
ERDOĞAN'A MISIR'DA GÖRÜLMEDİK KARŞILAMA!..
KAHİRE (A.A) - Başkentte dün düzenlenen gösteriler sırasında "Erdoğan Cesaret Akademisi açıldı" yazılı pankart taşıyan Mısırlı devrimci gençlerden Muhammed Şafi, "Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e karşı onurlu duruşu bizleri mutlu etti. Havaalanında onu karşılayanların arasında en başta ben olacağım" dedi.
Erdoğan'ın Mısır halkı tarafından çok sevildiğini söyleyen Şafi, halkın tamamının Başbakan Erdoğan'ı görmek istediğini anlatarak "Eğer Tahrir'den bizlere hitap ederse daha fazla halk kitlesi kahraman olarak gördüğü insanı yakından görme fırsatına erişir" diye konuştu.
25 Ocak tarihinde başlayan halk ayaklanmasının ardından Mısırlı devrimciler, Mübarek'e karşı ilk sesini duyuranın Erdoğan olduğunu belirterek, facebook, twiter ve diğer sosyal paylaşım sitelerinden Erdoğan'ı Kahire'de kahraman gibi karşılama çağrısında bulundular. Mısırlı binlerce genç Erdoğan'ı Kahire Uluslararası Havaalanı'nda Türk bayrakları ile karşılamayı planlıyor.
Mısır Başbakanı İsam Şeref, resmi Nil televizyonuna yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın Mısır ziyaretinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler açısından önem taşıdığını belirti.
6 Nisan Hareketi üyesi Ahmet Mecdi Mahmud ise Erdoğan'ı Tahrir'de ağırlamaktan onur duyacaklarını dile getirdi.
-"Türkiye, Mısır ve İran bölgedeki en önemli üçgen"
Mısırlı ünlü muhalif siyasetçi, Yarın Partisi Lideri Eymen Nur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye, Mısır ve İran'ın bölgedeki en önemli üçgen olduğunu kaydederek, Erdoğan'ın ziyareti sırasında Türkiye ile Mısır'ın siyasi, iktisadi ve askeri işbirliği yapması gerektiğinin altını çizdi.
Başbakan Erdoğan'ın Mısır ziyaretinin iki ülke ilişkilerini daha da sağlamlaştıracağını anlatan Nur, "Kendisine şimdiden hoşgeldin diyoruz. Ben de sayın Erdoğan gibi haksız yere hapis yattım ve hayatlarımız arasında benzerlikler var. Bu nedenle Erdoğan'ın yeri hep özel olmuştur" diye konuştu.
Erdoğan'ın başarılı bir lider olduğunu ifade eden Nur, Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkilerini en alt düzeye indirmesini de "Erdoğan hükümetinin Türk halkına saygısı" olarak değerlendirdi.
El Karame Patisi kurucularından siyasetçi Emin İskender de Başbakanın Mısır ziyaretinde iki ülke arasında askeri anlaşma imzalanmasının imkan dahilinde olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin İsrail'e karşı aldığı karar ile bölgedeki rolünü arttırdığına dikkati çekti.
12 Eylül’de Mısır’a gidip Kahire Üniversitesi’nde tarihi bir konuşma yapacak olan Erdoğan’ın Gazze’ye geçebilmesi için Ankara Mısır yönetimine yoğun baskı yapıyor. Ancak Wall Street Journal’a göre Mısır, güvenlik gerekçesiyle bu talebi reddetti.
Ortadoğu’da yapılan tüm anketlerde bölgenin en popüler lideri olarak çıkan Başbakan Erdoğan’ın 12-15 Eylül tarihleri arasında Mısır, Tunus ve Libya’ya gerçekleştireceği ziyaret şimdiden heyecan yarattı. Mısır’da, Erdoğan’ı karşılamak için Kahire Havalimanı’nın hemen önünde dev bir gösteri Facebook üzerinden organize edilirken yüzlerce Türk bayrağı ve Erdoğan posterleri de hazırlanıyor.
Obama gibi konuşacak
Başbakan Erdoğan 12 Eylül’de gideceği Mısır’da Yüksek Askeri Konsey Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ve Başbakan İsam Şeref ile görüşecek. Ziyaret sırasında, Türkiye ile Mısır arasında ortak askeri tatbikat anlaşmasının da imzalanması ve Türk ordusunun yeni Mısır rejimiyle tam bir stratejik ilişki içerisinde olacağının garantisinin verilmesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan ayrıca Kahire Üniversitesi’nde yapacağı konuşmada Türkiye’nin bölgenin geleceği konusundaki vizyonunu anlatacak. Bu konuşma Arap medyasında ABD Başkanı Barack Obama’nın başkan seçildikten hemen sonra Müslüman dünyasına yönelik açılım için aynı yerde yaptığı konuşma ile eşit değerde görülüyor.
ABD: Biz karışmayız
Gezinin en çok merak edilen kısmı ise Erdoğan’ın Hamas’ın kontrolündeki Gazze’ye geçip geçmeyeceği. Mısır yönetimi, Kahire’den Refah sınır kapısına giden yol üzerindeki güvenliği sağlayabilmek konusunda henüz tam anlamıyla başarılı olabilmiş değil. Wall Street Journal gazetesine göre, Mısır işte bu nedenle Ankara’nın Gazze’yi ziyaret talebine olumlu yanıt veremiyor. İsrail’in de Washington yönetiminin aracılığıyla Türkiye’yi Gazze ziyareti konusunda uyarmak istediği ancak ABD’nin kayıtsız kaldığı belirtiliyor. Nitekim ABD Dışişleri sözcüsü Noland da Erdoğan’ın Gazze ziyaretine Washington’un nasıl baktığına yönelik soruya, “Bu Türkiye’nin bileceği iş” diye yanıt vermişti.
Arap ülkelerinde, Mavi Marmara saldırısı ve Davos’tan bu yana birçok defa Türk bayrakları ve Erdoğan posterleri açıldı. Bayram öncesi Gazze’ye giden Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Çoluk çocuk, herkes Başbakan Erdoğan’ın gelip gelmeyeceğini soruyor. Herkesin gelmesini beklediğini de bizzat Başbakanımıza ilettim” dedi.“
Türkiye’ye bak, bize bak!
İsrail’in hava saldırısında 4 Mısırlı askerin ölmesi sonrasında tepkisiz kalması nedeniyle vatandaşlarının protestolarına maruz kalan Mısır hükümeti şimdi bir de İsrail elçiliğininin önüne güvenlik duvarı örmeye başlayınca yerden yere vuruldu. Mısırlılar, “Türkiye İsrail elçisini sınırdışı ediyor, biz elçiliğin önüne duvar örüyoruz” diyerek durumu protesto etti