
ELEKTRİKLİ JET UÇAKLARINA DOĞRU
ANKARA - NASA ve Georgia Teknoloji Enstitüsü Uzay Sistemleri Dizayn Laboratuvarı (GATech) tarafından desteklenen ve elektrikli uçaklarda kullanılmak üzere motor ve likid hidrojen soğutma sistemleri üzerinde çalışan Prof. Dr. Cesar Luongo ve Dr. Philippe Masson isimli araştırmacıların hazırladığı bir rapora göre, 20 yıl içinde elektrik motorlu jet uçaklarının gökyüzünde görüleceğinin tahmin ediliyor.
Araştırmanın temelinde, her gün gerçekleşen binlerce uçuş sırasında atmosfere zarar veren gazların ortadan kaldırılması, şirket ve yolcu başına uçuş maliyetlerinin düşürülmesi fikri yatıyor.
Rapora göre uzmanlar elektrikli uçakların ''kaportasını'' bugün tasarlayabiliyorlar ancak bu uçakların kaderinin uçaklarda daha çok enerji depolayabilen sistemlerin geliştirilmesine bağlı olduğu belirtiliyor.
İnternette konuyla ilgili sitelerde yorum yazan havacılık uzmanları ise Orville ve Wilbur Wright kardeşlerin ilk uçağından bugüne kadar uçakların geçirdiği evrim ele alındığında, fikrin hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu ifade ediyor.