BURAK GÖÇMEN
İSTANBUL - Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Bülent Ecevit, ''Hem Türkiye'nin, hem de Yunanistan'ın dahil olmadığı bir kuruluşa Kıbrıs'ın girmesi yasaktır ve AB, bu yasağı çiğnedi'' dedi.
Kıbrıs'ta barış ve Kıbrıs Türkü'nün özgürlüğü için ''Ulusal Birlik Çağrısı'' çerçevesinde düzenlenen toplantı, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleştiriliyor. Toplantıda konuşan DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, Kıbrıs sorununu değerlendirdi. Ecevit, ''Kıbrıs sorununu çözme iddiasında bulunanlar, Kıbrıs'ın tarihsel gerçeklerini bilmiyorlar veya bilmezden geliyorlar. Kıbrıs Rum topluluğu, hiçbir zamam meşru devlet olamamıştır.
Aslında Kıbrıs bir Rum vatanı değildir. 1571'de Osmanlı yönetimi Kıbrıs'ta yer aldı. Daha önce adada Venedikliler egemendi. Osmanlı yönetimi, Venedikliler'in elindeki mülkü Rum Ortodoks Kilisesi'ne aktardı ve kiliseye geniş yetkiler verdi. Giderek bu güç, Türkiye'den gelip yerleşen Türkler'e karşı kullanılacaktı'' diye konuştu.
1878 yılında Rusya karşısında zor durumda kalan Osmanlı Devleti'nin, Kıbrıs'ın yönetimini geçici olarak İngiltere'ye verdiğini hatırlatan Bülent Ecevit, 1950'lerin sonunda bağımsızlık hareketinin başladığını vurguladı. Ecevit, ''Uluslararası anlaşmalara dayanan Türk-Rum ortak devleti kuruldu. Rumlar böyle bir ortak devlete razı olmadı. Kıbrıs'ın tüm yönetimine kendileri el koymak istediler. Uluslararası anlaşmalar ve anayasayı çiğneyen, Türkler'e saldırılarda bulunan Rumlar, 1963 yılında ortak devleti yıktı. Rumlar'ın amacı, Yunanistan'la birleşmekti. Anayasa komitesinde Rumlar'ın baş temsilcisi olan Klerides, 'Biz anayasayı, temel olan anlaşmaları içimize sindiremeden imzaladık. Amacımız ilk fırsatta Kıbrıs'ı Yunanistan'a katmaktı' dedi. Bu amaçla Kıbrıslı Rumlar, Türkler'e karşı insafsızca saldırılarda bulundular. Türkler buna karşı tek başlarına tedbir alamazlardı. Bu nedenle Türkiye yardıma koştu. Fakat, ABD buna fırsat vermedi. Rahmetli İsmet İnönü'ye bir mektup gönderdiler. Bu mektupla Türkiye'ye karşı tehditler yönetildi. Türkiye'nin Kıbrıs'a çıkarma yapması durumunda ağır tedbirlerin alınacağı söylendi. Bu nedenle soykırım devam etti'' dedi.
Bülent Ecevit'in konuşmaları, salonda bulunanlar tarafından sık sık alkışlarla kesildi. Sık sık şaşırdığı gözlenen Ecevit, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Kıbrıs, hiçbir zaman bir Rum devleti olamamıştır. Güney Kıbrıs Rum yönetimi gayrimeşrudur. Bu devletin kuruluşuna temel olan bütün anlaşmaları çiğnemiştir. Ona rağmen Avrupa ülkeleri ve ABD, Kıbrıs Rum yönetimini gerçek bir devletmiş gibi görüyorlar. Yasadışı olarak AB'ye almaya karar verdiler. Anayasaya karşı, yasalara karşı çünkü hem Türkiye'nin, hem de Yunanistan'ın dahil olmadığı bir kuruluşa Kıbrıs'ın girmesi yasaktır ve AB bu yasağı çiğnedi. Kıbrıslı Türkler'e yıllardan beri ağır ekonomik ambargolar uygulanıyor. KKTC, gerçek anlamda bir devlet olduğu halde, bir demokratik devlet olduğu halde, maalesef bugüne kadar Türkiye dışında bir devlet tarafından tanınmıyor. Çünkü buna başta ABD olmak üzere bazı batılı Avrupa devletleri yıllardan beri engel oluyorlar.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:07