EDA HAN
ANKARA (İHA) - Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın ortaklaşa yürüttüğü programa katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Japonya Büyükelçisi Shigeo Takenaka'ya birlikte çalışma teklifinde bulundu.
Kalkınmakta olan ülkelere yönelik Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün ortak düzenlediği 'Yeraltı Kaynaklarının Aranması ve Değerlendirilmesi'ne yönelik programın sekizincisi başladı. Programın açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, gelen yabancı konuklara ve Japonya Büyükelçisi Takenaka'ya Türkiye'nin bu projelerinden başka projelerinin de olduğunu söyleyerek, enerji sahası, barajlar, bor teknolojileri gibi konularda ortak projede çalışmak istediklerini belirtti. Özellikle bor projesini özel sektörle zenginleştirme çabalarında olduğunu ifade eden Bakan Güler, ''Globalleşme ortamında bizim kaynaklarımızı size açmak istiyoruz'' dedi.
Japonya'yı sevdiklerini söyleyen Güler, ''Biz ve siz teknolojik bilgilerimizi birbirimize aktarabiliriz. Sizin bilginizi ve bizim madenlerimizi ortak projelere dönüştürebiliriz'' diye konuştu. Güler, diğer alanlarda bunu açmayı istediklerini dile getirerek, bu noktada çalışmaların hızlandırılması ve derinlik kazanmasını istediklerini ve bunu artık somut projelere dönüştürmek gerektiğini vurguladı.
Hidrojen gazının enerji olarak kullanılması çalışmaları yapılmasını da arzu ettiğini belirten Güler, ''Amerika hidrojen gazına orta vadede bakıyor. Hidrojen gazının önemi büyük. Bizim de borlarımız var. Borhidrür'den hidrojen gazı üretmeyi düşünüyoruz. Amacımız bunu otomobillerde kullanmak'' dedi.
Bu konuda da Japonya ile işbirliği yapılmak istendiğini ifade eden Güler, Japon uzmanlarla bu konuda da birlikte çalışma istediğini dile getirdi.
Japonya Büyükelçisi Shigeo Takenaka ise Japonya'nın Türkiye ile işbirliği yapmak istediğini söyledi. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Güler, bir gazetecinin sorusu üzerine, ''Biz enerji politikaları ile ilgili sekiz ayrı senaryo hazırladık. Hidroelektrik ve kömür santrallerine ağırlık vereceğiz. Rüzgar ve jeotermal enerjilerden yararlanmayı düşünüyoruz. Bunları yaparsak dışa bağımlılığımız azalmış olacak'' dedi.
Bakü-Ceyhan Boru Hattı için bir sorunun olmadığını belirten Güler, projenin belirtilen tarihte biteceğini söyledi. Barajların gelir ortaklığı ile ilgili çalışmaların ise sürdüğünü ifade eden Güler, projeler için kaynaklar arandığını ve iki hafta sonra bunun netleşeceğini belirtti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:56