İşten çıkarmayı zorlaştıran ve işverene haklı gerekçeyi ispat yükümlülüğü getiren İş Güvencesi Yasası'nın yürürlüğe girmesine günler kaldı. Pek çok şirket yasadan önce işçi çıkarmaya başladı
Kamuoyunda İş Güvencesi Yasası olarak bilinen 4773 sayılı yasa 15 Mart'ta yürürlüğe girecek. İş Güvencesi Yasası, kayıtlı olarak 10 ya da daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde uygulanacak. Yasa, işyerinde en az 6 ay süreyle çalışanları, en az 6 aylık kıdemi olanları, işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili niteliğinde olmayan çalışanları ve belirsiz süreli hizmet akdi ile çalışanları kapsıyor. Kapsam dışında kalanlarda da fesih hakkının kötüye kullanılması durumunda, bildirim sürelerine ait ücretin 3, bildirim şartına uyulmaması halinde 4 katı tazminat ödeneceğine dair hüküm var.
İŞSİZ SAYISI ARTTI
İş Kanunu'nun 15 Mart'a kadar çıkarılacağı yönündeki açıklamalar işverenleri rahatlatsa da son günlerde birçok işyerinde, işçi aleyhine uygulamaların arttığı şikayetleri geliyor. Bu şikayetlerin başında ise şunlar bulunuyor Yasa 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerini kapsadığından birçok birim 9 kişilik şirketlere dönüştürülüyor. İşe yine başlayanlardan, tarihi açık imzalı istifa mektubu isteniyor. Birçok işyerinde hizmetlerden dışarıdan alınıyor. Part-time çalışanlar daha çok tercih ediliyor.
Yasanın yürürlüğü gireceği tarih yaklaştıkça işsizlik oranının arttığı da dikkat çekiyor. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işsizlik ödeneği alan kişi sayısında şubat ayında gözle görülür bir artış olduğu gözleniyor. Aralık ayında 41 bir 953 olan kişi sayısı ocak ayında 42 bin 882'ye, şubat ayında da 55 bine yükseldi. Son ay işsizler ordusuna katılan insan sayısında büyük artış göze çarpıyor. Bu durum, işverenlerin yeni yasa öncesinde kadrolardaki şişkinliği indirme çabası olarak yorumlanıyor.
ÇIKARILABİLİRSİNİZ!
''İş güvencesi'' pek çok kişinin aklına işten atılmamayı getirse de aslında yasanın tam olarak böyle bir özelliği yok. Çalışan ile işveren arasında duygusal değil, sistematik kuralları olan bir çalışma ortamı sağlama amacını güden yasa, haksız ve geçersiz nedenlerle çalışanın iş akdinin feshedilmesini engelliyor. Ancak işveren tarafından gösterilen sebep ispatlanabilir ve mahkeme feshi geçerli sayarsa, işçinin hizmet akdi fesih yapıldığı andan itibaren sona ermiş olacak. Bu durumda işveren sadece hizmet akdinin feshinin hukuki sorumlulukları ile yükümlü olacak. Kıdem tazminatı, bildirim süresi kullandırılmadıysa da bu süreye ait ücreti ödeyecek.
Çalışanın yetersizliğinden veya davranışlarından kaynaklanan sebeplerin geçerli olarak feshe neden olabilmesi için işyerinde olumsuzluklara yol açması, iş akışını ve çalışma huzurunu bozuyor olması gerekiyor. Çalışanın davranışlarından kaynaklanan hatalar derhal fesihe neden olmasa da, hizmet akdinin feshi için geçerli. Bu durumda çalışanlara ihtar verilebiliyor. Pekiyi bu davranışlar neler? Arkadaşınızdan borç istediniz, telefonla işinizi aksatacak kadar uzun konuştunuz, sık sık işe geç geldiniz... Ne olacak? İhtar mı alacaksınız? Davranışlarınıza devam ettiniz. İşten çıkarılacak mısınız? Bütün bu soruların cevaplarını İş&Finans'ta detaylarıyla bulabilirsiniz.
sabah
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:31