Gündem
  • 21.10.2008 16:40

ERGENEKON DAVASININ YERİ DEĞİŞİYOR MU?

EDA HAN
ANKARA  -  Şahin, yaşanan sıkıntıyı incelemek üzere öğleden sonra Müsteşar Yardımcısı Mustafa Kökçam ve Cezaevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman'ı Silivri'ye göndereceğini bildirdi.
Bakan Şahin HSYK toplantısının çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Dün görülmeye başlanan Ergenokon davası ile ilgili salon krizinin hatırlatılması üzerine Bakan Şahin şunları söyledi: "Mahkeme salonundaki düzenden yargılamayı yapan mahkememiz ve burada görev yapan yargıçlarımız birinci dereceden sorumludur. Onların denetiminde. Nitekim duruşma normal şartlarda Beşiktaş Adliyesi'nde olacaktı. Ama Beşiktaş Adliyesi'ndeki salonlar bu salon kadar insanı almıyor. O nedenle 280 kişilik salonu
kendilerinin talebi doğrultusunda Adalet Bakanlığı olarak biz bu hale getirdik".
İlk gün yaşanan sorun ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ile görüştüğünü anlatan Bakan Şahin, "Kiminin 8, kiminin 10 avukatı var. Bunların birden salona gelmelerinden kaynaklandığını bana Cumhuriyet Başsavcımız ifade etti. Nitekim bunun üzerine ilgili mahkeme heyeti bir karar alarak her sanığın en fazla 3 tane avukatı olacak dedi. Dolayısıyla perşembe gününden itibaren buna benzer sorunları yaşamayacağımızı umuyorum" diye konuştu.
Bakan Şahin, yaşanan sıkıntıyı incelemek için Müsteşar Yardımcısı Mustafa Kökçam ve Cezaevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman'ı bugün öğleden sonra Silivri Cezaevi'ne göndereceğini söyledi. Şahin basın yayın organlarının da sıkıntı yaşadığını belirterek, gazetecilerin rahat çalışacağı ortamı da oluşturacaklarını kaydetti. Mahkeme Heyeti'nin salonun değiştirilmesi yönünde bir talebi olması durumunda kendilerine yardımcı olacaklarını belirten Bakan Şahin, "Ama burada yapılamaz, yapılması mümkün değil,
başka bir yer arayalım denirse biz Adalet Bakanlığı olarak bu konuda kendilerine yardımcı oluruz. Ama takdir tamamen heyetin" dedi.

'DENİZ FENERİ İLE İLGİLİ TALEBİZ AYIN 16'SINDA ALMAN MAKAMLARINA ULAŞTI'
Bakan Şahin, bir gazetecinin Deniz Feneri Soruşturması'nda bir gecikme yaşandığı iddialarını hatırlatması üzerine, "Dün biz tenkit diyebileceğimiz bir yazı daha yazdık. Bugün Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yazı geldi. Bu ayın 16'sında Alman makamlarına bizim talebimiz iletilmiş. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde herhalde Alman makamları istediğimiz bilgi ve belgeleri yine aynı yolla bize iletirler. Biz de savcılığı göndeririz" dedi.
Bir gazetecinin, Ergenekon soruşturmasında yeni bir dalga olduğu yönündeki spekülasyonları hatırlatarak, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün görevde bulunan bazı hakim ve savcılarla ilgili işlem yapılmasına ilişkin bir talebinin gelip gelmediğine ilişkin soruna Bakan Şahin şu karşılığı verdi: "Hayır. Bakanlığımıza böyle bir konu intikal etmiş değil, böyle bir başvuru yok. Konuyu o kadar büyüterek kamuoyunun tepkisine de yol açmayalım".
Ergenekon soruşturması kapsamında eski Cumhuriyet Savcısı E.G'nin evini arandığının hatırlatılması üzerine Bakan Şahin, "Eski bir savcı. Belki soruşturma bağlamındadır. Bilemiyorum. Bütün bu soruşturmalar, alınan ifadeler, gözaltılar, tutuklamalar tamamen bakanlığımın dışında bağımsız yargı organlarını faaliyetleridir. Sizler gibi ben de gözlüyorum".

'EYLEMLER ÖRGÜTÜN İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDA YAPILIYOR'
Bakan Şahin, İstanbul ve Güneydoğu'da yaşanan olaylarla ilgili olarak ise herkesi sağduyulu olmaya çağırdı. Şahin, "Kırarak, dökerek, yakarak olmaz. Birtakım ülkeninin daha iyi yönetilmesi konusunda düşünceniz varsa böyle halledilmez, böyle amaca ulaşılmaz. Ben bu tür olayların bir takım bazı bölgelerde çıkartılan olayların örgütün isteği doğrultusunda yapılan eylemler olduğunu düşünüyorum.O nedenle sağduyu sahibi vatandaşlar tabiki bu tür eylemlerde olmayacaktır. Güvenlik güçleri gerekli tedbirleri
alıyorlar" dedi.
Konunun bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nda ele alınacağını da belirten Şahin, hemen hemen her hafta yapılan Terörle Mücadele Yüksek Kurul'ununda da terörle mücadelede alınacak tedbirlerin konuşulduğunu anlattı. Şahin, "Terör örgütünün Türkiye'yi karıştırma, Türkiye'de kaosa yol açma gibi amaçları olduğunu düşünüyorum Hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu amaçlara uygun yanlışlar içerisinde olmamalıdır" dedi .

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER