Bilim
  • 30.6.2022 08:29

E-Ticaret Nedir ve Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Nedir ve Nasıl Yapılır?

 

 

Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması ve online ödeme sistemlerinin gelişmesi dijital mecralar üzerinden yapılan satışların bir ivme kazanmasını sağlamıştır. 2022 yılında, fiziksel ortamda satın alınabilecek birçok ürün online mecralarda bulunabilmektedir. Online satış olanaklarının gelişmesi, satıcılar ve müşteriler açısından avantaj sağlar. “İnternet üzerinden nasıl satış yapılır?” sorusunu yanıtlarken bu faaliyetlerin fiziksel ortama bağlı kalmadan alışveriş olanağı sağladığından bahsetmek mümkündür. Sizin için hazırladığımız bu yazıyı okuyarak online satış faaliyetleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

E-Ticaret Nedir ve Nasıl Yapılır?

“E-ticaret nedir?” sorusunu online mecralar üzerinden yapılan satış faaliyetleri olarak yanıtlamak mümkündür. Web sitesi, pazar yeri platformu, aplikasyon veya sosyal medya üzerinden yapılan ürün satışları bu kapsamda değerlendirilir. Söz konusu kavramın detaylı tanımını öğrenmek için  "E-ticaret Nedir?" başlıklı IdeaSoft içeriğini okuyabilirsiniz.

 

Online satış faaliyetlerine başlamak için öncelikle e-ticaret şirketi kurmak gerekir. Lojistik, e-ticaret için gerekenler arasında önemli bir yere sahiptir. Ürünün müşteriye sorunsuz teslim edilmesi iyi planlanmış bir lojistik sürecine bağlıdır. Müşteri, ürünü kullanmaya başladığında ve satış sonrası desteğe ihtiyaç duymadığında süreç sonlanmış olur.

E-Ticaret Çeşitleri Nelerdir?

E-ticaret çeşitleri, satıcının ve alıcının konumuna göre farklılık gösterir. Örneğin; işletmeler arasında yapılan satışlar B2B (Business to Business - İşletmeden İşletmeye) olarak adlandırılır. Bu faaliyetlerde ürünler, son tüketiciye değil iş yerine satılır. Örneğin, tıbbı malzeme üreten bir firmanın diş kliniğine satış yapması B2B faaliyet olarak tanımlanır.

 

Üretici veya tedarikçiden son tüketiciye yapılan satışlar B2C (Business to Consumer - İşletmeden Tüketiciye) olarak tanımlanır. Kişisel kullanım amacıyla yapılan satışlar bu kapsamda yer alır. Başka bir ifadeyle market ve mağazalardaki alışveriş B2C olarak adlandırılır.

 

“Online satış nedir?” sorusunu yanıtlarken C2C (Consumer to Consumer - Tüketiciden Tüketiciye) satış modelinden de bahsetmek gerekir. Bu tür satışlar, tedarikçi veya üretici niteliği olmayan kişiler tarafından yapılır. İkinci el satışlar genel olarak bu kapsamda yer alır. Letgo, Sahibinden gibi platformlar üzerinden gerçekleştirilen satışlar buna örnek gösterilebilir.

 

Çeşitli e-ticaret araçları yoluyla devlete yapılan satışlar B2G (Business to Government - İşletmeden Hükümete) olarak adlandırılır. Örneğin; bir bilişim firmasının ürettiği yazılımı devlet kurumlarına satması bu kapsamda yer alır. B2G satışlar, hükümet tarafından online mecralarda açılan ihaleler yoluyla gerçekleştirilebilir.

E-Ticarete Başlarken Bilinmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Online satış faaliyetlerinin ilk aşaması iyi bir iş planı olmalıdır. İş fikri, sektör ve ürün skalası belirlendikten sonra resmî faaliyetlere başlanabilir. Resmî açılış yapıldıktan sonra online satış sitesi için iyi bir yazılım seçmek faydalı olur. Güvenli ve kullanışlı bir altyapıyla e-ticaret yapmak başarı elde etmeyi mümkün kılar.

 

E-ticaret hakkında bilinmesi gerekenler arasında bütçe planlaması da vardır. Ürün tedarik, kuruluş ve operasyon süreçlerinde bazı masraflar gerekir. Devlet tarafından yürürlüğe konan e-ticaret desteklerinden yararlanarak bu süreçte yapılan harcamaları sübvanse etmek mümkündür. Söz konusu süreçler hakkında detaylı bilgi edinmek için “E-ticaret Nasıl Yapılır?” başlıklı IdeaSoft içeriğini okuyabilirsiniz.

E-Ticarette En Çok Satan Ürünler Nelerdir?

Bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi teknolojik cihazlar en çok satılan e-ticaret ürünleri arasında yer alır. Akıllı telefonlarla birlikte kullanılan cihaz ve aksesuarların da online satış pazarında büyük bir yeri vardır. Robot süpürgeler, VR aksesuarları ve akıllı saatler de 2022 yılında e-ticaret sitelerinde talep gören ürünler arasında yer alır.

 

B2C satışların büyük kısmını gündelik kullanıma yönelik ürünler oluşturur. Kozmetik ürünler, ofis malzemeleri, kıyafet ve tekstil ürünleri bu pazarda büyük bir paya sahiptir. Kişisel bakım ürünlerinin satış rakamları sezona göre değişiklik gösterebilir.

IdeaSoft ile E-Ticaret Dünyasına Adım Atın

“E-ticaret nedir?” sorusuna detaylı bir yanıt bulmak ve bu alanda başarılı olmak için IdeaSoft’un ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Türkiye’nin önemli e-ticaret altyapı firmalarından biri olan IdeaSoft, markalar için etkili online satış çözümleri üretir. Firma tarafından hazırlanan yazılımlardan faydalanarak ürünlerinizi sitenize hızlıca yükleyebilir ve satmaya başlayabilirsiniz. Bu ürünleri kullanarak e-ticaretin faydalarından yararlanabilir ve operasyon sürecinin tamamını takip edip yönetebilirsiniz.

 

 

Güncellenme Tarihi : 30.6.2022 08:30

İLGİLİ HABERLER