Ekonomi
  • 3.12.2022 11:20

Ev Satışları Ne Durumda? Ev Alıp Satarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pandemi sonrası konut fiyatlarının hızla artmaya başlaması, konut almayı düşünen vatandaşların büyük ölçüde geri adım atmalarına neden oldu. Yine de bu süreçte konut alım ve satım işlemleri yapılmaya devam ediyor. Peki TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de Türk vatandaşlarına ve yabancı vatandaşlara yapılan ev satışları ne durumda? Bu kapsamlı rehberde ev satışlarının son durumuna ve ev satışları sırasında dikkat edilmesi gerekenlere değindik…

Ev Satışları Ne Durumda?

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2022 yılının ilk yarısında konut satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12,9’luk bir gerileme yaşadı. Yine TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2022 Eylül ayında ise düşüş 22,9 seviyesine ulaştı. Bu durum hem Türk vatandaşlarına hem de yabancılara yapılan satışlar için geçerli oldu. 2022 yılı içerisinde en çok Rusya vatandaşlarına satış yapılırken, Rusya’yı İran ve Irak izledi. Yabancılara en çok satışın yapıldığı il ise İstanbul oldu.

 

Konut satışlarındaki düşüşün arkasında yatan en temel neden ev fiyatlarındaki sıra dışı artış olarak gösteriliyor. Bir diğer yandan hükümet tarafından açıklanan TOKİ projesi, ev almayı düşünen dar ve orta gelirli vatandaşların bu projeyi beklemesine neden oldu. Bu da konut satışlarındaki düşüşün artmasına neden oluyor. Peki evlerini satmaya çalışan insanların hem satış öncesinde hem de alıcılar ile anlaştıktan sonra hangi noktalara dikkat etmesi gerekiyor?

Ev Satarken Nelere Dikkat Edilmeli?

İster başka bir ev satın almak, isterseniz de yeni yatırımlar yapmak amacıyla bir ev satıyor olun, dikkat edeceğiniz bazı noktalar bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olur. Satış öncesinde veya alıcı ile anlaştıktan sonra belirli hususlara dikkat etmek, mülkü en iyi fiyatla elden çıkarmak ve zarara uğramamak anlamına gelir. Bu nedenle eldeki gayrimenkulü satışa çıkarırken evin değerinin hesaplanmasından krediye uygunluk koşullarına, emlak vergisi borçlarından kiracı durumuna kadar pek çok noktayı göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Evin Değerini Belirleyin

Ev değeri belirleme mülk satışındaki en kritik konulardandır ve mülkünüzün satılma ihtimalini doğrudan etkiler. Fiyatı gereğinden düşük veya yüksek tutmak satış adına eşit seviyede risk taşır. Bu nedenle evinizi satarken fiyatlama konusunda gerçekçi davranmanız, gerekirse uzmanlardan ev değeri hesaplama konusunda profesyonel destek almalısınız. Öncesinde kendi araştırmanızı yapmak isterseniz, çevrenizdeki benzer özelliklere sahip ilanların fiyatlarını veya bölgenizdeki geleceğe yönelik yatırım potansiyellerini incelemeyi deneyebilirsiniz.

İlan Bilgilerinde Açık Davranın

Günümüzde emlak alım-satımı öncelikle dijital kanallar üzerinden ilerlediğinden ev satışını hızlandırmak için kendi ilanınızı paylaşmayı deneyebilirsiniz. Bu sırada güvenilir bir platform kullanmanız ne kadar önemliyse, ilan bilgilerini eksiksiz ve doğru şekilde aktarmanız da aynı derecede önemlidir. Gerçekte olmayan, eksik bilgiler verdiğiniz zaman ilanı görmeye gelen müşteriler son alı kararını erteleyebilir ve alternatif konutlara yönelebilir. Bu nedenle bölgenin potansiyeli, neden satmak istediğiniz ve mevcut borçlar gibi konularda açık davranmanız gerekir.

İşlemleri Kayıt Altında Tutun

Ev satışındaki bütün işlemleri kayıt altında tutmak her zaman avantajlı olmanızı sağlar, bu şekilde gelecekte olası bir problemle karşılaşmanız halinde sorunu eski kayıtlara başvurarak kolayca çözebilirsiniz. Bu nedenle satış öncesinde, sürecinde ve sonrasında bütün resmi işlemleri kayıt altına almanız; para transferi gibi konularda ise ekstra dikkatli olmanız gerekir. Sadece güvenilir ödeme yöntemlerini ve resmî belgeleri kullanarak evinizi sorunsuz şekilde satabilirsiniz.

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tıpkı ev satışında olduğu gibi, ev alımında da dikkat edilmesi gereken konular bulunur. Belirli hususların dikkate alınması, işlem öncesinde ve sonrasında tarafların mağduriyet yaşama riskini düşürür. Bu nedenle hem mülk sahiplerinin hem de alıcıların bütün süreç boyunca özenli araştırma yapması ve kendisi için en karlı durumu tercih etmesi gerekir. Potansiyel bir alıcı olarak herhangi bir resmi işlem yapmadan önce birtakım konuları göz önünde bulundurmak, size fazlasıyla avantaj sağlayabilir.

Evi Yerinde Görün

Günümüzde emlak ilan paylaşım siteleri alıcıların en sık kullandığı platformlar arasında olsa da mutlaka kesin alım kararının yer görümünden sonra yapılması gerekir. Özellikle esnek fiyatlamaya sahip bölgelerde ev arıyorsanız, alanında uzman bir emlakçı bulmanız işleri kolaylaştırabilir. Diğer taraftan dijital kanallar sahip oldukları filtreler sayesinde kriterlerinizi net olarak belirlemenize ve hayalinizdeki evi en kısa sürede bulmanıza yardımcı olur. Ancak paylaşılan her ilan bazı özellikleri net şekilde yansıtmayabilir veya ilan üzerinde beğenip yerinde gördükten sonra konuyla ilgili fikriniz değişebilir.

Kredi Uygunluğunu Kontrol Edin

Kredi çekmek ev almanın en avantajlı yollarından biridir fakat her ev kredi için uygun olmayabilir. Bu nedenle evi kredi yoluyla almayı planlıyorsanız öncelikle kredi uygunluğunu kontrol etmelisiniz.

Haciz ve İpotek Kontrolü Yapın

Potansiyel alıcıların hepsini ilgilendiren haciz ve ipotek konusunun kontrol edilmesi zaruridir. Almaya karar verdiğiniz ev ister satıştaki eski bir konut ister sıfır bir proje olsun farketmez, çünkü haciz ve ipotek hemen her durumda karşınıza çıkabilir. Haciz ve ipoteğin, mevcut borçların kontrol edilmemesi size ileride satın aldığınız evi kaybetmeye kadar varan ciddi problemler çıkarabilir.

 

Genel olarak gayrimenkul avantajlı bir yatırımdır ve insanların gayrimenkul ihtiyacı her zaman devam eder. Ancak hem alıcıların hem de satıcıların fiyatların pek çok parametreye göre değişkenlik gösterdiği bu piyasada, dikkatli davranması ve belirli konuları göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekir.

Güncellenme Tarihi : 3.12.2022 11:22

İLGİLİ HABERLER