muhafızları üyelerinin Suriye'deki üslerini tahliye ettiğini ve silah depolarını savunmak için yalnızca az sayıda gücün kaldığını kaydetti. .

Gazete,  raporunda, Devrim Muhafızlarının Suriye genelindeki tesisleri için “acil durum” tedbirleri aldığına dair Suriyeli ve İranlı kaynaklardan alıntı yapmıştı. 

Kaynaklar, bazı Devrim Muhafızları üyelerinin Suriye'deki üslerini tahliye ettiğini, bazılarının ise bunu İsrail saldırılarının en muhtemel olduğu gece saatlerinde yaptığını ekledi.

Bir kaynak gazeteye, düşük rütbeli askerlerin Deyrizor ve Şam'da araçlarda veya mağazalarda saklandığını, üst düzey subayların ise tespit edilmekten kaçınmak için konutlarda daire kiraladığını söyledi.

Yeni bir bölgesel askeri strateji

İlgili bağlamda gazete, İran'ın İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle saldırmasının yıllardır devam eden bölgesel askeri stratejiden "saptığı" değerlendirmesinde bulundu. 

İran'ın, İran topraklarına yönelik saldırı riskini azaltırken, askeri açıdan daha güçlü rakiplere, özellikle ABD ve İsrail'e saldırmasına olanak tanıyan bir vekil milis ağı kurduğunu da sözlerine ekledi.

İran İslam Devrim Muhafızları Kolordusu Komutanı Tümgeneral Hossein Salami'nin, İran'ın 13 Nisan Cumartesi günü İsrail'e düzenlediği saldırının ardından yaptığı açıklamaya atıfta bulundu : "Yeni bir denklem yaratmaya karar verdik." 

Salami, İran'ın bölgedeki çıkarlarına yönelik herhangi bir saldırının, İran'ın doğrudan saldırılarıyla karşılanacağını da sözlerine ekledi. 

Bu bağlamda askeri analistler, gazeteye göre saldırının artık İsrail'in tepki verme riskini ve iki ülke arasında daha fazla şiddet döngüsünü artırdığını söyledi. 

İsrail, 15 Nisan Pazartesi günü, İsrail'in bu tehlikeyi azaltmaya çalıştığının bir göstergesi olarak Körfez ülkeleri ve diğer Arap ülkelerine, İran saldırısına vereceği tepkinin kendi güvenliğini tehlikeye atmayacağı ve muhtemelen "kapsam açısından sınırlı olacağı" güvencesini verdi. Bölgesel Arap yetkililerin söylediğine göre. 

İsrail'in yanıt vermeden önce muhtemelen Arap müttefiklerini uyaracağını ve saldırılarını Suriye'deki İran bağlantılı tesislerle sınırlayabileceğini eklediler.

Güncellenme Tarihi : 18.4.2024 21:40

İLGİLİ HABERLER