Ekonomi
  • 26.1.2006 15:25

DIŞA BAĞIMLILIĞIN SONU... DOĞALGAZ KRİZİ SANAYİYİ KÖTÜ VURDU!

Başbakan Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler'ın doğalgazda bir sıkıntı olmadığını söylemesine karşın İzmit'te 21 dev fabrikanın doğalgazı Botaş ve İzgaz'ın talimatı ile kesildi.
      İran ve Rusya’dan gelen doğalgaz akışındaki azalma nedeniyle, konutların ısınma sorunuyla karşılaşabilecekleri dikkate alınarak Türk sanayiinin kalbi sayılan Kocaeli Bölgesi’ndeki 21 sanayi kuruluşunun bu sabahtan itibaren doğalgaz vanası kapatılması ortalığı karıştırdı. 21 Ocak’ta doğalgazı kesilen iki sanayi kuruluşuyla birlikte bu sayı 23’e yükselirken, öğlen saatlerinde BOTAŞ’tan gelen talimatla, ‘şimdilik’ kaydıyla karar uygulamadan kaldırılarak vanalar yeniden açıldı.
    

      Botaş Doğalgaz İşletmeleri Direktörlüğü’nün talimatı üzerine, Kocaeli’deki doğalgaz akışını düzenleyen İzmit Gaz A.Ş.’de bu sabah Genel Müdür İmat Erdoğan başkanlığında toplantı yapıldı. Toplantıda, 21 Ocak’ta alınan kararla doğalgazı kesilen ve doğalgazla enerji üretimi yapan Enerjisa ve Entek adlı kuruluşların ardından 21 kuruluşun daha doğalgaz vanalarının kapatılması kararlaştırıldı. Bu karar toplantının ardından da saat 10.00’dan itibaren uygulamaya konularak doğalgaz akışı durduruldu.
      İzmit Gaz A.Ş. Genel Müdürü İmat Erdoğan, bu kararın konutlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için alındığını, sıkıntı giderilir giderilmez vanaların yeniden açılacağını söyledi. İmat Erdoğan, bu kuruluşlara birkaç güne kadar gelişmelere göre yeniden odoğalgaz verilebileceğini de söyledi.
      
      
      BÜYÜK KURULUŞLAR

      Kocaeli Bölgesi’nde doğalgaz akışı durdurulan sanayi kuruluşları şöyle:
      21 Ocak’ta kesilenler: Enerjisa, Entek
      Bugün kesilenler: Beksa Çelik, Çelik Halat, Çelik Kord, Al-Co Alüminyum, Crown Bevcan, Depa, Hyundai, Keskin Kimya, Gürsan, Goodyear, Brisa, Ford Otomotiv, Kordsa Polyester, Kordsa İplik, Kartonsan, Kalibre Boru, Kordsa Bez, Lifli Rulo, Tire Kutsan, Tepe Knauf, Yıldız Entegre.
     
      ORTALIK KARIŞTI, KARAR GERİ ALINDI

      Sanayi kuruluşlarına doğalgaz akışının birer birer kesilmeye başlamasıyla ortalık bir anda karıştı. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak yaptığı ıçıklamada, özellikle yabancı ortaklı kuruluşlarda birtakım sorunların yaşandığını, buna bir de doğalgaz kesintisi eklenince ortakların yabancılara bunu anlatmakta zorlandıklarını söyledi.
      Alternatif enerji kaynakları olmasına rağmen doğalgaz biranda kesilince sanayi kuruluşlarında büyük bir panik başladı. Ancak saat 12.00 sıralarında Botaş Genel Müdürlüğü, İzmit Gaz. A.Ş.’yi arayarak gaz kesintisi kararının iptal edildiğini ve vanaların yeniden açılmasını istedi.
     
     İSTANBUL'DA 7 FABRİKADA KESİLDİ

      İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, doğalgazla ilgili Türkiye genelinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle İstanbul’da doğalgazdan elektrik üreten 7 fabrikada gazın kesildiğini ancak sanayi ve konutlarda bir problem olmadığını bildirdi.
      Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) yaptığı basın toplantısında, karla mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.
      Dün akşam saatlerinde etkisini artıran kar yağışına karşın İstanbul ulaşımında bugün de sorun yaşanmadığını ifade eden Topbaş, buna toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşların büyük katkısı olduğunu söyledi.
      Kadir Topbaş, "Herkes işine gitti ama toplu taşıma araçları tercih edildiği için ulaşımda sıkıntı olmadı. Demek ki, normal zamanda da vatandaşlar bireysel araçlarını bırakıp toplu taşıma araçlarını tercih ederlerse, ulaşımda yaşanan sıkıntılar ortadan kalkacak" dedi.
      Karayollarının sorumluluk alanında bulunan Silivri bölgesinde yoğun kar yağışı nedeniyle trafikte aksamalar olduğuna işaret eden Topbaş, Büyükşehir Belediyesi olarak Karayollarına yardımcı olduklarını, Atatürk Havalimanı pistlerine müdahale için de araçlarını burada hazır beklettiklerini kaydetti.
      Topbaş, bugün ve yarın da mücadelenin aynı şekilde devam edeceğini ifade ederek, "Dün gece yoğunlaşan kar yağışı İstanbul üzerindeki etkisini azalttı. Anadoluya doğru çekiliyor. Bu gece buzlanma ve don bekleniyor. Yarın da aynı şekilde devam edecek, daha sonra İstanbul’u terk edecek" diye konuştu.
      Karla mücadele için 70 bin ton tuz kullandıklarını, 10 bin ton tuzun da depolarında olduğunu belirten Topbaş, alım yaptıkları 25 bin ton tuzun da gemilerin yanaşamaması nedeniyle henüz ellerine ulaşmadığını kaydetti.
     
     "TASARRUFLU KULLANIN"

      İstanbullulara doğalgazla ilgili uyarılarda bulunan Kadir Topbaş, Türkiye genelinde doğalgazla ilgili bazı sıkıntılar olduğunu vurgulayarak, bu sıkıntının konut alanlarına yansımasa da, sanayi bölgelerinde kısıntıya gidildiği yönünde bilgiler olduğunu hatırlattı.
      Topbaş, şunları söyledi:
      "İstanbul’da doğalgazden elektrik üreten 7 fabrikada doğalgaz kesildi. Sanayi ve konutlarda problem yok. Bu konuda da bilinçli tüketici olmalıyız. Hiçbir enerji kaynağı sınırsız değil. Doğalgazı da tasarruflu kullanmalıyız. Kullanmadığımız alanlardaki enerjiyi kısmalıyız. Sanayi, istihdam ve üretim alanı. Ekonomik değerlerimize hassasiyet göstermeliyiz. Gerekirse iki kazak giyeceğiz, radyatörümüzü kısacağız. Bu çağrıya cevap vermeliyiz. Çok küçük tasarruflar, sanayiye büyük destek olarak yansır."
     
      ŞİMDİLİK KAYDI TEDİRGİNLİĞİ

      İzmit Gaz A.Ş. Genel Müdürü İmat Erdoğan yaptığı açıklamada, “İzgaz, ‘Şimdilik’ kaydıyla sanayi kuruluşlarının kesintisini iptal etmiş olup, gaz artı sağlanmaya devam edilmektedir. Botaş ile görüşme ve değerlendirmeler yapılmaktadır'' dedi. Ancak bu ‘şimdilik’ kaydı, sanayicideki tedirginliği ortadan kaldırmadı. İran ve Rusya ile yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığı takdirde, sanayi kuruluşlarının doğalgazlarının yeniden kesilmesinin gündeme gelebileceği, sanayicinin de buna hazırlıklı olması gerektiği belirtiliyor.
     
     GÖKÇEK: ANKARA DOĞALGAZSIZ KALIR

      Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Doğalgaz stoğumuz yok. Eğer keserlerse Ankaralılar doğalgazsız kalacak" dedi.
      Gökçek, Başbakan Erdoğan’ı Davos’a uğurlamasından önce gazetecilerin doğalgaza ilişkin bir soru üzerine, şu anda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin stokunda 2-3 güne yetecek kadar gaz bulunduğunu bildirdi.
      "Elimizde şu anda Ankaralılar’ın uzun süre ihtiyacını karşılayacak gaz bulunmuyor" diyen Gökçek, "Doğalgaz stoğumuz yok.
      Eğer doğalgazı keserlerse Ankaralılar doğalgazsız kalacak. Gazın kesilmesi halinde 2-3 gün sonra Ankaralılar doğalgazsız kalacak. Gaz kesilir mi? Onu bilmiyoruz. Bunun detaylarını Enerji Bakanlığı biliyor."
     
ERDOĞAN: SIKINTI YOK

      Başbakan Erdoğan ise "İran ve Ukrayna’dan gelen doğalgaz sıkıntısı Türkiye’ye nasıl yansır? Bu konuda bir önlem var mı?" sorusu üzerine konuyu dün yakından takip ettiğini, Ukrayna ve İran’da bazı sıkıntılar olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:
      "Fakat, Mavi Akım’da kapasite artırıldığı için şu anda böyle bir sıkıntı yok. Böyle bir fevkalade sıkıntı olacağını da zannetmiyoruz.
      Böyle bir durumda özellikle sanayiye verdiğimiz doğalgazda yapılan anlaşmalar gereği, bu tür fevkalade sıkıntı olması halinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız gerekli tedbirleri alır. Ama dün yaptığım görüşmelerde henüz böyle bir sıkıntı söz konusu değil. Gerekirse biz, doğalgaz çevrim santrallarında kısıtlamaya gitmek suretiyle hidroelektrik ve termik santrallardaki elektriği kullanarak, böylece oradaki kapasiteyi artırıp doğalgazdan tasarrufa giderek, evlerde özellikle böyle bir sıkıntı söz konusu olmayacak."
     
İran ile kriz

      Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan krizin ardından başlayan doğalgazda dışa bağımlılık tartışması, İran'ın Türkiye'ye verdiği günlük 20 milyon metreküp doğalgaz miktarını havaların soğumasını bahane ederek 6 milyon metreküpe düşürmesiyle yeniden alevlendi. Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Bir iki günlük bir problem. Halka yansıtmamaya çalışıyoruz" dedi.
      Türkiye'nin yaşadığı enerji darboğazı nedeni ile Enerji Bakanlığı'nda oluşturulan "kriz masası" toplantılarına dün de devam etti. Bakan Güler Türkiye'nin doğalgaz satın aldığı iki ülke olan İran ve Rusya'nın büyükelçi ve enerji bakanlarıyla gün boyu yoğun mesaide bulundu. Gerçekleştirilen temasların ardından İran, daha önce 6 milyon metreküpe düşürdüğü doğalgazın miktarını günlük 10.5 milyon metreküpe çıkarma taahhüdünde bulundu. Rusya'dan ise Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı görüşmenin ardından artırılan Mavi Akım gazının mikarının yükseleceği sözü alındı. Bu arada Güler, önceki gün Türkiye'ye Rusya'dan gelen gazın bir miktarını çaldığı iddia edilen Ukrayna'nın Yakıt ve Enerji Bakanı'nı telefonla arayarak, Türkiye'nin sıkıntıya düşmemesi için doğalgazda gereken duyarlılığın gösterilmesini istemişti.
     
     Erdoğan'a bilgi

      Güler, akşam saatlerinde Başbakanlık'ta doğalgaz krizinde gelinen son noktaya ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi verdi. Güler, Erdoğan'a Türkiye'nin günlük doğalgaz açığının 8 milyon metreküp olduğunu, açığın karşılanması için Yap-İşlet santrallerine verilen gazın yarıya indirildiğini, konutlara verilen doğalgaz miktarının ise azaltılmadığını anlattı.
      Güler, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada da, "Gazdaki düşüşü belli bir strateji ile dengelemeye çalışıyoruz. Aldığımız tedbirlerle bir sıkıntı yok. Yoğun bir kış. Diğer ülkelerde de sıkıntı var. Özellikle Ukrayna'da yoğun bir tüketim var. İran'dan da aşırı soğuk var. Biz burada bütün bu zor şartlara rağmen özellikle evsel tüketimde halkımıza bunu yansıtmamaya çalışıyoruz. Bir iki günlük bir problem. İnşallah aşacağız" dedi.
     
      Anlaşmalara konmayan maddeler

      Güler, "Kriz mi var" sorusu üzerine, "Zor günler tabi. Aşırı bir bağımlılık var doğalgazda. Sözleşmelerde eksik doğalgaz teslimine ilişkin bir madde olmadığı için bunu ikili temaslarla temin etmeye çalışıyoruz. Bu durum zamanında anlaşmalara konmayan maddelerin bir sonucu" diye konuştu.
      Güler doğalgazdaki depolama sorununa ilişkin olarak, "Silivri'deki yer altı deposunu ve Tuz Gölü Projesi'ni harekete geçirdik" dedi. Mevcut doğalgaz stoğunun ne kadar olduğu sorusuna Güler, "Hepsinin belli bir hesabı var. Arz güvenliğinin önemini hep söylüyoruz. Gazı sıvılaştırılmış doğalgaz gemileri ile Silivri'deki terminale alıyoruz. Orada da yoğun bir fırtına var. Gemi geldiği halde boğazdan geçirip Marmara Ereğlisi'ndeki terminale yanaştırmaya çalışıyoruz. Aslında elimizde gazımız var. Fakat bu geminin yanaşması söz konusu. Kaptanı ikna ediyoruz" yanıtını verdi. Güler, yaşanan kriz nedeniyle tasarruf tedbiri alınmayacağını sözlerine ekledi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:10

İLGİLİ HABERLER