Suudi Arabistan'da 34 kişinin öldüğü intihar saldırılarında asıl hedef bir Amerikan şirketi, Vinnel'dı. Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powel'ın Riyad'a ziyaretine saatler kala gerçekleşen saldırılarda İngiliz The Times gazetesinin haberine göre bir hedef de CIAdi. Sabaha karşı patlayan bombalarla cehenneme dönen sitede Vinnell şirketinin personeli kalıyordu. The Times'a göre Amerikan yönetimiyle yakın ilişkiler içerisindeki Vinnell, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in paravan şirketi olarak işlev görüyor. Esrarengiz şirketin bir ayağı da Türkiye'de. Toplam 50 ülkede askeri birliklere operasyonel ve lojistik destek sağlayan şirket 1987 yılından beri ülkemizde de faaliyet gösteriyor. Vinnell'ın Türkiye'deki geçmişi de oldukça karışık. Şirketin Brown And Root Services ile ortak olarak kurduğu VBR adlı şirket, İncirlik'teki Amerikan askeri üssünün bakım faaliyetlerini yürütüyor.
Öldürülen ilk ABD'li
7 Şubat 1991'de, ilk Körfez Savaşı'nın başlamasından 2 hafta sonra, Vinnell'ın Adana bürosunda görevli Bobbie Mozelle, ''CIA ajanı'' olduğu gerekçesiyle Devrimci Sol örgütü tarafından öldürülmüştü. Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na göre Mozella, son 11 yılda bir Türk örgüt tarafından öldürülen ilk ABD vatandaşıydı. 22 Mart 1991'de Turgut Özal'ın resmi bir ziyaret için ABD'ye hareket ettiği gün ise bu kez şirketin İstanbul'daki bürosu, polis kılığındaki Devrimci Sol militanları tarafından basıldı. Şirket çalışanlarını bağlayan militanlar, bölge müdürü John Hilton Gandy'yi başından vurarak öldürdü. Örgüt, duvarlara ''Bush'a Özal'la birlikte bir Johnny gönderiyoruz'' yazarak kaçmayı başardı.
Çalışanları sabıkalı
Ortakları arasında eski ABD başkanlarından Baba Bush'un Savunma Bakanı James Baker ve Ronald Reagan'ın Savunma Bakanı Frank Carllucci'nin de bulunduğu şirket 30 yıldır Suudi Arabistan'da faaliyet gösteriyor. Şirketin resmi görevi Suudi Arabistan Milli Muhafız Ordusu'nu eğitmek. Newsweek dergisine göre amacını ''Bir gün işgal etmemiz gerekebilecek olan Suudi petrol sahalarını koruyabilecek askerler yetiştirmek'' olarak koyan şirket, Muhafız Ordusu'nun 26 binden 70 bine çıkmasını sağladı.
(Vatan)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:59