
EBEVEYN VE ÇOCUK ARASINDAKİ SORUNLARIN NEDENİ İLETİŞİMSİZLİK
ADANA- Psikolog Gürdal Görhan, ebeveynlerin çocuklarıyla yaşadığı sorunların temelinde iletişimsizliğin yattığını belirterek, "Günde 200 kelimeyle yürütülen bir evliliğin bulunduğu evde çocukla yapılan sağlıklı iletişimden söz edilemez" dedi.
Denge Psikolojik Danışma Merkezi Psikoloğu Görhan, Celalettin Sayhan İlköğretim Okulu'nda velilere yönelik düzenlenen "Sınav Kaygısı ve Ergenlik Sorunları" konulu seminerde yaptığı konuşmada, anne-babaların çocuklarıyla olan sorunlarının temelinde iletişimsizlik olduğunu söyledi. Aile içi iletişimin çocuğun gelişiminde ve sınav öncesinde çok önemli olduğunu belirten Görhan, "Çocuklarımızla iletişim kuramıyoruz. Günde 200 kelimeyle evliliklerin yürüdüğü bir aile ortamında sağlıklı iletişimden bahsedilemez. Eşler birbiriyle sohbet edemezken ya da konuşsalar bile bundan sıkıntı duyarlarken, o ailede iletişim problemi bütün bireylerde görülen bir hastalığa dönüşmektedir" diye konuştu.
OKS ve ÖSS'nin yaklaştığını hatırlatan Görhan, sınav kaygısı ya da ders başarısızlığının da iletişimle yakın ilişkisi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Çocuklarımızla ders dışında hangi konularda sohbet edebiliyoruz? Çocuklarımıza bütün kapılarımızı açık tutalım. Ne olursa olsun, hayatta ne yaşarlarsa yaşasınlar koşulsuz olarak kapımızın onlara açık olduğunu sadece söylemeyelim, hissettirelim. Bu duyguyu hep inanarak yaşasınlar. Böylece çocuklarınız da size kapılarını kapatmazlar. Davranışlarımızda bu açıklığı görmelerini sağlayalım. Çünkü sözlerin inandırıcılığını davranışlarımız belirler. Ergenler ailemizde, evimizde, çevremizde, okulda kısaca hayatın her alanında hak ettiği yeri alsın. Onun fikirlerini alıp, bu fikirlerden faydalanalım.
Aile içi sorunlarda ergenle bu konuyu konuşup onun da çözüm önerilerini dinleyelim. Dinlemek iletişimin annesidir. Çocuklarınızla her konuştuğunuzda onlara akıl vermek zorunda hissetmeden dinleyin. Çoğu zaman akıl vermeden de onlarla çok şey paylaşabilirsiniz."
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:32