Gündem
  • 27.9.2021 22:50

Erdoğan: Bu anlaşmayı onaylama kararı aldık!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Yeni haftanın ilk gününde gözler Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde. Erdoğan, Kabine'yi topladı. Kabinenin gündeminde fahiş fiyatla mücadele, yeni yasama yılının yol haritası, koronavirüs vaka sayılarındaki artış ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'deki temasları var.

Kabine Toplantısı sona erdi. Başkan Erdoğan, toplantının ardından alınan kararları açıkladı.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"Talebimizi "Daha adil bir dünya mümkündür" diyerek bir adım öteye taşıdık"

"Geçtiğimiz hafta BM 76. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'a gittik. Ülkemizin temel yaklaşımlarını tüm dünuya şile paylaşma imkanı bulduk. Uzunca bir süredir "Dünya 5'ten büyüktür" itirazı ile dile getirdiğimiz küresel düzendeki değişiklik talebimizi "Daha adil bir dünya mümkündür" diyerek bir adım öteye taşıdık.

İklim değişikliğinin sebep olduğu afetler de gelişmiş ülkelerde çok ağır kayıplara yol açıyor. Dün bizim küresel sistemdeki çarpıklıklara ilişkin itirazlara kayıtsız kalanlar, bugün aynı şeyleri dillendirmeye başladılar. Ülkemizin doğrudan yüzleştiği sorunlarla ilgili tespitlerin çok yakın zamanda karşılık bulacağına inanıyoruz.

"Sorumluluk almaktan kaçınmayacağız"

Suriye'den Afganistan'a Libya'dan Karabağ'a Afrika'nın birçok yerine kadar sergilediğimiz ilkeli duruşu bu sürece verdiğimiz katkılar olarak değerlendiriyoruz. Kendilerini gelişmiş ülkeler olarak görenleri sadece seyrettikleri alanlarında sorumluluk almaktan kaçınmayacağız.

Yeni Türkevi binamız Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esintiler taşıyan, şimdiden şehrin sembollerinden biri haline geldi. Hem kendi vatandaşlarımıza hem dost ve kardeşlerimize muhteşem hizmetler vereceğimiz bu eserin hayırlı olmasını diliyorum.

"Paris İklim Anlaşmasını onaylayacağız"

Türkiye 2053 vizyonumuzun en kritik hedeflerinden biri olduğuna inandığım, iklim değişikliği konusunda tarihi bir adım atıyor. 2015 yılında Paris İklim Anlaşması'na muvakkafat veren devletler arasında yer alıyordu. Son dönemde yaşanan gelişmeler ve ülkemize verilen taahhütler sebebiyle önümüzdeki ay yeni yasama yılında bu anlaşmayı onaylama kararı aldık. Bu karar belirlediğimiz takvim çerçevesinde geniş bir alanda kapsamlı değişiklilere gideceğimiz anlamına geliyor.

Gereken eylem planını devreye alarak bu konuda önemli bir atmıştık. Şimdi bunu Paris İklim Anlaşması ile pekiştiriyoruz.

Orta ve Uzun vadeli tüm kalkınma programlarını, Yeşil Kalkınma Dönüşümü'nün gerektirdiği şekilde yapacağız. Bugünden geleceğe hazırlanmanın yol haritası olacaktır.

"İklim değişikliği konusunda da mağdurların yanında duracağız"

İklim değişikliği konusunda da safımız yine mazlumların ve mağdurların yanında olacaktır. İklim değişikliğinin yol açacağı sorunlar konusunda da adaletsizliğin, haksızlığın karşısında duracağız.

Önceki hafta sonu MÜSİAD'ın Genel Kurulu'nda iş dünyamızla bir arauy geldik. Geçtiğimiz hafta Şişe Cam'ın yeni fabrikasının açılışını yaptık. Kamu işçilerimizle bir aray geldik. Kırşehir'de Ahi Evran'ın huzurunda esnaf ve sanatkarlarla buluştuk. Mersin'de ziyaretlerde bulunduk.

"Türkiye ekonomisi hızla yol alıyor"

Tüm bu programlarda gördüğümüz şudur; Türkiye ekonomisi hak ettiği yere gelmektedir. Uluslararası yatırımcıların ülkemize olan ilgisi de giderek güçleniyor.

"İstihdam oranımız yüzde 45 olarak gerçekleşti"

Salgının kontrol altına alınmasıyla birlikte başladığımız şehir ziyaretlerinin hepsinde çok sayıda altyapı ve üstyapı çalışmalarının açılışını gerçekleştirdik. Emeklerimizin karşılığını almaya başladık. İhracatımız 210 milyar doları geride bıraktı. İstihdamımız artıyor. İstihdam oranımız yüzde 45 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı yüzde 12'ye geriledi. Yakaladığımız bu başarıda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Türkiye'nin büyümesinden rahatsızlık duyanlar halkımızın moralini bozmaya çalışıyor. İçinde bulundukları yalan ve iftira bataklığına mahkum ediyoruz. Biz Cumhur İttifakı ile büyük ve güçlü Türkiye yolunda devam edeceğiz. Gelişen ve büyüyen Türkiye gerçeğini gömek için dünyada olup bitenleri takip etmek yeterlidir. Biz kimseye 'Dükkanı kapatıp buraya gelin' demiyoruz. Ama herkesten hakka ve hakkaniyete uygun tutumlar beklemenin hakkımız olduğuna inanıyorum.

"Aziz Sancar adına ocakta doktora sonrası araştırma bursu programı başlatıyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız da STAR bursu olan TÜBİTAK stajyer araştırma uygulamasını başlattı. STAR Burs programını, 1500 öğrenci için yeniden açıyoruz.

Yine TÜBİTAK tarafından Aziz Sancar adına Ocak sonunda doktora programı başlatıyoruz. Ekonomideki gelişmeleri anlattı. Bu programında Aziz hocamız bizzat seçecek ve laboravutarlarda çalışmalara başlayacaklar.

Yüz yüze eğitim

Eğitim en çok yatırım yaptığımız alanlardandır. Uzaktan yürütülen eğitim faaliyetlerinin yüz yüze eğtiimin yerini alamadığını gördük. Bu sebeple yüz yüze eğitim konusunda kararlı bir tutum ortaya koyduk. 6 Eylül'de başlayan eğitim faaliyetleri alınan tedbirlere uygun bir şekilde başarıyla devam ediyor. Yaklaşık 1,5 yıllık aranın ardından elbette aksaklıklar olmuştur. Bunlarda ilgili kurumlarımız tarafından giderilmiştir. Yüz yüze eğitimin aksamaması için 722 milyonluk ödeneği yerlerine ulaştırdık.

Önümüzdeki haftalarda Külliye'de üniversitelerimizin hepsini kapsayan bir akademik yıl açılışı töreni gerçekleştireceğiz.

"190 olan yurt sayısını 774'e çıkardık"

Türkiye, dünyanın en fazla sayıda KYK yurduna sahip ülkesidir. Son zamanlarda bazı park, bahçe banklarında yatanlar... Bunların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. Bunlar sözde öğrenci. Gezi Parkı olayı neyse bir başka versiyonudur. Hükümete geldiğimizde 190 olan yurt sayısını 774'e, 182 bin olan yatak kapasitesini 719 bine biz çıakrdık. Özel yurtlarımızın 300 binin üzerindeki kapasitesi de öğrencilerimizin hizmetindedir.

"1,5 milyon öğrencimize burs ve kredi veriyoruz"

Biz şuanda 1,5 milyon öğrencimize burs ve kredi veriyoruz. Bay Kemal, bunlardan haberin var mı? Ev ve pansiyon gibi yerlerde kalmak isteyenler de bulunmakta. Zaten kaydı olanlarla birlikte yurt kapasitelerinin tamanına yakını öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. Yapımı devam eden, ihale aşamasında olan yurtlarımızla birlikte 110 bin yatağı daha öğrencilerimizin hizmetine sunacağız.

Birileri sadece yalan ve iftiralarla kendisini göstermeye çalışsınlar. Biz eser ve hizmet siyasetiyle kendimizi göstermeye devam ediyoruz. Sözlerime son vermeden önce vatandaşlarımızı maske, mesafe ve temizlik tedbirlerine uymaları ve aşılarını yaptırmaya davet ediyorum."

Güncellenme Tarihi : 27.9.2021 20:51

İLGİLİ HABERLER