Gündem
  • 3.7.2009 21:04

ERDOĞAN: ''EN KÖTÜ DÖNEMİ GERİDE BIRAKTIK''

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2009'un ilk çeyreğine ait büyüme oranlarının açıklandığını anımsatarak, ''Bu rakamların açıklandığı andan itibaren o malum felaket korosu hep bir ağızdan karamsarlık yayma faaliyetlerine başladılar'' dedi.
Maltepe Üniversitesinin mezuniyet töreninde konuşan Erdoğan, öğrencilerin, küresel finans krizinin tüm dünyayı ağır bir şekilde etkisi altına aldığı bir zaman diliminde üniversiteden mezun olduklarını belirten Erdoğan, tüm dünyada işsizlik oranlarında ciddi artışlar kaydedildiğini, büyüme oranlarının yine tüm dünyada ciddi oranlarda düştüğünü anlattı.
''Tarihi nitelikteki bu küresel kriz gelip geçicidir ve artık dip noktasının göründüğü, iyimser beklentilerin arttığı bir sürece girilmiş durumdadır'' diyen Erdoğan, gençlerin umutsuzluğa kapılmasına, karamsarlık içinde olmasına asla gerek olmadığını vurguladı.

-BÜYÜME ORANLARI-

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde 2009'un ilk çeyreğine ait büyüme oranlarının açıklandığını anımsatarak, şöyle konuştu:
''Türkiye ekonomisi küresel finans krizinin etkisiyle 2009'un ilk çeyreğinde yüzde 13.8 oranında bir daralma kaydetti. Şimdi bu rakamların açkılandığı andan itibaren o malum felaket korosu hep bir ağızdan karamsarlık yayma faaliyetlerine başladılar. Burada iki önemli hususu hatırlatmak istiyorum; Birincisi, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yaklaşık bu oranda bir küçülme kaydedeceğini aylar öncesinden tahmin ediyorduk. Nitekim ilgili kurumlarımız bu noktada açıklamalarını yaptılar. İkincisi, bu oranlar, yani bü yüksek daralma oranları 2009'un Ocak-Şubat-Mart dönemine aittir. Yani biz bu en kötü dönemi şu anda geride bırakmış durumdayız. Aldığımız köklü tedbirler sayesinde yılın ikinci çeyreğinde önemli ölçüde canlanmaya şahit olduk ve bu canlanmanın devam ettiğini görüyoruz. Biz tüm projeksiyonlarımızı, tüm tahminlerimizi buna göre yaptık. Ve yılın tamamı için büyüme hedefimizi yüzde -3,6 olarak belirledik. Yani ortada bir sürpriz yok. Ortada beklenmeyen bir durum yok. Birilerinin ifade ettiği gibi bir karamsar tablo, bir felaket tablosu asla yok.''
Erdoğan, ''Şimdi tüm bu manzaraya rağmen, dünyadaki bu genel trende rağmen Türkiye'deki daralmayı bir felaket manzarası olarak sunmak, açık söylüyorum bu ülkeye, bu millete ve en önemlisi siz gençlerimize haksızlıktır, hatta daha da ileri gidiyorum vicdansızlıktır'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:29

İLGİLİ HABERLER