
Everest'te dehşet.. Bin kişi mahsur kaldı, her tarafta donmuş cesetler var
Çin devlet medyası, Pazar günü yaptığı açıklamada, Tibet'teki Everest Dağı'nın doğu yüzündeki kar fırtınası nedeniyle mahsur kalan yüzlerce yürüyüşçünün, Himalayalar'da alışılmadık derecede yoğun kar ve yağmur yağışı nedeniyle kurtarma ekipleri tarafından güvenli bir yere götürüldüğünü bildirdi.
CCTV'nin haberine göre, Pazar günü itibarıyla 350 yürüyüşçü Qudang kasabasına ulaşırken, kalan 200'den fazla yürüyüşçüyle temas kuruldu.
Çin'de sekiz günlük Ulusal Bayram tatilinden yararlanarak, Everest'in doğu Kangshung yüzüne çıkan uzak Karma vadisini bu hafta yüzlerce kişi ziyaret etti.
Qudang'a ulaşan 18 kişilik trekking ekibinde yer alan Chen Geshuang, "Dağlarda hava çok ıslak ve soğuktu, hipotermi gerçek bir riskti" dedi.
Everest Dağı'nda bin kişi mahsur kaldı, ekipler donmuş cesetler arasında ilerledi
Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan Everest Dağı'nın doğu yamacında etkili olan şiddetli kar fırtınası nedeniyle yaklaşık 1000 kişi kamplarda mahsur kaldı. Bölgeye sevk edilen kurtarma ekibinin, donmuş cesetler arasında yol aldığı görüldü.
Çin basınındaki haberlere göre, yetkililer, Everest Dağı'nda binlerce metreyi aşan yükseklikte bulunan kamplara ulaşımı engelleyen kar kütlelerini temizlemek için harekete geçildiğini bildirdi.
EVEREST DAĞI'NIN ZİRVESİNDE 1000 KİŞİ MAHSUR KALDI
Dağda yaklaşık 1000 kişinin mahsur kaldığını aktaran yetkililer, dağın Çin'in Tibet Özerk Bölgesi tarafında yüzlerce köylü ve kurtarma ekibinin seferber edildiğini belirtti.
Bazı turistlerin kurtarıldığı belirtilirken, Çin'in "Blue Sky Rescue" ekibine çadırların yoğun kar nedeniyle çöktüğü, bazı dağcıların ise hipotermi geçirdiği yönünde yardım çağrısı ulaştığı aktarıldı.
EKİPLER DONMUŞ CESETLERİN ARASINDA İLERLEDİ
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ise, mahsur kalanları kurtarmak için bölgeye sevk edilen kurtarma ekibinin, dağın zirvesinde donmuş bedenlerin arasından ilerlediği görüldü.

ÇİN'DE ALARM VERİLMİŞTİ
Çin'de, ülkenin güney ve güneybatı kesimlerini etkilemesi beklenen Matmo Tayfunu'nun yol açabileceği olası seller ve afet durumu nedeniyle alarma geçilmişti.
Güney Asya ülkesi Nepal'de ise şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sel, heyelan ve yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 39'a çıkmıştı.
Chen, Reuters'a verdiği demeçte, "Bu yıl hava normal değil. Rehber, Ekim ayında daha önce hiç böyle bir hava durumuyla karşılaşmadığını söyledi. Ve her şey aniden oldu," dedi.
Kar, gök gürültüsü ve şimşek
Ortalama 4 bin 200 metre (13 bin 800 feet) yükseklikte bulunan vadide kar yağışı cuma akşamı başladı ve cumartesi günü boyunca devam etti.
CCTV'nin haberine göre, kalan yürüyüşçüler yerel hükümet tarafından organize edilen kurtarma ekiplerinin rehberliği ve yardımıyla etaplar halinde Qudang'a ulaşacak.
Chen'in ekibi Pazar günü dağlardan indi ve şiddetli kar yağışı, gök gürültüsü ve şimşekle geçen zorlu bir akşamın ardından köylüler tarafından karşılandı. Chen, gözlerinde yaşlarla, tatlı çay tekliflerini ve sıcaklık vaadini kabul ettiğini söyledi.
“Köye döndüğümüzde yemek yedik ve sonunda ısındık.”
Güncellenme Tarihi : 6.10.2025 10:19