Gündem
  • 3.5.2013 20:02

Erdoğan'dan "olimpiyatlardan çekilin" teklifi!..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'nın daha önce olimpiyatlara ev sahipliği yaptığını belirterek, "Sayın Başbakana dedim ki; siz bir olimpiyat yaptınız. Siz, şimdi bu olimpiyattan çekilin, bunu da biz yapalım. İnanıyorum ki kendileri de bunu anlayışla karşılayacaklardır" dedi.
          Erdoğan ve Abe, toplantıdan sonra ortak basın açıklaması yaptı.
     Başbakan Erdoğan, Japon mevkidaşı Abe ile birçok konuyu görüşme imkanı bulduklarını belirterek, Türkiye ile Japonya'da ortak kurulacak teknik üniversitenin kendisini en çok sevindiren gelişme olduğunu söyledi. Önce Türkiye'de, Türkiye-Japonya Teknik Üniversitesi kurulacağını bildiren Erdoğan, "Daha sonra da aynı karşıtını Japonya'da kurmayı planlıyoruz. Bu da gençler arasında, öğrencilerimiz arasında bilişim teknolojisinin zirve yaptığı dönemde, Japonya Türkiye arasında böyle bir adımın atılması da çok büyük önemi ortaya koymaktadır" dedi.
     Erdoğan, Marmaray Projesi'nin Japonlarla gerçekleştirildiğini anımsatarak, "Burada Türkiye'nin şüphesiz ki mühendislik gayreti ortada ama Japonya teknolojisi bizimle beraber. Boğazın dibinden zemine oturtulmak suretiyle bitirilme noktasına geldi ve mevkidaşıma da teklifi yaptım, 29 Ekim'de burayı bitiyoruz, 'Cumhurbaşkanımız, mevkidaşımla birlikte burayı açarız' dedim. İnşallah kendileri de notlarını aldılar. Fevkalade bir durum olmazsa birlikte kendileriyle açarız" diye konuştu.
    
     -Çanakkale Boğazı'na Japon teknolojisi-
    
     Başbakan Erdoğan, Çanakkale Boğazı'nda yapılacak köprünün büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Burada Japonya teknolojisiyle birlikte olalım dedik. Bu tekliflerimizi kendilerine yaptık" dedi.
     Bugün Türkiye için büyük önemi bulunan 3. İstanbul Havalimanı ihalesinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Erdoğan, "Bu ihale de artık Türkiye'nin güven çıtasının nereye yükseldiğinin bir ifadesidir. İhale 5'li bir gruba kalmış oldu, 22 milyar 152 milyon avroluk ihale. Müteşebbis heyeti, girişimcileri şahsım, milletim adına özellikle kutluyorum. Bundan sonrası İstanbul Havalimanı'nın yapımını gerçekleştirme sürecidir" değerlendirmesinde bulundu.
     Erdoğan, 100 milyon kişi kapasiteli bir havalimanının önemli yatırım olduğunu ve yapım sürecini yakından takip edeceklerini vurguladı.
     Japonya ile karşılıklı atılması gereken adımlar ve yapılabilecek farklı projeler de bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Onları takip edeceğiz. Bu noktada, toplantı esnasında karşılıklı kazan kazan esasına dayalı bir çalışmayla bunları sürdürelim istiyoruz" dedi.
     Başbakan Erdoğan, Abe ile görüşmesinde Ortadoğu'daki sıkıntıların yanı sıra özellikle Suriye ve Myanmar konusu üzerinde de durduklarını söyledi.
    
     -Japon Başbakana "olimpiyatlardan çekilin" teklifi-
    
     Uluslararası birçok konuları da ele aldıklarını anlatan Erdoğan, Tokyo'nun da aday olduğu 2020 Olimpiyatları'yla ilgili de mevkidaşına bir teklifte bulunduğunu vurguladı. Japonya'nın daha önce olimpiyatlara ev sahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, bu nedenle Japon mevkidaşına olimpiyat adaylığından çekilmeleri için teklifte bulunduğunu bildirdi.
     Erdoğan, "Sayın Başbakana dedim ki; siz bir olimpiyat yaptınız. Siz, şimdi bu olimpiyattan da çekilin, bunu da biz yapalım. İnanıyorum ki kendileri de bunu anlayışla karşılayacaklardır" ifadelerini kullandı.
     Başbakan Erdoğan, bunun yanında 2020 Expo'ya aday olan Türkiye'ye, Japonya'nın desteğini istediklerini belirterek, Türkiye olarak da Japonya'nın uluslararası alanda bu tür projelerine destek verebileceklerini sözlerine ekledi.
     Ortak basın toplantısının ardından, Başbakan Erdoğan, Japonya Başbakan Abe ve heyeti onuruna akşam yemeği verdi. Yemekte, Türk ve Japon ezgileri dinletisi de sunuldu.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Kurbani Geyik - Hasan Öymez - Kadir Karakuş
     Yayıncı: Tolga Özgenç

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:41

İLGİLİ HABERLER