Eğitim
  • 14.5.2006 12:42

ESRAR İÇİLMESİNİ ÖNLEYEMEYEN ÜNİVERSİTE

Colorado Üniversitesi'nde okuyan gençlerin, her yıl 20 Nisan gününde topluca esrar alemi yapmalarının önüne geçemeyen okul yetkilileri ve yerel polis, bu sene farklı bir yönteme başvurdu ve çareyi öğrencileri fotoğraflayıp afişe etmekte buldu.

ÜNİVERSİTEDE ALEME KAMERALI ÇÖZÜM BİLE FAYDA ETMİYOR


Yine bir 20 Nisan günüydü ve yine her yıl olduğu gibi binlerce öğrenci yemyeşil çayırlar üzerine serilmiş "sigaralarını" içiyorlardı. Colorado Üniversitesi yönetimi de her yıl olduğu gibi bu "etkinliği" engellemek için çırpınmış, başaramamış ve yine her yıl olduğu gibi polise başvurmuştu. Ama polis ve üniversite yönetimi el ele vererek bu yıl, ilk kez farklı bir yönteme başvurdu. Üniversite yönetimi öğrencilerin hepsini olmasa da, "bir kısmını" görüntüleyip afişe etti.
Colorado'daki uyuşturucu sapkınlığını polis ve okul yönetimi yıllardır engellemeye çalışsa da başarılı olamıyordu. Çünkü binlerce gencin üzerini tek tek aramak, ellerindeki sigaranın içinde ne olduğunu kontrol etmek pek mümkün değildi. Bu sene üniversite yönetimi ve polis, alışılmadık bir yol izleme kararı aldı. Alanda toplanan herkesin resimlerinin çekilip filme alınacağı ve afişe edileceği açıklandı. Ne var ki, bütün bu uyarılara kulak asmayan öğrenciler, bu yıl da bildiklerini okumak için alanı doldurmuştu. Ancak polis blöf yapmamıştı. Alana gelen öğrencilerin hepsinin fotoğrafı çekildi ve afişe edildi. Bu işin yasal olması için de yöneticiler her tarafa "alanın akşam beşe kadar kapalı olacağını ve gelenlerin görüntülerinin alınacağını" belirten panolar astı. Aynı panolarda, girilmesi yasak olan bir yere girmenin kanunen suç olduğu da hatırlatılmıştı.
Görüntülerin incelenmesinin ardından, geçtiğimiz haftalarda internette yayınlanan resimler de ayrıca olay yarattı. Çünkü sayıları binleri bulan öğrencilerden sadece 150 tanesinin resmi "sergileniyor". Yönetim, internette resmi afişe edilen gençlerin kimliklerini ihbar edenlere de 50 dolar ödül veriyor. Gelen ihbarlar doğrultusunda, pek çok öğrencinin kimliği belirlendi. Yine de bütün bunlara rağmen öğrenciler hakkında narkotik suçundan bir işlem yapılamıyor. Çünkü Amerika'daki mevcut yasaya göre, bu görüntüler herhangi bir suç delili sayılmıyor. Bu yüzden sahaya gelen öğrenciler, sadece "izinsiz giriş" nedeniyle suçlanıyor.

"ÖĞRETMEN DE İÇİYORDU"
internet aracılığıyla konuştuğumuz, isminin yayınlanmasını istemeyen Colorado Üniversitesi öğrencisi A.J., 20 Nisan günü yaşananları anlattı.

Bize o gün olanlardan bahsedebilir misin?
Sıradışı bir şey olmadı aslında. Erkek arkadaşım ve sınıftan arkadaşlarımla saat sabah 9 civarı alandaydık. O gün öğlene doğru saat 11'de polisler ve okul görevlileri alanın çevresindeki tellere uyarı panolarını asmaya başladılar. Polisler köpekleriyle etrafta bir şeyler aradı ve sonra gittiler. Bunun dışında bir şey olmadı. Akşama dek oradaydık.
Herkes esrar içiyor muydu?
Herkes değil ama çoğunluk içiyordu. Hatta içmeyenlerin resmini de çekip yayınlamışlar.
Alakası olmayan insanlar da zan altında kaldı. ü

Sizin de resminiz çekilmiş mi?
Evet. Sitede çıkınca ailemle kavga ettim. İçtiğimi bilmeyen arkadaşlarımla aram bozuldu. Okul hayatım da tehlikeye girdi.

Gelenlerin hepsi üniversite öğrencisi miydi?
Genelde... Ama önceki sene bir öğretmenimi bile görmüştüm.
O da içiyor muydu?
Evet içiyordu. Bize, kontrole geldiğini söylüyordu ama içtiğini biliyorduk. Bizim okulda çok içen var. Tabii acısını çeken, ölen arkadaşlarımız bile oldu. En kısa sürede bırakacağım.

NEDEN 20 NİSAN?
Çünkü 4'üncü ayın 20'inci günü... Ay ve günün rakamları yanyana geldiğinde "420" sayısını oluşturuyorlar. 420 sayısının ise dünyanın "narkotikle yakından ilgili" gençleri için özel bir "anlam ve önemi" var. Bu sayının esrar kültürüyle özdeşleşmiş olmasının nedeni tam olarak bilinmiyor. Kabul gören en yaygın teori, 1970'lerde, California'daki St Rafael lisesi öğrencilerinin akşamüstü saat dördü yirmi geçe dersler bitince okuldan çıkıp esrar içmeye gitmeleri. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:47

İLGİLİ HABERLER