DOĞALGAZIN FİYATI TÜKETİCİYE ULAŞINCAYA KADAR İKİYE KATLANIYOR
KAYNAK : Haber Vitrini
Ticarî gizlilik gerekçesi ile bugüne kadar kamuoyuna açıklanmayan doğalgaz fiyatlarındaki sır perdesini, Boru Hatları ile Petrol Taşımacılığı AŞ’nin (BOTAŞ) yayımladığı yıllık raporlar aralıyor.
BOTAŞ’ın açıkladığı rapora göre, yurtdışından 1998’de 81 dolara ithal edilen bin metreküp doğalgaz, dağıtım şirketi kâr payı dahil abonelere 191 dolara satılmış. Yine 1999’da 76,6 dolara ithal edilen bin metreküp doğalgaz, abonelere 189 dolara, 2000’de 119,7 dolara ithal edilen bin metrekep doğalgaz, abonelere 203 dolara verildi. Doğalgaz, abonelere ithal fiyata göre dolar bazında yüzde 100 farkla satılırken; uzmanlar, Türkiye’de doğalgazın, kişi başına geliri göz önüne alındığında ucuz olmadığını belirtiyor. BOTAŞ ise konuyla ilgili sessiz kalmayı tercih etti. BOTAŞ, 1998’de 10 milyar 233 milyon metreküp doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatı karşılığında 837 milyon dolar, 1999’da 12 milyar 358 milyon metreküp ithalata karşılık 947 milyon dolar ve 2000’de 14 milyar 821 milyon metreküp ithalata karşılık 1 milyar 774 milyon dolar ödeme yaptı. Doğalgaz fiyatları İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) göre de pahalı. İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Satman, doğalgazın tüm fosil yakıtlara göre en ucuz olması gereken bir yakıt olduğunu söyledi. Satman, “Doğalgazın ABD, Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerdeki fiyatlarla ve hatta daha yüksek fiyatlarla satılması tüketici adına büyük bir haksızlıktır.” dedi. Doğalgaz fiyatlarındaki sır perdesi kısmen aydınlanırken, adını açıklamayan bir uzman, BOTAŞ’ın doğalgazı pahalı sattığını söyledi. Aynı uzman, son dönemde halkın alım gücünde ciddi oranda gerileme yaşandığına işaret ederek, fiyatların indirilmesini istedi ve şu görüşlere yer verdi: “2000-2001 yıllarında doğalgaz, petrol fiyatlarındaki artış nedeni ile çok pahalı ithal edildi. Fiyat, 1999 yılında daha ucuz. Şu anda 124 dolar; bin metreküpü. Ruslar 3 dolar indirim yaptı, bu rakam 120 dolarlara geriledi. Fakat fiyat hâlâ pahalı. Çünkü fiyatları tespit ederken halkın satın alma gücünü hesaba katmak lazım. Halkın satın alma gücü düştü. Ayrıca, yüzde 8 olan KDV yüzde 18’e, yine ATV (5 bin 400 lira) kondu. Bunların hepsini tüketici ödüyor. Bu nedenle BOTAŞ’ın, kendi kâr marjını düşürmesi lazım.”
Bilindiği gibi doğalgaz fiyatları uzun bir süredir kamuoyunda tartışma konusu olmasına karşın gaz fiyatları, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve BOTAŞ olmak üzere “ticari sır” gerekçesi ile kamuoyuna açıklanmıyor. Doğalgaz fiyatları ile ilgili TBMM’de yapılan gizli oturumda da fiyatlar “gizlilik” gerekçesi ile açıklanmamıştı. Son olarak Devlet Bakanı Masum Türker de doğalgaz fiyatları ile ilgili olarak, “Doğalgazda biz bile fiyatları bilmiyoruz.” açıklamasını yapmıştı.
(Zaman)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:17