Gündem
  • 31.10.2022 14:06

Dünyanın en büyük yanardağında acil durum! Büyük depremler başlayabilir

Hawaii'de bulunan dünyanın en büyük aktif yanardağı Mauna Loa için çevredeki halka uyarı yapıldı. Dünya genelinde yaşanan depremlerin sıklığının artması nedeniyle yanardağın aktifliğinin arttığına dikkat çekilirken, bölgede aynı zamanda depremlerin de yaşanabileceği söylendi.

Dünyanın en büyük yanardağında acil durum! Depremler büyük bir felakete yol açabilir

Devasa Hawaii yanardağı Mauna Loa'nın çevresinde yaşayan insanlara dünya genelinde yaşanan depremler nedeniyle uyarı yapıldı.Hawaii İlçe Sivil Savunma Ajansı, yanardağın evi olan Big Island'da bir patlamanın olması durumunda ne yapılması gerektiği ile ilgili bölge halkını toplayarak eğitim verdi.

Lessons Learned from Kīlauea Eruption's Media Frenzy - Eos

 

Bilim insanları, eylül ayından bu yana Mauna Loa'nın aktivitelerini izliyor. Gözlemevinin en son raporunu inceleyen bölgenin ilk bilim insanı Ken Hon, "Mauna Loa, huzursuz olmaya devam ediyor" dedi.Ancak yine de uzmanlar göre aktivideki bu artış bir patlamanın yaşanacağının kesinkes göstergesi değil.

Kilauea | Location, Eruptions, & Facts | Britannica

Ancak insanlara yine de acil durum uyarılarına kaydolmak ve herhangi bir felakete hazır olmak için gerekli planların gözden geçirilmesi gerektiğinin altı çizliyor.

The Wild History of Hawaii's Kilauea Volcano

Zirvede aynı zamanda deprem hareketliliği ile magma birikiminin de arttığı ifade edildi.

Uzmanlara göre bu huzursuzluk dönemi deprem oranalrının günden 10-20'den günde 40-50'ye yükselmesi nedeniyle bu gelişme yaşanıyor.Ada'nın yüzde 51'ini kaplayan dünyanın en büyük aktif volkanı Mauna Loa patlarsa bilim insanları hangi bölgelerin etkileneceğini bilemediğini dile getiriyordu.

Ancak yetkililerin ve özel güvenlik güçlerinin tahliye önlemleri konusunda çeşitli planları var. Bölge yetkilisi Luke Meyer, "Dağın altında bulunan sismik aktiviteden endişe duyan sakinler, acil durum planlarını güncellemek ve yaşadıkları yerde güvende olmalarını sağlayacak yolları arıyoruz" dedi.

'Uzun dağ' anlamına gelen Mauna Loa 33 kere aktif olarak dünyada en çok patlayan yanardağı olma özelliğini de elinde tutuyor.

 

Güncellenme Tarihi : 1.11.2022 00:04

İLGİLİ HABERLER