Bugün ABD''nin en yıpranmış kurumu CIA. Adı ''''Merkezi İşkence Teşkilatı''''na çıkmış olan CIA''nın Başkanı Porter Goss''un yıldızı da dolayısıyla parlak değil. Goss''un Türkiye ziyareti üç açıdan ilginç:
1) Goss, selefi George Tenet''in aksine dış seyahatleri, başka ülke istihbaratçıları ya da siyasetçileriyle görüşmeyi seven birisi değil.
2) Müttefik ülkelerle istihbarat alışverişini geri plana atan Goss bütün imkanlarını ''''tek taraflı istihbaratı'''' geliştirmek, bunun için olabildiğince CIA ajanını özellikle İslam dünyasına yerleştirmek için seferber ediyor.
3) Goss''un az sayıdaki yurtdışı ziyaretinin, hele öncesinden medyaya yansıması da pek alışılmış bir şey değil.
Peki ne isteyecekler?
Anlaşılan Ankara ziyaretini basına sızdırarak PKK konusunda CIA Başkanı''m daha baştan yükümlülük altına sokmak istiyor. Bu taktiğin işe yarayıp yaramayacağını göreceğiz. Ama FBI Direktörü Robert Mueller ile CIA Başkanı Porter Goss''un art arda ziyaretlerinin sadece PKK boyutuyla ele alınması yanıltıcı. Çünkü ne bu kurumlar, ne de onun başındakiler ''''almadan vermeye'''' alışık değiller. Bu nedenle PKK konusundaki vaatleri kadar, belki ondan da önce Türkiye''den talep edeceklerine dikkat etmek gerekiyor.
Amerikalı istihbaratçıların global terör başta olmak üzere uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, para yıkama gibi konularda Türkiye''den daha fazla işbirliği ve katkı istemeleri bekleniyor. Goss herhalde CIAnin ''''tek taraflı istihbarat'''' faaliyetlerine engel çıkarılmamasını, hatta yardımcı olunmasını rica edecektir. Irak''tan sonra ABD''yi en fazla meşgul eden Suriye ve İran konularının da masaya yatırılacağı kesin. Bu ülkelere yönelik Amerikan istihbarat faaliyetlerinde Türkiye''nin, özellikle de Batman ve Diyarbakır üslerinin zaten kilit rol oynadığı biliniyor, fazladan ne isteyecekleriyse meçhul.
PKK''ya operasyon
Abdullah Öcalan''ı sessiz sedasız Türkiye''ye teslim etmiş olan CIA, K. Irak''taki PKK varlığını tasfiye etmek istese veya edebilecek güce sahip olsa bunu çoktan yapardı. Binlerce silahlı PKK militanına topyekun bir Amerikan operasyonu hâlâ çok uzak bir ihtimal.
''''Birkaç PKK elebaşısı yakalamak'''' la sorunun çözülemeyeceği, hatta belki de tırmanacağı düşüncesi giderek etkili oluyor.
Goss ziyaretinde istihbarattan çok siyasetin belirleyici olacağını kestirebiliriz. Türkiye''nin Irak politikasındaki değişiklikler, son dönemdeki kimlik tartışmaları, MiT''in bile olayın adını ''''Kürt sorunu'''' olarak koyması ve Öcalan''ın bir şekilde çözümün bir parçası yapılmak istenmesi çok şeyin değiştiğinin ve değişeceğinin işaretleri.
Sonuçta PKK''ya yönelik olarak hem kamuoyunun gönlünü alacak birkaç gösterişli operasyon, ama hemen ardından Kürt sorununun çözümüne yönelik çok ciddi açılımlar öngörebiliriz.
(vatan)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:28