Dünya
  • 22.6.2014 14:41

'Faşizm Rusya sınırlarında tekrar başkaldırıyor'

KREMLİN'den yapılan açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Petr Poroşenko'nun barış planının ültimatom niteliğinde olmaması gerektiği belirtildi.Kremlin'den yapılan açıklamada, Petr Poroşenko'nun ilan ettiği barış planı ültimatom niteliğinde olmamassı gerektiğini belirtirken çatışmaların sona ermesiyle oluşacak her türlü fırsat Ukrayna'nın doğusundaki taraflar arasında diyalog kurulması ve siyasi bir yol bulunması için kullanılması gerektiğini bildirdi. Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ateşkes ilanından sonra çatışmaların Rusya topraklarına kadar sıçramasının ve Ruslar'ının can güvenliğinin tehlikeye atılmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Kremlin'den yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Vladimir Putin ateşkes ilanından sonra devam eden çatışmaların Rusya topraklarına kadar sıçramasının ve sadece maddi zarar vermekle kalmayan cephanelerin patlamasının Rus vatandaşlarının can güvenliğini tehlikeye atmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyor."

Resmi internet sayfasından halka seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Petr Poroşenko Ukrayna'da en kısa zamanda barışın sağlanacağını ifade etti. Devlet Başkanı Poroşenko'nun yazılı açıklaması ise şöyle:

"Ukrayna'da en kısa zamanda kararlı bir şekilde barışı sağlamak zorundayız. Son aylarda yaşanan dramatik olaylar bir gerçeği ortaya çıkardı. Halk birlikte olduğu zaman güçlüdür. Oluşan tehditler karşısında tarihi seçimimizin arkasında durmalı ve kendi topraklarımızda yaşama hakkımızın daha çok arkasında durmalıyız."

"FAŞİZM RUSYA SINIRLARINDA TEKRAR BAŞKALDIRIYOR"

Devlet Duma Başkanı Sergey Narışkin, faşizmin Rusya ve Belarus sınırlarının çok yakınında tekrar başkaldırdığını dile getirdi.

Büyük Anayurt Savaşı'nda hayatını kaybedenler için düzenlenen anma töreninde konuşma yapan Narışkin, "Bizim sınırımızdan çok uzak olmayan kardeş ülkemizde faşizm başkaldırmış durumda" ifadesini kullandı. Narışkin, 'Vatan' kelimesinin Rusya, Belarus'ta ve dünyanın her köşesinde dünyayı faşizmden kurtaran ülkeler de aynı şeyi ifade ettiğini belirtirken, "21'inci Yüzyıl'da insanlar şehirlerini, köylerini korumaya çalışırlarken hayata şu sözlerle veda ediyorlar: 'Faşizm hiç bitmeyecek.' Brest'in kahraman şehirleri arasında farklı bir yeri var. Burada 73 yıl önce Büyük Anayurt Savaşı başladı ve bu şehir düşmana karşı uzun süre mücadele verdi" dedi.

Brest'te düzenlenen törene Moskova'dan gelen birçok Rus gazi de katıldı. Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vitaliy Markelov, bugün açılan "Savaş Müzesi- Dünya toprakları" açılışının en büyük tarihi ve kültür projelerinden biri olduğunu kaydetti.

Rusya Federal Göçmen Servisi (FMS) Başkan Yardımcısı Anatoliy Kuznetsov, 3 bine yakın Ukrayna vatandaşının Rusya topraklarında geçici sığınma hakkı elde ettiklerini söyledi.

Komisyon toplantısında konuyla ilgili açıklamalar yapan Kuznetsov, "Şimdiye kadar 2 bin 712 kişi Rusya Federasyonu topraklarında geçici sığınma hakkı elde etti. 250 kişi ise mülteci statüsü aldı" dedi.

Daha önce FMS tarafından yapılan açıklamada, 7 bin Ukrayna vatandaşının Göçmen Servisi'ne başvurduğu belirtilmişti. Aynı zamanda 90 bin vatandaşın FMS'e hukuki statülerini belirlemek için başvurdukları, bir çoğunun oturum izni almak istediği bildirildi. Haziran ayında Ukrayna'nın güneydoğusundaki krizin tırmanmasıyla birlikte Rusya'ya kaçan Ukraynalılar'ın sayısı arttı. Her gün yaklaşık 10 bin kişi Rostov Oblastı'na giriş yapıyor. Ukrayna'daki siyasi krizin başladığı günden itibaren yaklaşık 400 bin kişi Rusya'ya kaçtı. Kaçanlar için Rusya'nın güney ve orta bölgelerinde 220'ye yakın merkez kuruldu.

Rostov Bölgesi Rusya Özel Güvenlik Servisi (FSB) sınır güvenliğinden sorumlu yetkilisi Vasiliy Malaev Ria Novosti'ye yaptığı açıklamalarda, 80'den fazla Ukraynalı sınır görevlisinin gece saatlerinde başlayan çatışmadan kaçmak için "İzvarino-Donetsk" sınır kapısından Rusya'ya sığındıklarını ifade etti. Malaev, şöyle konuştu:

"Gece saatlerinde Ukrayna sınır kapısı İzvarino'dan 80'den fazla sınır görevlisi Rusya'ya geçti. Görevlilerden 2'si yaralı. Yaralılara ilk müdahalede bulunuldu. Şu anda Rusya, devlet sınırını korumak için önlemleri artırdı."

Daha önce Novoşahtinsk sınır kapısının Ukrayna'daki çatışmalar yüzünden zarar gördüğü belirtildi. Çatışma sırasında bir kişinin de yer alandığı açıklandı.


Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA, (DHA)-

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:59

İLGİLİ HABERLER