Ekonomi
  • 29.6.2007 07:00

ESNAFIN BATIŞ ÇIĞLIĞI GİDEREK BÜYÜYOR: İŞTE KORKUTAN RAKAMLAR!..

Yüzde 35'i siftahsız dükkan kapıyor. Yüzde 40'ı masrafını zor çıkarıyor. Borç ödemek için yüzde 80'e varan indirim yapıyor.

Esnaf Sanatkarlar Derneği(ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus sıcakların vatandaşı, işsizliğin ise yaklaşık 4 milyon esnafı kavurduğunu belirtti.

Çelikus bu yıl sıcaklar kadar işsizliğin de esnafı nefes alamaz hale getirdiğini belirtip, 'Esnafın % 80'i 1000 YTL maaşla iş bulsun esnaflığı bırakır.

Bugün esnafın % 35'i siftahsız dükkan kapatırken % 40'ı ancak masrafını karşılıyor. Eğer esnaf % 50-80'e varan indirimler yapıyorsa hükümetin biraz düşünmesi lazım.

6 AYDIR KURUDU
Çelikus 6 aydır piyasaların adeta kilitlendiğini belirtip, 'Esnaf sabah dükkanını açarken nasıl siftah yapacağını düşünüyor. Mağazaların, dükkanların vitrinlerine ve depolarına bir bakın. Yarı yarıya boş. Esnaf sattığı malın yerine yenisini koyamıyor.

Esnafın çoğu sermaye için otomobilini ya da eşinin ziynet eşyalarını satmak zorunda kalıyor. Ve bugün birçok esnaf çevresinden utandığı için dükkanını zoraki açık tutuyor. O zamanda battıkça batıyor' dedi. Son 4 yıldır protestolu senet sayısının 499 binden 1.17 milyona çıktığını belirten Çelikuş konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Aynı dönemde karşılıksız çek sayısı 743 binden 1 milyon 14 bine yükselmiştir. Çek, senet borç patlamasının içinde esnafın kendisi de müşterisi de vardır. Böyle bir piyasada nasıl, 'İşler iyi gdiyor?' denilebilir.'

NASIL OY İSTER?
Mahmut Çelikus market yasasının çıkmasını sabırsızlıkla beklediklerini belirtip, 'Bu yasa yüzünden esnaf komaya girdi.
Daha ne kadar esnafın iflas etmesi bekleniyor'diye sordu.

Çelikus çıkaramadığı yasayla esnafı komaya sokan hükümetin seçim öncesi nasıl oy isteyeceğinin ise merak konusu olduğunu kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER