Gündem
  • 18.6.2014 22:30

DSP’den çatı adaya tepki

DSP Genel Başkanı Masum Türker, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında MHP ve CHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na ilişkin, "Biz başlangıçta DSP olarak Cumhurbaşkanlığı seçimine çatı adayıyla gidilmesi düşüncesine olumlu yaklaşıyorduk. Hala böyle kurallara göre çalışma olursa destekleyeceğimizi belirtmek istiyorum. Gerek CHP gerek MHP Genel Başkanları partimizi ziyaretlerinde toplumun tümünü kucaklayacak, Cumhuriyet ilkelerine sahip çıkacak, ülkenin bölünmez bütünlüğünü koruyacak bir aday olmalı görüşünde mutabakat sağlamıştık. Bu görüşmelerde ilk ziyaretini tamamladıktan sonra isim belirleme aşamasında özellikle tarafımıza da bilgi verileceği beyan edilmişti. Ancak geldiğimiz süreçte görüyoruz ki iki genel başkan bir araya geldi ve belli ki başka merkezlerde belirlenmiş bir adayı hem bizlere hem topluma dayatmak üzere belirlemiş bulunuyorlar. Çatı aday olarak önerilen isim, bizimle yapılan görüşmede uzlaşılan nitelikleri taşımıyor. Cumhuriyete ve niteliklerine sahip olabilecek, Cumhuriyete taraf olacak bir adayın toplumun bütününü kucaklayacak ve bütünleşmeyi sağlayacağı gibi bölünmenin önüne geçecek bir adayın arayışı yine muhakkak sürdürülmelidir. Bu görev parlamentoda bulunan arkadaşlara düşüyor, çünkü Cumhurbaşkanı adayı gösterme olgusu tamamen antidemokratik bir yapıda oluşturulmuştur" dedi.
DSP olarak parlamentoda toplumun tümünü kucaklayacak, Cumhuriyete taraf olacak bir adayın belirlenmesine katkı sunacak benzer düşünceleri taşıyan yeterli sayıda milletvekili olduğuna inandıklarını belirten Türker, bu süreç içinde arayışın sürdürüleceğine inandıklarını da ifade etti.

"MHP HEMEN ’EVET’ DEDİ"

"Güçlü yapıların, belli merkezlerin ortaya koyduğu adaylarla gitmek zorunda kalıyoruz" diyen Türker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu, merkezlerde her şey de olabilir. Süreci beraber izledik. Sayın Kılıçdaroğlu, ziyaretlerini yaptıktan sonra son durağı MHP’deyken bu adayı açıklamış oldu. MHP de hemen ’Evet’ dedi. Oysa bu adayın açıklanmasından önce bugün görüşülen bütün siyasi partilerde ve sivil toplum örgütlerinde böyle bir isimlendirme yapılmadı. O zaman akıla ortada gözükmeyen bir mekanizmanın bu işi ortaya çıkarttığı geliyor ki bunu da sindirmek kolay değil çünkü biz hayatı boyunca Cumhuriyete taraf olan kişinin ancak toplumu kucaklayabileceğini, bölünmeyi önleyebileceğini ve bütünlüğünü sağlayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Halkoyuna gidilecek olan bir seçimde geniş bir uzlaşmanın olması gerektiğine işaret eden Türker, "Nitelikleri konuşuyorsun, şimdi bu gösterilen aday konusunda gösterenlere biz düşüncemizi söyleyemedik. Bize danışmadılar ve özellikle gazetelerde de okuyoruz bazı yazarlar mürekkebi üzerinden akıyor. Gerçeği olmayan şekillerde bizim Genel Başkanımız rahmetli Bülent Ecevit ile ilişkilendirip adayı öne çıkartmaya çalışıyorlar. Aslı astarı olmayan şeyler. Amacımız adayın eksik taraflarını ya da bu ülkede Cumhuriyete inanan kişilere aykırı olan taraflarını söylemek değil, adayın bu özelliklerini taşımadığını söylemek" dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:05

İLGİLİ HABERLER