Ekonomi
  • 19.3.2006 11:17

ERDEM BAŞÇI'NIN EŞİ AKP'NİN DANIŞMANLIĞINI YAPMIŞ

Merkez Bankası Başkanlığı'na vekaleten getirilen ve asaleten atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı soruna neden olan Erdem Başçı'nın türbanlı eşi Sıdıka Başçı'nın da AKP'lilerle yakın ilişki içinde olduğu ortaya çıktı. Erdem Başçı, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın danışmanlığını yaparken, eşi Sıdıka Başçı da kuruluş aşamasında ve sonrasında AKP'ye ekonomik danışmanlık görevinde bulunarak raporlar hazırlamış.
Estim Ekonomik Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri şirketinin yöneticiliğini yapan Sıdıka Başçı, AKP'nin ilk dönemlerinde internet sitesinde yayımlanan ekonomik göstergeler ve raporlara da imza attı. ODTÜ iktisat mezunu olan türbanlı Başçı, borsa danışmanlığı ve para konusunda uzmanlığıyla AKP'de tanındı.

Başvuranı eşine gönderdi
AKP kaynaklarından alınan bilgiye göre, birçok ekonomik gösterge ile ilgili konularda Sıdıka Başçı'ya başvuruldu. Erdem Başçı'nın, AKP'nin dergisinde ve internet sitesinde yayımlanmak üzere ekonomik verilerle ilgili olarak kendisine başvuran AKP'lileri, eşi Sıdıka Başçı'ya havale ettiği öğrenildi. Başçı'nın, "Bu işi eşim daha iyi bilir. Siz onunla görüşün" diye AKP'lilere yol gösterdiği belirtildi.

Şirketi vardı
Eşinin Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na getirilmesinin ardından Sıdıka Başçı'nın şirketini kapattığı, ancak çeşitli yerlere raporlar ve makaleler yazmaya devam ettiği öğrenildi. Üst düzey bir AKP yöneticisi, "Sıdıka Başçı'yı bize hazırladığı raporlarla tanıyoruz" diye konuştu.
Ekonomik çevrelerde borsa analizleri ve güncel ekonomik yorumları ile dikkat çeken Sıdıka Başçı, ODTÜ İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora yapan Başçı, bir süre Başkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
İngiltere York Üniversitesi İktisat Bölümü'nde misafir öğretim görevlisi olan Sıdıka Başçı, Estim Ekonomik Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri Şirketi'ni kurdu. Başçı daha sonra, eşinin Merkez Bankası'nda yönetici olması üzerine 'etiğe uymadığı' gerekçesiyle şirketini kapattı.

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:47

İLGİLİ HABERLER