
ERDOĞAN, BAYKAL'A FARK ATTI!
İSTANBUL -Medya Takip Merkezi'nin (MTM), bin 700'ü aşkın gazete, dergi, televizyon kanalı ve haber sitesinde yayımlanan her haberi incelemesi sonucunda elde ettiği ve her yılın sonunda medyayla paylaştığı "yılın medya raporu" yayınlandı.
Rapora göre, Kuzey Irak'taki gelişmeler, Güngören'deki patlama, ABD Konsolosluğu'na düzenlenen saldırı ve çeşitli olaylarla yıl boyunca gündemden düşmeyen terör olayları, özellikle Aktütün Karakolu'na yapılan saldırı ve şehit haberleriyle tüm ülkeyi derinden sarstı. Medyada toplam 236 bin 344 habere konu edilen terör olayları, ekranlarda ise 4 bin 255 saat süreyle yer buldu.
2008'de en çok konuşulan konu, terör olayları olurken, en çok bahsi geçen siyasi de Recep Tayip Erdoğan ve en çok bahsi geçen siyasi parti de AK Parti oldu. Bu yıl Türk medyasında en çok konuşulan ülke, Amerika, en çok haber olan ünlü Sezen Aksu, en çok haber olan spor kulübü Fenerbahçe, en medyatik futbolcu Alex de Souza, en medyatik teknik direktör Fatih Terim ve en medyatik kulüp yöneticisi de Aziz Yıldırım olarak sıralandı.
Yıl içerisindeki önemli gelişmelerden biri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'ın kuzeyinde üslenmiş PKK terör örgütünü etkisiz kılmaya ve bölgedeki örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmeye yönelik, hava kuvvetleri ile desteklenen sınır ötesi kara harekatını başlatması oldu. Türk halkının nabzını hızlandıran harekat, Türk ve dünya medyası tarafından yakından takip edildi.
Yılın en çok konuşulan bir diğer konusu ise Avrupa Birliği'ne giriş süreciyle ilgili gelişmelerdi. Avrupa Birliği, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 232 bin 21 habere konu edildi.
Tüm yılı kapsayan medya raporuna göre, 2008 yılının en çok konuşulan gündem maddelerinden biri de, bir önceki yılın da en çok tartışılan konuları arasında ilk sıralarda yer alan türban ve başörtü sorunu oldu. Türban serbestîsi yasasının meclisten geçmesi, rejim tartışmalarını alevlendirirken; yasanın, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi nedeniyle ise, konu sıcaklığını sürdürdü. Türban ve başörtü, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 114 bin 478 habere konu edilirken, TV kanalları
ise gelişmelere 2 bin 179 saat yer ayırdı.
ERGENEKON, GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ
"Darbe için zemin hazırlamaya çalışmakla" suçlanan ve savcının hazırladığı iddianamede "Ergenekon Terör Örgütü" olarak adlandırılan Ergenekon Operasyonu, 12 Haziran 2007'de Ümraniye'deki bir evde 27 adet el bombasının bulunmasıyla start aldı. 22 Ocak 2008'de sabaha karşı yapılan baskınlarda gözaltına alınmaların başlamasıyla Ergenekon Operasyonu, medyanın da yakın markajına girdi.
Akademisyenler, sanatçılar, yazarlar ve TSK'dan önemli isimler başta olmak üzere, hemen hemen her alandan birçok önemli ismin tutuklanması veya sorgulanmasının da etkisiyle soruşturmaya olan ilgi, davanın başlamasıyla daha da büyüdü. Gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 97 bin 722 habere konu olan Ergenekon, bin 802 saati aşkın süreyle ekranlarda yer buldu.
ABD SÜREKLİ GÜNDEMDEYDİ
Bir yandan ülkede yaşanan büyük kriz, diğer yandan başkanlık seçimleri derken, tüm dünyanın gözleri yıl boyunca Amerika'nın üzerindeydi. Kasım ayında tüm dünya ülkeleri, Amerika'da yaşanan bir ilke tanıklık etti. Seçim yarışından galibiyetle çıkan ve ABD'nin ilk siyah başkanı olarak tarihe geçen Obama, ülkesinde büyük bir sevinç dalgası yaratırken, umutları da yeniden yeşertti. Amerika, Türk medyasında 362 bin 886 habere konu olurken, Obama ise 18 bin 939 haberde yer aldı.
Güney Osetya'ya saldıran Gürcistan'a açtığı savaşla dünyada büyük bir şok yaratan Rusya, gündeme bomba gibi düştü. Dünya medyasının yakın ilgi gösterdiği savaş, Türk medyasının da markajındaydı.
EKONOMİK KRİZ TÜRKİYE'Yİ DE VURDU
Amerika'da bankaların batmasıyla başlayan ve 1929'dan sonra yaşanan en büyük ekonomik kriz olarak nitelendirilen kriz, kısa sürede dalga dalga tüm ülkelere yayıldı. Yıl ortası itibariyle Türkiye'yi de etkisi altına alan ekonomik kriz, firmaların kapanmasına, işsizliğin artmasına veya işçilerin maaşlarını alamamasına neden olurken, yıkıcı etkileri de günden güne arttı. Krizin yanı sıra doğalgaz, elektrik ve benzine yapılan zamlar, yıl sonuna doğru emekçilerin DİSK ve KESK yönetiminde sokağa dökülmelerine
neden oldu. Ekonomik krizin etkileri ve protestolar, medyanın en önemli gündem maddeleri arasında üst sıralarda yerini aldı.
MTM'nin yılın medya raporuna göre, küresel ısınmanın hem dünyadaki hem ülkemizdeki etkileri, Antalya'da gerçekleşen son 30 yılın en büyük orman yangını başta olmak üzere pek çok ilde çıkan yangınlar, ülkemizin çeşitli illerinde yaşanan su sorunu ve bu konularla ilgili gelişmeler medyanın gündeminden düşürmediği başlıca konular oldu.
BAŞBAKAN ERDOĞAN VE AYDIN DOĞAN TARTIŞMASI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Aydın Doğan'ın kamuoyu önünde başlayan ve çeşitli iddialarla günden güne büyüyen tartışması, yıla damgasını vuran bir diğer konu başlığıydı. Başbakan'ın Doğan Yayın Grubu'nu hedef alan ve "bu yayınları okumayın" şeklindeki açıklamaları, medyada büyük tartışmalara ve eleştirilere neden oldu.
YENİ SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISI
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeni Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, işçisinden memuruna herkesin pür dikkat izlediği konuların başında geldi. Tasarı, hükümet ile sendikaları karşı karşıya getirdi. Emek Platformu ve hükümet, sendikaların sosyal güvenlik ve sağlık sigortası konusundaki 19 maddelik talep listesinden 11'inde uzlaşma sağlarken, sendikalar uzlaşma sağlanamayan maddelerdeki ısrarlarını sürdürdü. Konu, yılın en çok tartışma yaratan ve medyanın yakın ilgi gösterdiği başlıklar
arasında yerini aldı.
CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN ERMENİSTAN ZİYARETİ
Milli Futbol Takımımızın Ermenistan ile yaptığı futbol karşılaşmasını izlemek için Cumhurbaşkanı Gül'ün de Erivan'a gitmesi ve bu vesileyle bazı diplomatik görüşmeler yapması, her kesimde farklı yorumlanırken, dünyanın gözleri de tarihi buluşmaya çevrildi. Siyasi ilişkileri geliştirmede bir fırsat olarak değerlendirilen bu ziyaret, yılın en çarpıcı ve medyada en çok yer bulan gelişmeleri arasında yerini aldı.
Can Dündar'ın, Atatürk'ün özelini anlatan "Mustafa" belgeseli; ilk sponsoru Turkcell'in sponsorluktan çekilmesi ve filmin Atatürk'ü zayıf, korkak ve alkolik gibi yansıttığı iddiaları nedeniyle sert tartışmalara neden oldu. Medyanın en çok yer verdiği konular arasında yerini alan Mustafa belgeseli ile Can Dündar, yıla damgasını vuran isimler arasına yerleşti.
Yılın dikkat çeken ve medyada yoğun yer bulan diğer gelişmeleri ise şöyle:
"Almanya'da başlayan Deniz Feneri davası ve derneğin iktidarla ilişkileri olduğu iddiası,
1999 NATO operasyonunun ardından Birleşmiş Milletler'in denetiminde varlığını devam ettiren Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi,
Yıl boyunca yaptığı çeşitli açıklamalarla medyanın yakından takip ettiği isimler arasında üst sıralarda yerini alan Yaşar Büyükanıt'ın, 28 Ağustos'ta düzenlenen törenle Genelkurmay Başkanlığı görevini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'a devretmesi,
1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama isteğinin, hükümet ve sendikalar arasında sert restleşmelere sahne olması ve hükümetin aldığı büyük güvenlik önlemleri nedeniyle "gövde gösterisi yapmakla" suçlanması,
Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı getiren, "tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü" hakkındaki kanunun meclisten geçmesi,
Çin'de meydana gelen ve binlerce kişinin ölümüne neden olan büyük deprem,
Kraliçe Elizabeth'in Türkiye ziyareti,
Büyük endişelere neden olan kene salgını,
İstanbul Davutpaşa'da meydana gelen ve 20 kişi ölümüne, 117 kişinin yaralanmasına sebep olan patlama,
Youtube ve Facebook'un, yılın en popüler sosyal paylaşım ortamları olarak öne çıkmaları,
16 yaşındaki bir çocuğun polis kurşunuyla ölmesi sonucu Atina'da ve daha sonra tüm Yunanistan'da meydana gelen büyük karışıklık ve olaylar ve
Iraklı gazetecinin Bush'a yaptığı ayakkabılı saldırı."
2008 YILINDA SİYASET GÜNDEMİ
MTM'nin 2008 yılını kapsayan medya raporuna göre, yılın en çok 'konuşulan partisi, AK Parti oldu. Hareketli bir yıl geçiren AK Parti, özellikle açılan kapatılma davası nedeniyle uzunca bir süre gündemdeki ilk başlıktı. Medyanın yakın markajında olan AK Parti, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 354 bin 242 haber ve yazıya konu olurken, TV kanallarında ona ayrılan süre ise 5 bin 326 saati buldu. Başka bir deyişle, bu süre, bir TV kanalının 222 tam gün aralıksız olarak AKP haberleri
yayınlamasına denk geldi. Televizyonların partiye ayırdığı süre, 2007 yılına göre yaklaşık iki kat arış gösterdi.
Yılın en çok konuşulan ikinci partisi ise haber sayısı önceki yılla benzer oranlarda seyreden CHP oldu. Artan terör olayları, ekonomik kriz, laiklik tartışması, Deniz Feneri davası gibi pek çok konuda iktidara yönelik eleştirileriyle dikkatleri çeken CHP, büyük yankı uyandıran Kılıçdaroğlu-Fırat tartışmasıyla da medyanın yakın takibindeydi. Parti, Türkiye'yi sarsan "telekulak" skandalıyla da medyada sıkça yer buldu. Ana muhalefet partisine medya toplam 210 bin 238 defa yer verirken, CHP'nin ekranlarda
yer alma süresi ise AK Parti'nin yarısından bile daha az oldu.
DTP DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ
Medyada en çok yer bulan siyasi partiler arasında geçtiğimiz yılki yerini koruyan DTP, PKK terör örgütüyle bağlantıları, yaptığı veya maruz kaldığı sert eleştiriler ve yaklaşımlarıyla medyanın yakın takibindeydi. Özellikle yerel seçimlerin yaklaşmasıyla tavrı biraz daha sertleşen parti, Abdullah Öcalan'a cezaevinde kötü muamele yapıldığı gerekçesiyle Diyarbakır'da iki günlük oturma eylemi yapması ve kapatılma iddialarıyla da gündemdeki yerini korudu. Rapora göre medyada toplam 60 bin 278 habere konu olan
partiye, TV kanalları ise 620 saati aşkın yer ayırdı.
MTM'nin hazırladığı 2008 yılı medya gündemi raporuna göre, sadece siyaset alanında değil, tüm kişiler arasında, medyanın en çok yer verdiği isim Başbakan Erdoğan oldu. Medyada 282 bin 780 habere konu olan Başbakan, özellikle terör, türban, Avrupa Birliği konuları ve çeşitli siyasi polemiklerle gündemdeki yerini yıl boyunca korudu. Kadınlar Günü'nde "en az üç çocuk doğurun" çağrısında bulunması, 19 Mayıs'ta Eskişehir'de TOKİ tarafından yaptırılan konutların anahtar teslim törenindeki konuşmasındaki
"kaymak takımı" söylemi, İspanya'daki "türban" açılımıyla dikkatleri çeken Erdoğan, sert eleştirilere maruz kaldı. Erdoğan, yıl toplamında ekranlarda 3 bin 986 saat yer buldu.
Medyanın yakından takip ettiği bir diğer isim ise Cumhurbaşkanı Gül'dü. Toplam 131 bin 374 habere konu olan Gül, ekranlarda toplam bin 715 saat boyunca yer buldu. Medyanın yakın markajda tuttuğu ana muhalefet partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, laikliğin tehlikede olduğuna dair söylemleri, artan terör olayları ve Kuzey Irak politikaları nedeniyle hükümete yönelik suçlamalarıyla gündemdeki yerini korumaya devam etti. Önceki yıla göre haber sayısı yaklaşık yüzde 3,9 oranında artış gösteren Baykal'a, TV
kanalları bin 211 saate yakın yer ayırdılar.
2008 YILI EKONOMİ GÜNDEMİ
Amerika'da başlayan ve ardından çeşitli dünya ülkelerini etkisi altına alan ekonomik kriz nedeniyle 2008 yılında ekonomi basını hareketli günler geçirdi. Finansal krizin, Türkiye piyasalarına nasıl yansıyacağı sorusu gündemdeki yerini korurken, piyasalarda yaşanan hareketlilik, vergi artışları, zamlar, enflasyon haberleri sıkça işlenen konular arasındaydı.
Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt zamları yıla damgasını vurdu*
Geçtiğimiz yıla damgasını vuran konular arasında, birçok alanda gördüğümüz zam haberleri yer aldı. Özellikle doğalgaz, elektrik ve akaryakıta getirilen zamlar, tüm Türk halkı tarafından yakından takip edilen haberler olurken, konuya ekonomi basını da yakın ilgi gösterdi.
2008 YILININ EN ÇOK KONUŞULAN ŞİRKETLERİ
MTM'nin tüm yılı kapsayan medya araştırmasının sonuçlarına göre; geçtiğimiz yılın en çok haber olan firması Türk Hava Yolları oldu. Çeşitli kampanyalarla medyada sıkça gördüğümüz THY, 27 bin 545 habere konu edildi.
Aynı araştırma sonuçlarına göre; yıl boyunca medyada en çok yer bulan ikinci kuruluş TOKİ'ydi. TOKİ, yıl toplamında, 24 bin 868 haberde yer aldı.
GSM sektörünün öncülerinden olan Turkcell ise geçtiğimiz yılın en çok haber olan üçüncü firmasıydı. 3. Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) için yapılan ihalede, A tipi lisans kullanma hakkını kazanmasıyla da dikkatleri üzerine çeken firma, numara taşımayla ilgili çeşitli tanıtım ve kampanyalarla da sıkça gündeme geldi. Sene boyunca, Turkcell'le ilgili toplam 24 bin 100 haber, medya aracılığıyla tüketicisine ulaştırıldı.
2008 yılının ilk aylarında satışı gerçekleştirilen ve özelleştirilen Tekel, ekonomi basının en çok yer verdiği bir diğer konuydu. Tekel, yıl boyunca 6 bin 609 habere konu edildi.
Yılın dikkat çeken diğer ekonomik gelişmeler ise şöyle:
"Siyasi ve ekonomik çeşitli açıklamalarla gündeme gelen TUSİAD, yıl boyunca medyadan da geniş ilgili görerek 19 bin 618 haberde yer aldı.
GSM operatörlerine karşı geliştirdiği reklam kampanyaları ve halka arzıyla medyanın yakın markajında olan Türk Telekom, toplam 19 bin 511 habere konu edildi.
Tuncay Özkan'ın, Kanaltürk'ü Bugün Gazetesi'nin sahibi Koza İpek Holding'e satması, medyada çok ses getiren bir diğer konu oldu. Kanaltürk, toplam 12 bin 356 haberde yer aldı.
Ekonomik kriz nedeniyle, ABD'deki 158 yıllık finans devi Lehman Brothers'ın iflas haberi, piyasalarda şok etkisi yarattı. Lehman Brothers'ın batışı, dünya basınında büyük yankı bulurken, Türk basını tarafından da yakın takibe alındı. Brothers'ın sene boyunca toplam 8 bin 144 haberine yer verildi."
Yılın en çok haber olan firmaları arasında İş Bankası da üst sıralarda yerini aldı. The Banker dergisinin araştırmasına göre dünyanın en büyük bin bankası listesinde 86. sırada yer alması, açtığı yeni şubeler, kültür-sanat etkinlikleri, satranç sponsorluğu başta olmak üzere, çeşitli sosyal sorumluluk çalışmaları ile banka yıl boyunca medyanın yakın markajındaydı.
2008 YILI MAGAZİN GÜNDEMİ
Yılın medya raporuna göre, 2008 yılında ünlüler dünyasının en popüler ismi Sezen Aksu oldu. Geçtiğimiz sene "en medyatik ünlüler" toplist'inde birinci sırada yer alan İbrahim Tatlıses'i açık arayla geride bırakan ünlü sanatçı, genelde özel yaşamlarıyla gündemde kalmayı başaran pek çok ünlünün aksine, konserleri ve sanatıyla medyanın ilgi alanındaydı.
Yıllardır popülaritesini korumaya devam eden Hülya Avşar, magazin basınının vazgeçemediği isimler arasında üst sıralardaki yerini aldı. Haber sayısı önceki yıla göre yüzde 40 oranında düşmesine rağmen, ünlü sanatçı, hakkında en çok haber yapılan ikinci isim oldu. Gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 10 bin 506 habere konu olan Avşar, özel hayatı nedeniyle de medyanın yakın takibindeydi.
MTM'nin araştırma raporuna göre, 2007 yılında medyanın "Top 10" listesine giremeyen Tarkan ve Gülben Ergen, 2008 yılında yeniden en popüler isimler arasında yerlerini aldılar. Bilge Öztürk'le uzun yıllardır devam eden ilişkisinin bitmesi ve yeni albümünün de etkisiyle medyanın yakın markajına giren Tarkan, 10 bin 35 haberle, listenin üçüncü sırasında yerini aldı.
2007 yılında ilk defa anneliği tadan ve bu nedenle yıl boyunca show dünyasından uzak kalan Gülben Ergen, bu yıl yeniden sahnelerdeydi. Medyanın gözde isimleri arasında yeniden yerini alan Ergen, 8 bin 121 haberle, en medyatikler listesine sekizinci sıradan giriş yaptı.
Aynı araştırma raporuna göre, geçtiğimiz yıl medyanın "Top 10" listesinde zirvede yer alan İbrahim Tatlıses, bu yıl haber sayısında yüzde 45 oranında düşüş yaşayarak, listede dördüncü sıraya geriledi. İbo Show programı ve özel yaşamıyla ilgili çeşitli iddialarla gündeme gelen Tatlıses, gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 9 bin 804 habere konu edildi.
Türkiye'nin güldüren yüzleri arasında ilk sırada yer alan ünlü komedyen Cem Yılmaz, A.R.O.G adlı sinema filmi başta olmak üzere çeşitli konularla medyanın yakın takibindeydi. En çok konuşulan isimler arasında beşinci sıraya yükselen Yılmaz'ın, 9 bin 382 haberde bahsi geçti.
Ekranın güldüren yüzlerinden Beyaz, 6 bin 216 haberle medyanın "Top 10" listesine 10. sıradan girmeyi başarırken; Okan Bayülgen, Şahan Gökbakar, Ata Demirer gibi isimler ise medyanın "Top 10" listesine giremediler.
SEDA SAYAN'A İLGİ AZALDI
Medyanın her daim yakın ilgisini gören ve çeşitli araştırmalarda "en güvenilen" ünlüler arasında ilk sırada yerini alan Seda Sayan, bu yıl haber sayısında yaşadığı yüzde 40'lık düşüşle, medyanın "Top 10" listesinde beşinci sıradan dokuzuncu sıraya geriledi.
2008 yılında sansasyonel açıklamaları, İbrahim Tatlıses'le girdiği polemik ve aşklarıyla medyanın yakın markajına giren ünlü şarkıcı Demet Akalın, medyanın "Top 10" listesine girmeyi başaran bir diğer isim oldu. Seda Sayan, Gülben Ergen gibi medyatik isimleri bile geride bırakan ve 8 bin 203 haberle, listeye 7. sıradan giriş yapan Akalın, artan popülaritesiyle dikkatleri üzerine çekti.
Listede yerini koruyan bir diğer ünlü, Popstar Alaturka adlı yarışmada jüri üyeliği yapan ve yaptığı çeşitli yorum ve açıklamalarıyla dikkatleri üzerine çeken Bülent Ersoy oldu. Özellikle, "Oğlum olsa askere göndermezdim" açıklamasıyla gündem yaratan Ersoy'un haber sayısı önceki yıla göre yüzde 35, 6 oranında düşerken; ünlü sanatçı, listenin dördüncü sırasından 6. sırasına geriledi.
MTM'nin yılın medya gündemi raporuna göre, geçtiğimiz yıl, "Top 10" listesinde 9. sırada yer alan Ebru Gündeş, bu yıl listede yer bulamadı. 2007 yılında, Eurovision etkisiyle reytingi yükselen ve listeye 10. sıradan girmeyi başaran Kenan Doğulu, 2008 listesinde yer bulamayan ünlülerden bir diğeriydi. Olay aşklarıyla 2007 yılına damgalarını vuran Deniz Seki-Hüsnü Şenlendirici ikilisi de bu yıl reytingleri düşen isimler oldular.
2006 yılına kadar popülerlikleriyle medyayı peşlerinden koşturan ünlüler arasında yer alan Sibel Can, Mehmet Ali Erbil ve Ajda Pekkan iki yıldır, "en medyatik ünlüler" listesinde kendilerine yer bulamayan başlıca isimler oldu.
2008 YILI SPOR GÜNDEMİ
MTM'nin yılın medya gündemi raporuna göre, geçtiğimiz yılın en önemli spor olayı, Milli Takım'ın Euro 2008'de sergilediği büyük başarı oldu. Maçlarda son dakikalarda attığı gollerle Türkiye'yi sevince boğan ve yarı finale kadar yükselen Milli Takım, 54 bin 853 haberle medyanın yakın markajındaydı.
MTM'nin, her yıl düzenli hazırladığı "yılın medya raporu"nun 2008 yılı sonuçlarına göre, en popüler spor kulübü, bir önceki yılın da birincisi Fenerbahçe'ydi. Her adımı dikkatle ve ilgiyle takip edilen; transferleri, oynadığı maçları, seyircisi, teknik direktörü ve futbolcularıyla medyanın gözdesi olan ünlü spor kulübü, medyada toplam 220 bin 546 habere konu edildi. Fenerbahçe'nin haber sayısı önceki yıla göre % 2 oranında bir düşüş gösterdi.
Galatasaray, 2008 yılının en çok habere konu olan ikinci kulübüydü. Şampiyonluğuyla taraftarlarını sevindiren ve listede önceki senenin yerini koruyan Galatasaray'ın haber sayısında ise % 6 artış gerçekleşti.
Yılın en çok konuşulan üçüncü spor kulübü, 146 bin 621 haberle Beşiktaş olurken, onu dördüncü sırada 79 bin 640 haberle Trabzonspor izledi.
EN MEDYATİK TEKNİK DİREKTÖR: FATİH TERİM
MTM'nin hazırladığı aynı rapora göre, 2008 yılının en çok konuşulan teknik direktörü, 29 bin 601 haberle Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim oldu. Milli Takım'ın Euro 2008'deki büyük başarısıyla beğeni toplayan, maçlardaki tarzı ve "gidecek mi, kalacak mı" tartışmalarıyla gündemden düşmeyen ve nihayetinde federasyonla sözleşmesini 2012 yılına kadar uzatan Fatih Terim, medyanın yıl boyunca en çok yer verdiği spor adamıydı.
1 Haziran 2007'de göreve başlayan ve siyah-beyazlı takımın başında toplam 61 resmi maça çıkan teknik direktör Ertuğrul Sağlam'ın, görevinden istifa etmesi ve Beşiktaş'la yollarını ayırması, spor camiasında yılın önemli gelişmelerinden biri olarak kayda geçti. Gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 21 bin 366 habere konu olan Sağlam, Beşiktaş'ın aldığı yenilgiler nedeniyle yıl boyunca medyanın yakın takibinde kalmış ve sıkça eleştirilere hedef olmuştu.
2007 yılında en çok konuşulan teknik adam olarak listenin ilk sırasında yer alan Fenerbahçe'nin önceki sezondaki teknik direktörü Zico, bu sene haber sayısında yaşanan yüzde 31'lik düşüşle, üçüncü sıraya geriledi. Zico'yu, dördüncü sırada, Fenerbahçe'de yeni sezonda göreve başlayan teknik direktörü Luis Aragones izledi.
EN MEDYATİK KULÜP YÖNETİCİSİ: AZİZ YILDIRIM
MTM'nin, yılın medya raporunun sonuçlarına göre, yılın en çok konuşulan kulüp yöneticisi, geçen senenin de birincisi Aziz Yıldırım oldu. Haber sayısı yüzde 17 oranında artış gösteren Yıldırım, 20 bin 720 haberde yer aldı.
Haber sayısı yüzde 50 oranında artış gösteren Adnan Polat ise "en medyatik kulüp yöneticileri" listesinde, beşinci sıradan ikinciliğe yükseldi.
Geçtiğimiz yıl, medyada en çok yer bulan ikinci kulüp yöneticisi olan Yıldırım Demirören'in haberlerinde düşüş oldu ve Demirören, en medyatikler listesinde üçüncü sıraya geriledi.
MTM'nin geleneksel medya raporunun 2008 yılı sonuçlarına göre, medyanın en çok ilgi gösterdiği futbolcu, Fenerbahçe Kaptanı Alex de Souza oldu. Medyatik futbolcu, 26 bin 119 haberle, listenin birinci sırasına yerleşti. En popüler futbolcular listesinde ikinci sıraya ise 22 bin 357 haberle Galatasaraylı Lincoln yerleşti.
Geçtiğimiz sene en medyatikler listesinde ilk sırada yer alan Roberto Carlos, yüzde 6'lık haber düşüş yaşayarak, listede üçüncü sıraya geriledi.
Medyanın en çok ilgi gösterdiği Türk futbolcu ise, 19 bin 49 haberle Semih Şentürk ve geçtiğimiz yıla göre reytinginde düşüş yaşanan Hakan Şükür oldu.
Yılın önemli bir diğer olayı ise, Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan'ın ani vefatı oldu. Bu önemli kayıp spor camiasında derin bir üzüntüyle karşılanırken, Hasan Doğan medyada yıl toplamında 13 bin 948 habere konu oldu.
29. Olimpiyat Oyunları, Pekin deki Kuş Yuvası adı verilen Ulusal Stadyum da düzenlenen görkemli bir törenle yapıldı. Türkiye'nin de olimpiyat tarihinde ilk kez 12 spor dalında temsil edildiği Pekin Olimpiyatları, tüm dünya sporseverlerini bir araya getirdi. Türk ve dünya basınının büyük ilgi gösterdiği olimpiyatlar hakkında, Türk basınında 29 bin 412 kez haber yapıldı.
Sporseverlerin yakından takip ettiği sporlar arasında olan Formula 1, geçtiğimiz yıl spor medyasının en çok yer verdiği konular arasındaki yerini aldı. Türk ve dünya medyasının yakından takip ettiği motorsporları arasında en büyük organizasyon olan Formula 1'in haberleri, önceki yıla oranla yüzde 4'lük bir artış gösterdi. Formula 1, yıl boyunca toplam 11 bin 977 habere konu edildi.