Dünya
  • 23.9.2013 22:08

Esad'dan korkunç itiraf!..

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye'de onlarca senedir kimyasal silah üretildiğini ve ülkesinde çok sayıda kimyasal silah olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Çin Merkez Televizyonu'na (CCTV) Suriye'nin başkenti Şam'da verdiği mülakatta, ABD ile Rusya 'nın mutabakatının ardından BM uzmanlarının kasım ayında tekrar Suriye'ye geleceğinin hatırlatılarak, tüm kimsayasal silahların 2014 ortasına kadar Suriye'den çıkarılması ya da imha edilmesi konusunda rejimin bu zaman dilimini yakalayıp yakalayamayacağının sorulması üzerine, Suriye hükümetinin iki şeyi sağlaması gerektiğini ve bunların da Kimyasal Silahların Önlenmesi Örgütü'ne gerekli bilgi ve veri ile BM uzmanlarının üretim ve depolama sahalarında rahat çalışmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Esad, "bazı bölgelerde tek engelin güvenlik durumu olduğunu" savunarak, muhalif grupların "bölgedeki bazı ülkelerden emirler aldığını" ve" inceleme yapmak isteyen uzmanları engelleyebileceğini, hatta bu konuda da hükümeti suçlayabileceğini" iddia etti.

Esad, muhalif güçlerin "kimyasal silahların araştırılması sürecinde zorluk çıkarabileceği ve inceleme ekibini bu silahların bulunduğu alanlara sokmayabileceğini" öne sürdü. "Suriye'de onlarca senedir kimyasal silah üretimi yapıldığına" dikkati çeken Esed, "Dolayısıyla gayet tabii ülkemizde çok sayıda kimyasal silah mevcut" diye konuştu.

"Savaş durumunda olan bir ülkeyiz" ifadelerini kullanan Esed, "Topraklarımızda bazı bölgeler 40 yıldır işgal altında ancak Suriye ordusu genelde konvansiyonel silahlarla savaşır" dedi.

KİYASAL SİLAHLARIMIZ GÜVENLİ YERLERDE

Kimyasal silahların imhasından evvel başka ellere geçmesinin nasıl engelleneceğinin sorulması üzerine Esed "(kimyasal silahlar konusunda) endişelenecek bir durum olmadığını" iddia ederek, "Kimyasal silahlara sahip herhangi bir ülke ya da ordunun bu silahların düşman ya da teröristlerin eline geçmesini engelleyecek özel koruma önlemleri vardır. Kimyasal silahlarımız, Suriye ordusunun kontrolü altında gayet güvenli yerlerde ve güvenli bir şekilde saklanıyor" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:46

İLGİLİ HABERLER