KAYNAK : Haber Vitrini
FEHİM FERİK
BURSA - Bursa'da, ekonomik kriz ile birlikte geçim sıkıntısının had safhaya ulaşması sonrasında 4 bin 840 kadın, kocası tarafından şiddete maruz kaldığını söyleyerek, Bursa Valiliği bünyesinde kurulan Kadının Statüsü Birimi'ne sığındı.
Kadının Statüsü Birimi Yürütme Kurulu Üyesi Şenay Önder, ekonomik krizin 20-30 yıllık evlilikleri bile sarstığını söyleyerek, son bir yılda geçim sıkıntısından dolayı eşlerinin şiddetine maruz kalan kadın sayısında yüzde 150 artış meydana geldiğini belirtti.
Bursa Valiliği Özel İdare Salonu'nda yapılan Kadının Statüsü Birimi 2. dönem 2. Konsey toplantısı, Vali Yardımcısı Yaşar Yaycı başkanlığında yapıldı. Kadının Statüsü Birimi Yürütme Kurulu Üyesi Şenay Önder, ekonomik kriz sonrasında şiddet mağduru kadınların başvuru sayılarının son 2 ayda 150 kişi artarak, 4 bin 840'a yükseldiğini söyledi.
Önder, eşi tarafından şiddete maruz kalan kadınlara Bursa Barosu'nun desteği ile ücretsiz avukatlık hizmeti verildiğini belirtirken, "Mağdur kadına da boşandıktan sonra geçimini sağlaması yönünde bir takım çalışma içindeyiz. Kadının öncelikle sığınma evine yerleştirilmesi yönünde Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nden yardım alıyoruz. Daha sonra da birimimize destek veren çeşitli kişi ve kuruluşlarda mağdur olan kadına iş imkanı sağlayarak, mağduriyetin giderilmesine çalışıyoruz. Ayrıca mağdur bayanların ekonomik, sağlık ve eğitim konularda yönlendirilmeleri de yapılarak, ilgili birimlerle gerekli koordinasyonlar sağlandı" şeklinde konuştu.
Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü tarafından kendilerinden istenilen talepler doğrultusunda mağdur kadınlara istihdama yönelik projeler ürettiklerini ifade eden Şenay Önder, "Öncelikli olarak alternatif geçim kaynakları fizibilite ve pazar araştırmasının yapılması planlandı. Buna göre Uluabat gölü çevresindeki köyler pilot bölge olarak seçildi. Doğal kaynakların akılcı kullanımı konusundaki bilincin artması ile ikinci el giyim ve geri dönüşümü sağlama amaçlı projelerle ilgili çalışmalarımızı da tamamladık. Ayrıca turizmin canlandırılmasına yönelik yemek kültürlerini tanıtmak, ürün satış sunumu, paketlenmesi ve hazırlanmasında uyulacak hijyen koşulları ile ilgili olarak eğitim bilgileri verilecektir" açıklamasında bulundu.
Bu arada, toplantıya katılan bir üye, Hasanköy'de okuma ve yazma bilmeyen kadınların eğitim almalarının eşleri tarafından engellendiğini söyledi. Bursa Valisi Ali Fuat Güven, böyle bir şeyin kabul edilemeyeceğini ifade ederek, Milli Eğitim İl Müdürü Engin Özbek'e konuyla ilgilenmesi talimatını verdi.
Konsey toplantısı sonrasında Kadının Statüsü Birimi'ne destek veren 17 kişi ve kuruluşa, Bursa Valisi Ali Fuat Güven tarafından teşekkür belgesi verildi. Vali Güven'in eşi Nesrin Güven'e de Kadının Statüsü Birimi'ne verdiği desteklerden ötürü şilt takdim edildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:02