Ekonomi
  • 22.8.2020 12:34

Dünya enerji devleri Türk gazını inceledi!.. İşte teknik, mali ve siyasi sonuçlar

Habervitrini son dakika haberidir.. Dünyanın önde gelen enerji analistleri ve ekonomistleri Karadeniz'de bulduğumuz doğalgazı ile aldı. Hem teknik hem mali hem de siyasi açıdan bu gazın Türkiye'ye inanılmaz bir katkı sağlayacağı görüşünde birleştiler.

Türkiye'nin Karadeniz doğalgaz keşfi, ekonomik servete dönüştürebilir

Gaz keşfi, ülkenin sakatlayıcı ithalat faturalarını azaltmasına ve Türkiye'nin net bir enerji ihracatçısı olmasına yardımcı olabilir.

Analistlere göre, Türkiye'nin Karadeniz'deki 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfi, enerji ihtiyacını karşılamak için geleneksel olarak maliyetli ithalata bel bağlayan bir ülke için "dönüşümsel" olacaktır.

Wood Mackenzie'nin upstream araştırma ekibinde bir analist olan Thomas Purdie."Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından verilen resmi 320 milyar metreküplük rakam, yerinde bir gaz tahmini olarak değerlendirilse bile, bu Türkiye'nin şimdiye kadarki en büyük keşfi ve 2020'nin en büyük küresel keşiflerinden biri" dedi.

Türkiye'nin enerji ithalatı faturası geçen yıl 41 milyar $  olarak gerçekleşti. Ancak Erdoğan, ülkenin net enerji ihracatçısı olmak için 2023'te bulunan buluntulardan doğalgaz çıkarmaya başlamayı hedeflediğini söyledi.

“Türk lirasının değer kaybetmesi Türkiye ekonomisi için işleri zorlaştırmıştı. AvaTrade baş piyasa analisti Naeem Aslam The National'a verdiği demeçte, Türkiye artık döviz rezervlerini artırabilir, çünkü bu devasa meblağı gaza harcamasına gerek olmayabilir .

Purdie, bulgunun Bulgaristan'daki çok sayıda hayal kırıklığı yaratan kuyulardan sonra Karadeniz'in hidrokarbon potansiyelini de teyit ettiğini söyledi.

Türkiye'nin keşfi, Doğu Akdeniz'de Mısır ve Kıbrıs için ezber bozan büyük ölçekli keşifleri takip ediyor. Bir 2010 ABD Jeoloji Araştırması, Doğu Akdeniz'deki Levant Havzası'nın, Orta Doğu'nun ikinci en büyük ham petrol üreticisi olan Irak'ın toplam rezervine eşit olan 122 trilyon kübik fit gaz tutabileceğini tahmin ediyor.

Sanayi kaynakları, Türkiye'nin daha önce Rusya, Azerbaycan ve İran'dan gelen boru gazına güvendiğini, ancak sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatındaki payının artmaya devam ettiğini söylüyor.

Wood Mackenzie Avrupa gaz direktörü Murray Douglas, "Bu keşif, gelecekteki gaz ithalatı ve tedarikçilerle - Gazprom, Azerbaycan ve İran - yapılacak müzakereler için geniş kapsamlı etkilere sahip olabilir" dedi.

Bay Aslam bulguyu "büyük bir keşif ve potansiyel olarak bir oyun değiştirici" olarak nitelendirdi.

"Türkiye'nin artık ABD'nin arzına bağımlı olmasına gerek kalmayacak." ekledi.

Türkiye, Doğu Akdeniz açıklarındaki büyük keşifler sayesinde ekonomik canlanma gören Mısır'ın başarısını tekrarlamayı umacaktır. Zohr doğal gaz sahasının önderlik ettiği bulgular, Mısır'ı bir ithalatçıdan net bir gaz ihracatçısına dönüştürdü.

Türk sondaj gemisi Fatih, son bir aydır Batı Karadeniz'de Tuna-1 sektöründe arama çalışmaları yürütüyordu.Ancak uzmanlar, Karadeniz bulgusunun üretim ve tedarik altyapısını oluşturmak için milyarlarca dolarlık yatırıma ihtiyaç duyacağını söylediler.

Purdie, Karadeniz'den gelen gazın ticari kullanıma sunulmasının on yıl kadar sürebileceğini ve çıkarma için 2023 tarihinin iddialı göründüğünü söyledi.

“Erken günler, ancak gelecekteki herhangi bir gelişme milyarlarca dolara mal olacak. Derin su projeleri her ortamda karmaşıktır, ancak Karadeniz, yönetilmesi gereken ek lojistik zorluklar ortaya çıkarmaktadır ”dedi.

"Bu, Tuna kuyusunun sadece 100 kilometre kuzeyinde bulunan Romanya'nın Neptun Deep mega projesini durduran faktörlerden biri."

Uzmanlar, kaynak tahminlerini doğrulamak için Türkiye'nin gaz keşfinin daha fazla kuyu tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Enerji Bakanı Fatih Dönmez Cuma günü yaptığı açıklamada, yeni keşfedilen sahanın operasyonunun devlete ait enerji şirketi TPAO tarafından yürütüleceğini söyledi.

Dönmez, “Önümüzdeki dönemde sismik araştırma ve sondajı kendimiz yapacağız ... Operasyon tamamen Türkiye Petrolleri tarafından yürütülecektir” dedi.

Ancak endüstri uzmanları, TPAO'nun projeye uluslararası bir ortak getirmenin fayda sağlayacağına inanıyor.

“Piyasa görünümüne rağmen cazibe merkezleri olabilir - uluslararası petrol şirketlerinin son yıllarda giderek daha iyi bildiği bir havzada son derece rekabetçi vergi koşulları. Romanya ve Bulgaristan'da sınır ötesi faaliyet gösteren büyük şirketler son zamanlarda başarılı oldular, ancak bu önemli haberi dikkate alacaklar ”dedi.

Enerji bakanı, Türkiye'nin doğal gazı kıyıya ulaştıracak bir boru hattı inşa etmek için uluslararası bir ihale açabileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye, ihtilaflı sularda petrol ve doğalgaz aradığı için Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Kıbrıs ile toprak anlaşmazlıkları içindedir. Ancak Erdoğan Cuma günü Türkiye'nin Akdeniz'deki operasyonlarını hızlandıracağını söyledi.

Erdoğan, "Enerji sorunumuzu çözmeye kararlıyız" dedi. "Net bir enerji ihracatçısı olana kadar durmayacağız."

Türkiye 2019'da 45 milyar metreküp gaz tüketti, birkaç yıl önce yaklaşık 50 milyar metreküpten 55 milyar metrekübe düştü.

Douglas, "Gaz talebi 2017'den bu yana yıllık bazda düştü. Bunun çoğu, zayıf Türkiye ekonomisine ve kömür yakıtlı ve yenilenebilir üretim kaynaklı artan rekabete bağlı" dedi.

Ancak, koronavirüse rağmen, Türkiye'nin gaz talebi geçen yıla göre bugüne kadarki yalnızca yüzde 3 düştü. Bu, diğer birçok Avrupa pazarından daha az şiddetli bir düşüş ”dedi.

Güncellenme Tarihi : 22.8.2020 12:51

İLGİLİ HABERLER