Gündem
  • 30.4.2015 12:48

Fethullahçı savcılara hapis yolu göründü

Fetullah Gülen’in lideri olduğu paralel devlet yapılanmasının yargıdaki sözcüsü olduğu iddia edilen ve 17 ve 25 Aralık darbe soruşturmasını yürüten savcı Muammer Akkaş, Celal Karara ile Hakim Süleyman Karaçöl’e hapis yolu gözüktü. Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ve savcılar Celal Kara ile Muammer Akkaş hakkında ‘’görevi kötüye kullanma’’, hakim Süleyman Karaçöl hakkında ise ‘’görevi ihmal’’ suçlarından hazırlanan iddianameleri kabul etti. İddianamede, savcılar Akkaş ile Kara hakkında üçer yıl, hakim Karaçöl hakkında ise 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
HSYK 2. DAİRESİ YARGILAMA İZNİ VERMİŞTİ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 3 Mart’ta, savcılar Celal Kara, Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni vermiş, bu kararın ardından Kara, Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosyalar, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti. Başsavcılık da, savcılar Muammer Akkaş, Celal Kara ile hakim Süleyman Karaçöl hakkında iddianame hazırlayarak, Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

İddianamede, 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Kara ile ilgili, “Soruşturmada maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için dosyadaki şüphelilerin lehine ve aleyhine bütün delilleri toplamadan, suçun işlendiğine ve mal varlıklarının bu suçlardan elde edildiğine dair kuvvetli şüphe sebebi belirlemeden mal varlığına el konulması için mahkemeden talepte bulunarak görevini kötüye kullanmıştır” ifadelerine yer verildi. İddianamede 25 Aralık soruşturmasını yürüten Muammer Akkaş hakkında ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde dahi ayrıntılı bilgi bulunmadığı halde, soruşturmaya ilişkin bilgilerin basında yer almasına neden olduğu, basına bilgi sızdırarak, gizliliğe riayet etmediği, adliyenin önünde dağıttığı bildiride de gerçeğe aykırı bilgilere yer verdiği kaydedildi.

HİÇBİR İNCELEME VE ARAŞTIRMA YAPMADAN…

İddianamede, Hakim Karaçöl hakkında da “Muammer Akkaş tarafından yürütülen soruşturmada, sanığa ve şüpheliye ait mal varlığına tedbir koyabilmek için aranılan suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphenin olup olmadığı, mal varlığının suçtan elde edilip edilmediği hususlarında hiçbir inceleme ve araştırma yapmadan UYAP sistemine kaydedilmeyen cumhuriyet savcılığı uhdesinde mühürlü torba içinde bulunan soruşturma evrakı getirilip incelenmeden ancak talep yazısı okunarak kararın yazılmasına yetebilecek 24 dakika gibi kısa bir sürede CMK’nın 128. maddesine aykırı bir şekilde gerçek ve tüzel kişiler adına kayıtlı tüm mal varlığına el konulmasına karar verdiği anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

KORSAN BİLDİRİ DAĞITMIŞTI

Savcı Muammer Akkaş; dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’dan habersiz soruşturma başlatmış ve 25 Aralık’ta kirli 17 Aralık operasyonunun 2. ayağını gerçekleştirmek istemişti. Muammer Akkaş’ın başlattığı illegal soruşturma kapsamında Türkiye’nin en önemli 7 işadamı ve 2 şirketine ihtiyati tedbir kararı konulmuştu. Dönemin İstanbul 2 Nolu Hakimi Süleyman Karaçöl de söz konusu talebi incelemeden kabul etmiş ve Türkiye’nin en önemli 7 iş adamı ve 2 şirketine ihtiyati tedbir kararı konulmuştu. Muammer Akkaş, 25 Aralık darbe soruşturmasından alınmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde bildiri dağıtarak tarihe geçmişti. Savcı Akkaş ile Hakim Karaçöl, HSYK tarafından görevlerinden tedbiren uzaklaştırılmıştı.

17 Aralık darbe soruşturmasının savcısı Celal Kara’nın da, soruşturmaya sonradan atanan bir savcıya, “Tayyip marta çıkmaz, ona güvenmeyin” diyerek baskı yaptığı ortaya çıkmıştı.

GÖREVLERİNDEN UZAKLAŞTIRILMIŞLARDI

Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, Tekirdağ’a atanmıştı. Tekirdağ’da düz savcı olarak görev yapan Akkaş, HSYK tarafından tedbiren görevden uzaklaştırılmıştı. Hakim Süleyman Karaçöl ise İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakimken Kütahya’ya atanmıştı. Karaçöl de HSYK tarafından görevinden tedbiren uzaklaştırılmıştı. Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken Afyonkarahisar’a düz savcı olarak atanmıştı. Afyonkarahisar savcısı olarak görev yapan Kara, HSYK tarafından tedbiren uzaklaştırılmıştı.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:44

İLGİLİ HABERLER