Dünya
  • 28.9.2008 03:28

DÜNYADA ARTIK SÜPER GÜÇ KALMAYACAK!..

Irak'ta ABD güçlerinin bölgeden çekildiğinde El Kaide için teröre daha uygun bir alanın doğacağı iddiasının seçmen nazarında hala önemli bir neden olarak gösterildiğini belirten siyasi gözlemciler, Kasım'daki seçimlerde başarı gösterecek yeni ABD yönetiminin en büyük çelişkisinin bu konu olduğunu belirtiyorlar.
Alman Finans Bakanı Peer Steinbrück Washington yönetimini ekonomik krizin bilerek üzerine gitmemekle suçladı. Steinbrück dünya asla eski konumuna bir daha gelemeyecek açıklamasında bulundu. Alman Bakan ABD'nin ekonomik çöküşü 'süper güç konumunu'da bitirecek temel faktör derken ekonomi çevrelerinin uyarılarını dikkete almayan Washington'un bu durumu kendi eliyle hazırladığını belirtti.
Dünya ekonomik tarihini yazanların 2008 yılını milat olarak alacaklarını vurgulayan Bakan krizden dogan bütün gelişmelerin dünya ekonomisini vuracağını belirtti. 700 milyar dolarlık kriz yardımının hala tartışılır olmasının ABD'li idarecilerin çöküşün ağırlığını anlamadıkları anlamına geldiğini belirten Alman Bakan, bu miktarın bile bu gün için ekonomiye güven vermek için yeterli olmadığını söyledi.
ABD’Yi IRAK COKERTTi
ABD'nin Irak'taki varlığı Amerikan ekonomisinin çöküşünün gerçek nedeni olarak gösteriliyor. Adının açıklanmasını istemeyen ABD'li yüksek düzey diplomat 146.000 bin ABD askerinin ABD ekonomisinin çöküşünde gerçek neden olduğunu söyledi. Bu konuda kesin kararların alınmasının zamanının geldiğini belirten ABD diplomatı durumun daha vahim olabileceğini belirtti.
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise, AP'ye verdiği demeçte, ABD yönetiminin Irak'ta çok zaman kaybettiğini belirterek işgalin bitmesinin 550 milyar dolarlık ABD harcamalarının bitmesi anlamına geleceğini söyledi. Siyasi gözlemciler, ABD'de başkanlık seçimleri yaklaşırken hem Irak konusunun hem de Amerikan ekonomisinin durumun tartışıldığı ortamda Irak'ta harcamalara değinilmemesini eleştiriyor.
‘ESKİ GÜNLERE DÖNEMEYİZ’
2008 ekonomik krizinin sadece önemli yatırım bankalarının iflas etmesi olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Wall Steet gözlemcileri, ABD siyasetinin 11 Eylül’le başlayan süreci yönetme sorunu yaşadığını belirttiler. Batı ittifakının bu konuda ABD’nin zaaflarını eleştirmesi ise altı çizilmesi gereken bir nokta olarak görülüyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:53

İLGİLİ HABERLER