Ekonomi
  • 11.7.2009 02:36

FINDIKÇIYA BU YIL 10 LİRA DA YETMEZ...

Üretimin düşmesi bölge ekonomisini de zora sokacak Üretici fiyatın 10 liraya çıkarılsa bile kayıpların karşılanamayacağını, bu yüzden bölgenin farklı şekilde desteklemesini istiyor...

Karadeniz ekonomisinin can damarı olan fındık bu sene yüz güldürmeyecek. 2 milyon üreticinin ekmek kapısı olan ve aileleri ile birlikte 8 milyon kişiyi yakından ilgilendiren fındıkta bu yıl yüzde 50’ye yakın rekolte düşüklüğü bekleniyor. Geçen yıl 825 bin ton olan fındık üretimi bu yıl donun yanı sıra, rüzgar ve kuraklık gibi sebeplerde bu yıl 450 bin ton civarında olması bekleniyor.

1.1 MİLYAR DOLAR KAYNAK

 Rekoltede yaşanacak düşüş de bölge ekonomisini büyük oranda olumsuz etkileyecek. Geçen TMO fındığı 3.9 ile 5.5 lira arasında değişen fiyatlarla satın aldı. Tüccarın da üreticiye verdiği fiyat da eklenince geçen yıl bölge ekonomisine bir yıl içinde 1.1 milyar dolardan fazla kaynak girişi oldu. Ancak bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle bölgeye girecek para oldukça azalacak.

ÖZEL TEŞVİK ŞART

Bölgede fındığa bu yıl 5.5 -6 lira arasında fiyat verilmesi bekleniyor. Ancak devlet ne kadar fiyat verirse versin sonuçta kayıpların karşılanmayacağı da bir gerçek. İşte bu noktada bölge üreticisinin bazı talepleri var. Ordu Ziraat Odası Başkanı Nevat Avcı, “Yüzde 50 üretim kaybının olduğu yerde siz fındığı 10 lira verseniz bile kayıplar telafi edilmez. Bölge fındığa endeksli kalmamalı. Son teşvik paketinde bize moral verdi. Ancak teşvik paketinin sonuçları kısa zamanda alınmaz. Bu yüzden devletin bu bölgeyi farklı şekilde desteklemesi gerekiyor” dedi.

VOB GİBİ BORSA ÇÖZÜM MÜ?

Bu yüzden son dönemde Başbakan Erdoğan’ın da yüksek sesle dile getirdiği ‘özel borsa’ tartışılıyor. Başbakan Erdoğan Trabzon’da ,”Fındık artık borsada işlem gören bir ürün olacak. VOB gibi fındık için de özel borsa kurulacak. Fındığın fiyatı talebe göre burada değerlendirilecek.

Toprak Mahsulleri Ofisi devre dışı kalacak” açıklaması yaptı. Başbakan’ın bu açıklamaları farklı tepkiler geldi. Fındık üreticisinin parçalı olduğunu belirten bazı kesimler borsanın işlemeyeceği görüşünde. Öte yandan ihracatçılar da mevcut sistemin devam edemeyeceği için Başbakan’ın önerisine destek veriyor.

TMO'NUN KARARINA ÜRETİCİDEN DESTEK

Fiskobirlik’in devreden çıkmasından sonra üreticinin elindeki fındığı alan TMO büyük bir karara imza attı. Yeni verilecek fiyatın düşmesini önlemeye yönelik karara göre, TMO 14 Ağustos’a kadar yalnızca 2008 yılı mahsulü kabuklu fındık satacak. TMO 14 Ağustos 2009’dan 4 Ocak 2009’a kadar da hiçbir suretle fındık satışı gerçekleştirmeyecek. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, TMO’nun kararına destek vererek, “Bu kararla TMO yıl sonuna kadar çiftçinin fındığı alınıp satılsın demek istiyor. Bunu çiftçiye iyi anlatmak lazım. 2004’te doğal afet yaşandı ve tücaar 2005’te kapı kapı dolaşarak fındığı satın aldı. Eğer TMO’nun kararını iyi anlatırsa bu işten çiftçi karlı çıkacak” dedi.

ÜRETiM ALANLARINI KISMAK ÇÖZÜM DEĞiL

TMO’nun depolarında bugün 600 bin tonun üzerinde fındık stoğu birikti. Hükümet arz fazlasını ortadan kaldırmak ve stokları azaltmak için bazı çalışmalar yürütüyor. Bunlardan biri de fındık üretim alanlarının kısıtlanması. Ancak üreticinin bu noktada itirazı var. Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, 1984 yılında çıkan yasa ile istenilen yere fındık dikilmesinin önüne geçildiğini söyledi. Avcı, “Ancak bu yasanın ugulanmasında sıkıntılar yaşandı. Yeni yasa çıkarılarak dikilen alanlar devlete geçecek. Dün ormanını kaybeden devlet bugün toprağını kaybeder” dedi.

FINDIKÇI SALI GÜNÜNE ODAKLANDI

Fındığa düşük fiyat verilmesi nedeniyle yaşanan protestolar sonrası istifa eden Ahmet Giray Yıldırım’ın yerine seçilen Ak Parti Perşembe İlçe Başkanı Kemal Bahtiyar, fındığın geleceğinin salı günü Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in toplantı ile belirleneceğini söyledi. Bahtiyar, “Bu toplantıda, fındığın, sadece Ordu, Giresun ve Trabzon’da üretileceği açıklanmasını bekliyoruz. Diğer bölgelerde ise başka ürünlerin üretimi teşvik edilecek” dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:21

İLGİLİ HABERLER