KAYNAK : Haber Vitrini
SEDAT YILMAZ
İSTANBUL - Türk iş dünyasında bir gelenek haline gelen Türkiye'nin en kapsamlı ekonomik formu Dünya Türk İşadamları Kurultayları'nın dördüncüsü yarın İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlıyor.
25 - 27 Nisan tarihleri arasında yapılacak Dünya Türk İşadamları IV. Kurultayı, yurt dışındaki Türk işadamlarının çatı kuruluşu olan Dünya Türk İşadamları Vakfı (DÜTİV) ile ilk iki kurultayın organizasyonunu gerçekleştiren Türk Dış Ticaret Vakfı ( TDV) tarafından Dışişleri Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın işbirliği ile düzenleniyor.
Kurultay geleneklerine uygun olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in açılışını yapması planlanan Dünya Türk İşadamları IV. Kurultayı'nın açılış oturumuna Başbakan Bülent Ecevit, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Tunca Toskay ile ekonomi ve iş dünyası ile ilgili diğer bakan ve protokole dahil katılımcıların katılması bekleniyor.
"DÜNYA DÜZENİ VE TÜRKİYE"
Kurultayın ilk günü açılış konuşmalarından sonra öğleden sonra "11 Eylül Sonrası Dünya Düzeni ve Türkiye" konulu panel düzenlenecek. Gazeteci yazar Emekli Büyükelçi Gündüz Aktan'ın yöneteceği panele Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, AB Dönem Başkanı İspanyanın Büyükelçisi Manuel De La Camara ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan konuşmacı olarak katılacak. 25 - 27 Nisan 2002 tarihlerinde toplanacak dördüncü kurultay, 30 ayrı work shop ile çalışacak.
TOPLANTI VE WORK SHOP'LAR
Kurultay'ın ikinci ve üçüncü günleri aşağıda açıklanan program doğrultusunda toplam 30 adet work shop ve toplantı gerçekleştirilecek. Toplantılar, konusuyla ilgili kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, özel sektör çatı kuruluşları temsilcileri, Türkiye'deki diplomatik misyon temsilcileri ile Türkiye'nin yurt dışındaki büyükelçi ve ticaret müşavirleri ve tecrübe sahibi firma yetkililerinin katılımlarıyla düzenlenecek.
Diğer yandan Türkiye sanayiinde aşırılıklı bir yere sahip olan ve ihracat potansiyeli bulunan ana sektörlerde özellikle hedef pazarların tartışılacağı 8 adet sektörel work shop ayrıca başlıca ticaret partnerimiz konumunda olan İran, Irak, Suriye, Rusya gibi komşu ülkeler ile ABD, Çin, İsrail ve İspanya gibi öncelikli ülkelerin ele alınıp tartışılacağı 8 adet ülke work shopları düzenlenecek. Anılan work shoplara, özel sektör çatı kuruluşları temsilcileri yanında anılan ülkelerin Türkiye'deki büyükelçileri ya da ticaret müşavirleri, o ülkedeki Türkiye büyükelçileri ya da ticaret müşavirleri ve pazarda tecrübe sahibi firma yetkilileri katılacak. Böylelikle geleneksel olarak 2 gün süren kurultay 30 adet work shop ve bilgilendirme toplantısı içermesi sebebiyle bu kez 3 gün olarak planlandı.
BİLGİLENDİRME OFİSLERİ, DEFİLE TANITIM TOPLANTILARI
Kurultay boyunca Dışişleri bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Eximbank, Hazine Müsteşarlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türk Patent Enstitüsü, İGEME, KOSGEB, IMKB, Halk Bankası, TÜRSAB, TÜRKAK, TSE, TOBB, TTGV ve TÜBİTAK tarafından kurulan bilgilendirme ofisleri açık kalacak ve bu ofislerden yayın, doküman ve detaylı bilgi alınabilecek.
Kurultay süresince Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörünün tanıtımı amacıyla bir Defile düzenlenecek.
Katılımcı firma, kurum ver kuruluşlarımız, kurultayın gerçekleştirildiği Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ile konaklamanın yapıldığı Hilton Oteli'nde, ürün ve hizmetlerini tanıtmak üzere toplantılar düzenleyebilecekler.
Diğer yandan Kurultay kapsamında, kurultayla eş zamanlı olarak, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu'nda bir fuar düzenlenecek, isteyen kurum ve kuruluşlarımız ücreti karşılığında fuara katılıp üç gün boyunca ürün ve hizmetlerini tanıtabilecekler. Kurultay, defileyle birlikte gerçekleştirilecek bir konser ile sona erecek.
26 - 27 NİSAN PROGRAMI
Kurultayda son iki gün gerçekleştirilecek program şöyle:
26 NİSAN GÜNDEMİ: 1. GRUP 9:00 10:45 (Türkiye'de Bilişim Teknolojileri ve E-ticaret, 2002 Özelleştirme Programı ve Politikalar, Fırsatlar, Beklentiler, Çin Ülke Toplantısı (İmkanlar, Fırsatlar), Otomotiv ve Yan Sanayi Sektör Toplantısı (Öncelikle Hedef Pazarlardaki İmkanlar).
2. GRUP 11:00-12:45 (İhracat Finansmanı: Ticari Krediler, Eximbank Programı ve İhracat Kredi Sigortası, Enerji Piyasası Kanunu Çerçevesinde, Enerji Sektöründe Beklentiler, Irak Ülke Toplantısı (İmkanlar, Fırsatlar), Deri ve Ayakkabı Sektör Toplantısı (Öncelikle Hedef Pazarlardaki İmkanlar).
3. GRUP 14:00 - 15:45
Dış Ticarette Yeni Vizyon Arayışları (Hedefler, Politikalar, Destekler, Engeller), Taşımacılık Sektörü ve Lojistik, İsrail Ülke Toplantısı (İmkanlar, Fırsatlar), Başta Ekolojik Ürünler Olmak Üzere Tarım Ürünleri Sektör Toplantısı (Öncelikle Hedef Pazarlardaki İmkanlar).
4. GRUP 16:00-17:45 (Dış Finansman İmkanlarından Yararlanma Usulleri Turizm'de Yeni Stratejiler ve Pazarlar, İran Ülke Toplantısı (İmkanlar, Fırsatlar), Hazır Giyim Sektör Toplantısı (Öncelikle Hedef Pazarlardaki İmkanlar).
27 NİSAN GÜNDEMİ: 5. GRUP 9:00 - 10:45 (Türk Malı İmajı, Standartlar ve Kalite Kontrolü, Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri (Sorunlar, Çözümler, İmkan ve Hedefler), Suriye Ülke Toplantısı (İmkanlar, Fırsatlar), Elektrik- Elektronik Sektör Toplantısı (Öncelikle Hedef Pazarlardaki İmkanlar).
6. GRUP 11:00-12:45 (Yatırım Ve Yabancı Sermayeyi Teşvik ve Endüstri Bölgeleri Yasası, Türk Savunma Sanayi (İhracat, Off-Set ve Barter İmkanları), Rusya Ülke Toplantısı (İmkanlar, Fırsatlar), Ev Tekstili Sektör Toplantısı (Öncelikle Hedef Pazarlardaki İmkanlar).
7. GRUP 14:00-15:45 (Sınai Mülkiyet Hakları ve Patent, Marka ve Endüstriyel Tasarımların Korunması, İspanya Ülke Toplantısı (İmkanlar, Fırsatlar), Mermer ve Granit Sektör Toplantısı (Öncelikle Hedef Pazarlardaki İmkanlar).
8. GRUP 16:00-17:45 (Yeni Gümrük Kanunu Çerçevesinde Uygulamalar, Sorunlar ve Çözümler, ABD Ülke Toplantısı (İmkanlar, Fırsatlar), Cam ve Seramik Sektör Toplantısı (Öncelikle Hedef Pazarlardaki İmkanlar).
ÖNCEKİ KURULTAYLAR
Sakıp Sabancı'nın başkanlığında yapılan kurultayların ilki 27-28 Şubat 1996 tarihlerinde İstanbul'da 32 ülkeden 1000, ikincisi 30 Nisan - 1 Mayıs tarihlerinde İzmir'de 42 ülkeden 1500 ve üçüncüsü ise 52 ülkeden 2000 dolaylarında katılımcı ile yine İstanbul'da yapıldı.
Kurultaylara başta başbakanlar olmak üzere ekonomiden sorumlu bakanlar, bürokrasinin en üst düzey temsilcileri, özel sektörün çatı kuruluşları ve medya da yoğun ilgi ve katılımları ile destek verdi.
Dünya Türk İşadamları Kurultayları, kendilerini kanıtlayarak ulular arası düzeyde başarı gösteren girişimcileri yurtiçindeki meslektaşları ile bir dayanışma ortamında buluşturarak onları ekonomik gelişmeler, ülkede yapılan yeni ekonomik düzenlemelerin oluşturduğu imkanlar, uluslararası pazarlar gibi tüm girişimciler için olmazsa olmaz sayılabilecek bilgi, yorum ve deneyimlerle donatmayı amaçlayan, çok yönlü fayda sağlayan bir toplantılar bütünü olarak görülüyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:39