DÜNYAYA MAL OLMUŞ İKİ DEVİN AŞK MEKTUPLARI AÇIKLANIYOR!.
Dünya kaumoyu, önümüzdeki hafta, Amerikan edebiyatının en etkili isimlerinden Ernest Hemingway ile efsanevi Alman film yıldızı ve şarkıcı Marlene Dietrich arasındaki 30 yıllık ilişkinin gizemli içeriğini öğrenecek. Boston’daki John F. Kennedy Kütüphanesi, Hemingway ile Dietrich’in birbirlerine yazdığı mektupları serbest bırakacak.Mektuplar, bazı telgraflar ve şiirlerden oluşan iki deve ait özel evrak, Dietrich’in tek kızı Maria Riva tarafından koşullu olarak kütüphaneye verilmişti. Mektupların çoğunun, 1949-59 arasında, Ernest Hemingway tarafından ve daktiloda yazıldığı dikkat çekiyor.
Dietrich, Hemingway’e "Papa" diye hitap ederken, ünlü yazar da ona Almanca maydanoz, nane gibi baharlı bitkiler için kullanılan "Kraut" diye sesleniyor. JFK Kütüphanesi Direktörü Tom Putnam, "Hemingway araştırmacıları için bunlar birer hazine" dedi.
Dietrich ve Hemingway, 1934’te bir seyahat gemisinde tanışmışlardı. Çoğu kişiye göre onlar iki aşıktı. Marlene Dietrich’in ailesi ise, bu ilişkiyi "dostluk ve arkadaşlık" diye tanımlıyor.
Ernest Hemingway’in gelini Valerie ise, "Flört ediyorlardı. İkisi de dev gibiydi" dedi. Ancak, mektupların dili daha farklı bir resim sunuyor. Hemingway, Ocak 1950’de yazdığı mektupta "Ben hep sana aşık oluyorum, sen de hep bir ipsize aşık oluyorsun" diyor.
Seni sonsuza kadar öpmek istiyorum
Hemingway, Ağustos 1952’de, Dietrich’e şu satırları yazmış: "Seni kollarımla sarmak ve kalbimin içine yerleştirmek istiyorum. İçindeki güzellik öyle ki, seni sonsuza kadar öpmek istiyorum. Seni sevdiğimden daha fazla ve de daha çok sevemem..."
Mektuplar, Hemingway’in nasıl bir yazar olduğu konusunda da öğretici unsurlar içeriyor. Hemingway, kelimeler ve noktalama işaretleri arasında geniş aralıklar bırakıyor. Böylece, sonradan değişiklik yapmak için alan sağlamış oluyor. Kütüphane Müdürü Putnam’a göre bu , Hemingway’in dehasını gösteriyor. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:35