Sağlık
  • 7.1.2008 02:57

DÜNYAYI KUCAKLADIK...

Türkiye, dünyanın dört bir yanında işsizliğin, fakirliğin, savaş, çatışma ve doğal afetlerin vurduğu ülkelere yaptığı insani yardımlarla büyük devletlere örnek oldu.

Afrika'nın çöllerine kurduğu sahra hastanesiyle şifa, Asya'da kurduğu seyyar fırınlarla gıda dağıtan Türkiye'nin şefkat eli, dünyanın en ücra köşesine kadar uzandı. Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelere yönelik resmi kalkınma yardımları 1997-2002 yılları arasındaki 7 yıllık dönemde yıllık ortalama 61 milyon dolar ve 7 yılda toplam 429 milyon dolar düzeyinde seyrederken, 2004 yılından itibaren tam anlamıyla patlama yaşandı.

4 YILDA 1 MİLYAR 800 MİLYON $

2003 yılında 66.6 milyon dolar olan yardımlar, 2004 yılında 339 milyon dolara, 2005'te 601 milyon dolara, 2006'da 714 milyon dolara kadar çıktı. 2007 yılında yapılan yardımların tutarı ise 800 milyon doları aştı. Böylece sadece 2007 yılında yapılan yardımlar, 1997-2002 döneminde yapılan toplam yardımların iki katına ulaşmış oldu. 2003-2007 yılları arasıda yapılan yardımların toplamı ise 1 milyar 800 milyon doları aştı. Büyük bölümü aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in (BM) kalkınma programlarıyla uyum gösteren Türkiye'nin yardımlarındaki büyük sıçrama dünya ülkelerinin de dikkatini çekti. BM Genel Sekreterliği, dünyanın kalkınmasına verdiği etkin destek için Türkiye'ye şükran sundu.

TÜM DÜNYAYA ÖRNEK GÖSTERİLİK

Ayrıca Türkiye, D-8 ülkelerinin katıldığı Moskova toplantısına "yükselen donör" sıfatıyla davet edilirken "Kalkınma Yardımlarında Türkiye Örneği" müzakereye açıldı. Türkiye, BM'nin donör ülkelere 2010 yılı için verdiği yardım hedefini 2005 yılında yakalayarak başka bir rekora daha imza attı. Yaptığımız resmi yardımlarda Milli Eğitim Bakanlığı, başı çekti. 2005’tea Türkiye'nin yaptığı tüm yardımların yüzde 34'ü tek başına Milli Eğitim Bakanlığı karşıladı. Yardımların yüzde 14'ü Kızılay, yüzde 10'u TİKA, yüzde 9'u Genelkurmay, yüzde 8'i Eximbank, yüzde 8'i İçişleri Bakanlığı, yüzde 3'ü vakıflar, yüzde 2'şerlik kısmı Diyanet, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Acil Durum Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile yüzde 6'sı da diğer kuruluşlar tarafından karşılandı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:30

İLGİLİ HABERLER