Gündem
  • 30.9.2021 12:43

Erdoğan Putin görüşmesine dünya basını ne yazdı

Erdoğan-Putin görüşmesi dünya basınında!

İzvestia: Putin ve Erdoğan yüz yüze görüşmede ekonomik konulara odaklandı

Moskova ile Ankara arasındaki ilişkiler olumlu yönde gelişiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, bunun yalnızca ülkeler arasındaki ticaretin büyümesiyle değil, aynı zamanda uluslararası arenadaki ortak eylemleriyle de kanıtlandığını söyledi. Ancak uzmanlar İzvestia'ya, Suriye'deki, özellikle İdlib ilindeki durumun, diyaloğun ana konularından biri olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, politikacılar, en azından müzakerelerin açık kısmında, öncelikle karşılıklı ortaklığın ekonomik yönlerine odaklandılar. Son dokuz ayda ticaret geçen yıla göre %55 daha fazla arttı. Türkiye'nin Rus ekonomisine akıttığı para 1,5 milyar dolara ulaştı. Bu arada, Türkiye ekonomisindeki Rus yatırımları 6,5 milyar dolara ulaştı. Moskova ve Ankara bir dizi büyük projeyi ortaklaşa yürütüyor. Özellikle TürkAkım doğal gaz boru hattı tamamen devreye alındı. Ayrıca Akkuyu santralinin inşası için çalışmalar devam ediyor.

Erdoğan, savunma alanında da işbirliğine vurgu yaptı. Türkiye, Rusya'nın S-400 hava savunma sistemini satın alan tek NATO üyesi oldu. Suriye ile ilgili olarak, Türk siyaset bilimci Kerim Has, İzvestia'ya sivil kayıpları önlemek için sadece Moskova ile Ankara arasında değil, aynı zamanda Erdoğan ile Esad arasında da etkileşimin gerekli olduğunu söyledi. Bununla birlikte, Türk tarafının şimdiye kadar böyle bir diyalogu kabul etmediğini de sözlerine ekledi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleştirdiği zirve, dünya gündemine de damgasını vurdu. Yabancı medya kuruluşları, görüşmenin Suriye ayağına değinirken, iki liderin savunma sanayisi alanındaki açıklamalarına da dikkat çekildi.

Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşen tarihi zirve, dünya gündeminde de geniş yankı uyandırdı.

ERDOĞAN'IN KARARLILIĞINA VURGU YAPILDI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Devlet Başkanlığı Resmi Konutu'nda bir araya geldi. İki liderin, görüşmenin basına açık bölümünde ele aldığı konularsa, yabancı medya kuruluşları tarafından da yakından takip edildi.

 

İki liderin yüz yüze görüşmesi, dünya basınında geniş yankı buldu. Zirve kapsamında masaya yatırılan Suriye meselesi, yabancı basınının en çok odaklandığı başlık oldu.

ABD merkezli, Bloomberg, Başkan Erdoğan'ın Suriye konusundaki kararlı tavrını manşete taşıdı. Erdoğan'ın "Attığımız adımlardan geri dönmemiz mümkün değil. Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde büyük fayda var. Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar da büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı." sözlerini gündeme taşıyan Bloomberg, kritik zirveyi Başkan Erdoğan'ın Rusya ile iş birliği vurgusundan duyurdu.

Yabancı haber ajansları da kritik zirveyi yakından takip etti. Reuters haber ajansı, iki liderin Suriye'deki iş birliği mesajını duyururken, Türkiye'nin ABD'nin tüm itirazlarına rağmen Rus savunma sistemleri konundaki kararlı tavrını sürmesine değindi.

Tass haber ajansı, Türkiye ile Rusya'nın koronavirüs pandemisi dönemindeki mücadelesine vurgu yaptı. Putin'in, "İki ülke yalnızca pandemi dönemindeki kayıpları telafi etmekle kalmadı, ticari alanda bu dönemin getirisini de yükseltti" sözlerini gündeme taşıdı.

Rus medyasına yansıyan bir diğer önemli başlık ise, Akkuyu Nükleer Santrali oldu. Tass, Erdoğan'ın "Önümüzdeki yıl öyle zannediyorum ki birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz. Yoğun bir çalışma var. Şu anda burada 13 bin insan çalışıyor, bunların 10 bini Türk, 3 bini Rus, ama bunların hemen hemen tamamına yakını da Rusya'da eğitim aldı. Bu da tabii yine aramızdaki ilişkilerin pekişmesine neden oluyor." ifadelerini manşete taşıdı.

Birçok medya kuruluşu, iki liderin görüşmesini Türkiye-Rusya iş birliği mesajıyla duyurdu.

 

Güncellenme Tarihi : 30.9.2021 13:13

İLGİLİ HABERLER