KAYNAK : Haber Vitrini
Uzmanlar, birçok ülkede salgın haline gelen şişmanlıkta yanlış beslenme alışkanlığı ve hareketsizliğin en önemli neden olduğunu söylüyorlar. Şişmanlıkla mücadele için bir çok ülkede çok büyük bütçeler harcandığını belirtiyorlar.
Şeker, kemik, kalp, felç hastalıklarına ve kansere de davetiye çıkaran şişmanlık beraberinde kendine güvensizliği ve depresyonu da getiriyor. Uzmanlar yanlış beslenme alışkanlığı ve hareketsizliğin en önemli neden olduğu şişmanlıkla mücadele için bir çok ülkede çok büyük bütçeler harcandığını belirtiyorlar. Sağlık uzmanları, şişmanlığın birçok Batılı ülkede salgın halinde olduğunu ve bir kamu sağlık sorunu halini aldığını belirtiyor. Dünyada 300 milyondan fazla kişiyi etkileyen hastalıkla ilgili bilgiler ve rakamlar şöyle:
*Şişmanlık, vücudun enerji alımıyla enerji harcaması arasındaki dengeyi sağlayamamasına bağlı olarak aşırı yağlanmasına bağlı bir hastalıktır.
*Şişmanlık, ağırlığın boyun karesiyle bölünmesi olan vücut kütle indeksiyle (BMI) hesaplanıyor. BMI'sı 30'un üzerinde olanlar şişman, 35'in üzerinde olanlar çok şişman ve 40‘ın üzerinde olanlar aşırı şişman olarak değerlendiriliyor.
*Avrupa ülkelerinde, erkeklerin tahmini yüzde 10 ila 20'si ve kadınların yüzde 10 ila 25'i şişman.
*Amerika'da da nüfusun yüzde 25 ila 33'ü şişman.
*Avrupa'da şişmanlığın son on yıl içinde yüzde 10 ile 50 arasında arttığı belirtildi.
*Şişmanlık, aralarında şeker, kemik, kalp, felç ve kanserin bulunduğu çok sayıda hastalığın nedeni olarak görülüyor. Şişmanlık beraberinde öz saygı ve depresyon gibi psikolojik sorunları da getiriyor.
*Şişmanlık, yaşla birlikte artıyor ve bir kadının BMI'sı hamile kalma sayısıyla birlikte yükseliyor. Bu arada, daha çok sayıda çocuk şişmanlıyor.
*Batı ülkelerindeki sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2 ile yüzde 8'i şişmanlığa gidiyor.
*Şişmanlığın nedenleri değişiyor, ancak şişmanlık çoğunlukla sağlıksız beslenme ve spor yapılmamasına dayanıyor. Şişmanlıkta, fiziksel ve genetik sorunların yanı sıra olumsuz duygular, bıkkınlık ya da depresyon büyük rol oynuyor. Bu arada, vücudun ağırlık ve yağını nasıl düzenlediği henüz tam anlaşılmış değil.
*Hormonal ve antidepresan gibi bazı ilaçlar da kilo almaya yol açıyor.
*Yalnızca ABD'de kilo kaybettirici ürünlerin hazırlanması için yaklaşık 33 milyar dolar harcanıyor.
(www.diyetmerkezi.com)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:36