
Emniyetteki basın yasağına tepki
03.32'de haber merkezlerine bildirilen "emniyet binalarına gazeteci girişi yasağı" hemen uygulamaya kondu. Sabah İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesindeki binasına giden haberciler işbaşı yapamadı. Kapı görevlisi polisler gazetecilere binaya giremeyeceğini bildirdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talimatı doğrultusunda Türkiye genelinde gazetecilerin emniyet müdürlüğü hizmet binalarına giriş yasağı uygulanmaya başlandı. Sabah saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasına giden gazeteciler polis tarafından geri çevrildi.
EŞYALARINI TOPLAMAYA BİLE BUGÜN İZİN YOK
Kapıda durdurulan habercilerin bazı özel eşyalarını almak için giriş talebi de geri çevrildi. Gazetecilere bu taleplerinin yarın karşılanacağı söylendi. Habercilerden, çok uzun yıllardır onlara tahsis edilen, Emniyet teşkilatının efsane binası Sansaryan Han da bile varlığını sürdüren "basın odası" nı boşaltmaları istendi.
İŞTE O YAZI
Emniyet kapılarının habercilere kapatıldığını bildiren yazı sabaha karşı 03.32 den itibaren haber merkezlerine düşmeye başladı. Uygulamanın Emniyet Genel Müdürü'nün emriyle başladığını gösteren yazıda şöyle deniliyor.
"Genel Müdürümüzün talimatıyla, Türkiye genelinde yapılan uygulama çerçevesinde 22.12.2013 tarihi itibariyle basın mensupları Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacaklardır. Herhangi bir gelişme veya basın açıklaması olduğu takdirde basın mensupları davet edilecektir. Vatan ve Gayrettepe hizmet binalarında bulunan basın odasını kullanan basın mensuplarının anahtar ve giriş kartlarını teslim etmeleri rica olunur"
BÖYLE BİR UYGULAMA İLK DEFA OLDU
Emniyetteki basın odalarının resmi bir yazıyla duyurulup kapatılması ve habercilere giriş yasağı uygulamasının bir "ilk" olduğu belirtiliyor. 12 Eylül dahil, Emniyet'teki basın odalarının darbe dönemlerinde bile kapatılmadığı ifade ediliyor.
ŞUBELERE GİRİŞ ZATEN YASAKTI, ODALAR BASIN AÇIKLAMALARI İÇİN
Şu anki uygulamaya göre de gazetecilerin, soruşturmaların sürdüğü şubelere girişi mümkün değil. Girişler ya randevu ya da basın açıklamaları nedeniyle duyurulan davetle yapılıyordu. Haberciler, kaldırıldığı bildirilen odaya gelen davetle şubelere girebiliyordu.
Türkiye'nin gündemini meşgul eden önemli olaylar ve bazı soruşturmalarda, gazetecilere yönelik daha sıkı, ama kısmi ve geçici kısıtlamalarla karşı karşıya kalınıyordu. Bu dönemlerde söz konusu binalara haberci giriş çıkışı istisnasız yasaklanıyordu.
12 EYLÜL'DE BİLE YOK
TÜRKİYE Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile Türkiye genelinde basın mensuplarının bugünden itibaren emniyete girişlerinin yasaklanmasını eleştirerek, "Böyle bir dönem yaşanmadı. Böylesine bir uygulama 12 Eylül döneminde bile görülmedi" dedi.
Gazetecilerin kamu yararına görev yaptığını hatırlatan TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, yazılı açıklamasında şöyle dedi:
"Gazetecilere yönelik getirilen yasakçı uygulamalara bugün bir yenisi daha eklendi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile Türkiye genelinde 22.12.2013 tarihi itibariyle basın mensuplarının Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacakları duyuruldu. Genelgede ayrıca gazetecilerin bazı emniyet hizmet binalarında yer alan basın odalarına giriş kartlarını iade etmeleri de istendi. Ülke gündeminin 'hırsızlık', 'yolsuzluk' gibi son derece ağır ithamlarla meşgul olduğu bugünlerde yayımlanan genelge son derece manidardır. Gazeteciler halkın bilgi edinme hakkı adına kamu yararına görev görmektedirler. Bu genelge toplumun bilgi edinme hakkını engellemek olduğu kadar, sansürcü bir uygulamadır. 12 Eylül döneminde bile gazeteciler böyle bir uygulamaya maruz kalmadı. Türkiye'de böyle bir dönem yaşanmadı. Toplumun gerçekleri görmeye, öğrenmeye en fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde alınan yasaklama kararını kınıyor, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nü Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçecek bu kararı yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum."
İZMİR, (DHA)
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 09:10