FLAŞ!.. Başbakanlık'ta 3 el silah sesi!..
Başbakanlık'ta devam eden Bakanlar Kurulu toplantısı esnasında binadan 3 el silah sesi geldi.
ANKARA'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı devam ettiği sırada Başbakanlık binasına gelen ve adının Nuri Başkapan olduğu bildirilen bir kişi, binaya girerek kuru sıkı tabanca ile üç el ateş etti. Şüpheli gözaltına alındı.
Bakanlar Kurulu devam ettiği sırada başbakanlık binasına gelen Nuri Başkapan, arama yapılmaksızın binaya kadar girdi. Burada güvenlik noktasına gelen Başkapan, X-Ray cihazında geçtiği sırada uyarı alındı. Görevlilerin üst araması yapmak istediği Başkapan, o sırada üzerinde taşıdığı silahla 3 el rastgele ateş etti. Kuru sıkı olduğu belirlenen tabancadan çıkan merminin isabet ettiği bir görevli karnından hafif yaralandı. Diğer görevliler ve Başbakanlık korumalarının müdahalesiyle Başkapan gözaltına alındı. Gözaltına alınan Başkapan, daha sonra Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Başkapan'ın Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince de sorgulanacağı belirtildi.
Olaydan sonra Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay'da gelerek incelemelerde bulundu.
RİZELİ MÜTEAHHiT
Nuri Başkapan'ın Rizeli olduğu ve müteahhit olduğu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne iş yaptığı ve buradan parasını alamadığını öne sürerek silahla Başbakanlıkta ateş ettiğini söylediği ifade edildi.
KAYSERİ BELEDİYESİ'NDEN YALANLAMA
Kayseri Büyükşehir Belediyesi bu iddia üzerine yaptığı yazılı açıklamada, Nuri Başkapan’ın iddiası yalanlandı. Belediye açıklamasında "Başkapan'ın ne çalışan ne de yüklenici firma olarak belediyemizle hiçbir ilişkisi olmamıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur’’ denildi.
Büyükşehir belediyesi yetkilileri, Nuri Başkapan’ın Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile ihaleden kaynaklı bir bağlantısı olmadığını, gerek belediye, gerek SGK kayıtlarında buna ilişkin bilgiye ulaşılamadığını bildirdi.
Kayseri’deki İnşaat Müteahhitleri Derneği (KAYİMDER) yetkilileri de müteahhit olduğu ileri sürülen Başkapan’ın üyeleri olmadığını ve Kayseri’de iş yaptığına dair bilgilerinin bulunmadığını söyledi.
ERDOĞAN YAYALARA AÇMIŞTI
Bugünkü olaydan sonra da Başbakanlığın güvenliği de sorgulanmaya başlandı. Eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit döneminde görülen eylemler nedeniyle Başbakanlık önündeki yol yayalara kapatılmıştı. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dönemiyle birlikte başbakanlık ve bakanlıkların bulunduğu yol yayalara açılmıştı.
DAHA ÖNCE DE YAPMIŞ
Başbakanlık Merkez Bina'da kurusıkı tabancayla eylem yapan şahsın 1978 doğumlu Nuri Başkapan olduğu, Rize Çayeli nüfusuna kayıtlı şahsın sabıkasının bulunduğu ve muhtelif zamanlarda benzer eylemlere teşebbüs ettiği bildirildi.
Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen silahlı eylemin ardından şahsın kimliği de belli oldu. Başbakanlık Merkez Bina’nın A Kapısı girişinde güvenlik kontrol noktası önünde kurusıkı tabancayla havaya 3 el ateş eden şahıs, Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı bünyesinde görev yapan personelin müdahalesiyle yakalanarak gözaltına alındı. Saldırganın Rize Çayeli nüfusuna kayıtlı 1978 doğumlu Nuri Başkapan olduğu kaydedildi.
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgide, daha önce de sabıkası olan zanlının, şahsi sorunları ile ilgili olarak muhtelif yetkililere zaman zaman mektup yazmayı adet edindiği, benzer eylemlere daha önce de teşebbüs ettiği belirtildi. Nuri Başkapan'la ilgili olarak ayrıca, "Müracaat ettiği makamların yasalar çerçevesinde kendisine yardımcı olmalarına rağmen, dengesiz davranışlarla dikkatleri üzerinde toplamaya çalışmayı alışkanlık haline getirdiği gözlenmiştir" bilgisi verildi.
ARINÇ: "BASİT BİR OLAY
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da kuru sıkı tabancayla 3 el ateş eden Nuri Başkapan'ın sorunlu bir vatandaş olduğunu belirterek, "Basit bir olay olarak, bir zabıta vakası olarak görüyoruz" dedi.
Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, gazetecilerin, Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında yaşanan silahlı eylemle ilgili sorusu üzerine, "Biz de silah sesini duyduk. Bu konuda öğleden sonra bir açıklama yapıldı" dedi. Başbakanlık Müsteşarı'nın bu konuda kurulu bilgilendirdiğini ifade eden Arınç, "Müsteşarın getirdiği bilgiler, kuru sıkı tabancayla havaya 3 el ateş edildiği ve kendisine müdahale edildiği yönünde. Bütün GBT ve diğer istihbari dökümanlar incelendiğinde şahsın sorunları olduğu, sabıkasının bulunduğu, yetkili bulduğu bütün makamlara mektup yazdığı, dengesiz davranışlar sergilemeyi alışkanlık edindiği belirlendi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nce hakkında soruşturma yürütülüyor. Basit bir olay olarak, bir zabıta vakası olarak görüyoruz. Problemli bir insan olduğu ortaya çıktı. Bunun dışında yorumlanabilecek bir husus yok" şeklinde konuştu.
SİLAHLI EYLEMCİ SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ
Başbakanlık Merkez Bina'da kuru sıkı tabancayla 3 el ateş eden Nuri Başkapan, sağlık kontrolünden geçirildi.
Başbakanlık Merkez Bina'da Bakanlar Kurulu toplantısının devam ettiği sırada kuru sıkı tabancayla havaya 3 el ateş eden 28 yaşındaki Nuri Başkapan isimli eylemci, Başbakanlık Koruma Müdürlüğü'ndeki sorgusunun ardından Devlet Demiryolları Hastanesi adli tıp bölümüne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Sağlık kontrolünün ardından hastaneden çıkarılan şahsın görüntülenmesini engellemeye çalışan polis, adeta etten duvar ördü. Şahıs, polis aracına bindirilerek Çankaya Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Polis, şahsın emniyete götürülmesi sırasında da basın araçlarının önünü keserek görüntülenmesini engelledi. Başkapan, ilçe emniyet müdürlüğünün arka kapısından sokuldu.
DHA-İHA
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:26