Ekonomi
  • 25.11.2022 01:37

Fındık 10 ayda 1,3 milyar dolar kazandırdı

Türkiye'nin üretiminde lider olduğu fındığın ihracatından 10 ayda 1,3 milyar dolar gelir sağlandı.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne göre yaklaşık 725 bin hektar alanda, Trabzon, Ordu, Giresun, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Artvin, Bartın, Kocaeli, Sinop, Gümüşhane, Kastamonu ve Rize olmak üzere 13 ilde üretimi yapılan fındıktan direkt ve dolaylı olarak 500 bin aile geçimini sağlıyor.

Ülkenin fındık üretiminde önemli potansiyelini oluşturan Karadeniz'de ise Ordu, yaklaşık 230 bin hektarlık bahçeyle en fazla üretim alanı sıralamasında başı çekiyor.

Üretimin yanı sıra ihracatıyla da ön planda olan fındık, bu yılın 10 ayında Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak 129 ülke, özerk bölge ve serbest bölgeye ihraç edildi. Söz konusu dönemde 239 bin 934 tonluk fındık ihracatından 1 milyar 325 milyon 828 bin 762 dolar girdi sağlandı.


Fındık rekoltesi geçen yıl yaklaşık 700 bin ton olarak gerçekleşirken, Tarım ve Orman Bakanlığınca oluşturulan komisyonun 2022 yılı tahmini rekoltesi ise 765 bin ton olarak açıklandı.

"FINDIKLA İLGİLİ HEDEFİMİZ EN AZ 5 MİLYAR DOLAR"

Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, resmi olarak 725 bin hektar alanda 13 ilde fındık üretimi yapıldığını söyledi.

Söz konusu ürünün yıllık getirisinin 2,5 milyar dolar civarında olduğuna dikkati çeken Arslantürk, "Bizim fındıkla ilgili hedefimiz en az 5 milyar dolar. Üretim alanlarındaki verim ve kaliteyi artırarak da bu rakama ulaşmamız son derece kolay. Onunla ilgili zaten örnek çalışmalar yapılıyor." dedi.

Arslantürk, söz konusu 5 milyar dolar fındık hedefine ulaşıldığı takdirde bölgenin ekstra bir katma değer kazanacağını vurgulayarak, "Karadeniz'in önemli geçim kaynağı olan fındık üretiminin artırılmasına yönelik çalışmaların hızlı şekilde devam etmesi gerekiyor ki bu hedefe ulaşabilelim" ifadesini kullandı.

Fındık üretimine paralel ihracatının da artırılmasının hedeflendiğini belirten Arslantürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üretim miktarının 700 bin ton ortalamasından önümüzdeki 5-10 yıl zarfında 1 milyon tona çıkmasını hedefliyoruz. Ona paralel de ihracatı artırarak elde edeceğimiz gelirleri en kısa dönemde 3 milyar doların üzerine başlangıçta taşıyıp sonrasında da 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmayı planlıyoruz."

"ÜLKEMİZDE ÜRETİLEN FINDIK, DÜNYADA EN KALİTELİ FINDIKTIR"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ise fındığın bölge çiftçisi için önemli geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Türk fındığının ihracatla ön plana çıkan bir ürün olduğunun altını çizen Soydan, "Ülkemizde üretilen fındık, dünyada en kaliteli fındıktır. Bunu zaten ihraç edilen ülke sayısını gördüğümüzde anlayabiliyoruz" dedi.

Soydan, Türkiye'de üretilen fındığın birçok ülkede başta çikolata sektörü olmak üzere farklı alanlarda kullanıldığına işaret ederek, bunun Türk fındığının kalitesini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydetti.

Dünya fındık üretiminin yüzde 75'inin Türkiye'de gerçekleştirildiğine dikkati çeken Soydan, "Ürettiğimiz fındığın yüzde 80-85'inin ihracatını yapıyoruz. Türkiye'ye bu ihracattan yıllık ortalama 2-2,5 milyar dolar gibi bir döviz girdisi sağlanmış oluyor. Bu, bölgemiz ve ülkemiz için önemli bir rakam" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.11.2022 01:38

İLGİLİ HABERLER