ŞOK İDDİA!... IRAKLI KÜRT GRUP, IRAK PETROL PROJELERİNDE ÖZERK ROL ALIYOR
NEW YORK - New York Times gazetesi, Irak'ta geçici bir hükümetin şekillendirilmesi amacıyla ABD ile çalışan siyasi bir Iraklı Kürt partinin, ''yerel bir hükümet gibi bağımsız hareket ederek'' 3 petrol kalkınma projesinde sessizce ilerlediğini yazdı.
Gazetenin Sabrina Tavernise ve Neela Banerjee imzasıyla yayımladığı haberde, ''Iraklı Kürt grup, Irak petrol projelerinde özerk rol alıyor'' başlığı kullanıldı. Irak'taki 2 ana Kürt partilerden biri olan Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB) Özel Projeler Bölümü Başkan Yardımcısı Raşid Hoşnav, gazeteye yaptığı açıklamada, IKYB'nin Kuzey Irak'taki petrol sahalarının incelenmesi ve geliştirilmesi amacıyla 2 Türk şiketi ile ''üretim paylaşımı'' anlaşması imzaladığını ve bu şirketlerden birinin Pet Holding bünyesindeki PetOil şirketi olduğunu söyledi.
Hoşnav, buna ek olarak parti yetkililerinin Irak'ın doğusunda araştırma çalışması yapmak amacıyla bir Avustralya şirketine izin vermeye geçtiğimiz günlerde karar verdiğini kaydetti. Hoşnav, PetOil temsilcilerinin, İran sınırındaki petrol sahalarında inceleme çalışması yapmak üzere bu hafta bölgeye gideceğini ve Avustralya projesinin ise ilerliyor gibi gözüktüğünü sözlerine ekledi. Hoşnav, son petrol anlaşmalarının 3 ay önce Mart ayında Irak savaşı başlamadan önce tamamlandığına dikkat çekti.
Gazete, şu anda Irak petrol ihracatını sınırlayan BM yaptırımlarının, halen yürürlükte olduğunu belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımları kaldıracak bir karar tasarısı üzerinde çalışmayı sürdürdüğünü yazdı.
Hoşnav, savaştan bu yana Kuzey Irak'ın petrol sahalarında ortak çalışmaya başlamak üzere özellikle Rus ve Türk şirketleri başta olmak üzere yabancı şirketlerin kendilerini ''talep bomardımanına'' tuttuğunu söyledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:59