Gündem
  • 29.4.2017 21:48

Flaş.. Evlilik programları yasaklandı

Defalarca uyarılmalarına rağmen Ahlaksızlık ve sahtekarlığa devam eden evlilik programları KHK ila yasaklandı..OHAL kapsamında 2 yeni KHK Resmi Gazete'de yayımlandı. Kamuoyunda tartışmalara neden olan evlilik programları yasaklandı.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan evlilik programları yasaklandı.

Olağanüstü hal kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de bulunduğu 689 ve 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre; kamuoyunda tartışmalara neden olan evlilik programları yasaklandı.

Kararnamede evlilik programlarına ilişkin, "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dƒhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özel ücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı ve/veya haksız kazanca neden olacak şekilde yarışma, çekiliş, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz" denildi. 

GEÇENLERDE BER AÇIKLAMA YAPAN RTÜK BAŞKANI BU KONUDA YAPIMCILARI UYARMIŞTI..

'Evlilik programları şikayeti 40 BİNİ BULMUŞTU

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, televizyonlardaki evlilik programlarından dolayı vatandaşlardan aldıkları şikayet sayısının 36 bini bulduğunu açıkladı.

RTÜK Başkanı Yerlikaya, Afyonkarahisar'da termal bir otelde yerel medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda, kamuoyunun tepkilerine ve kuruma gelen taleplere önem verdiklerini belirten Yerlikaya, "Dolayısıyla vatandaşlardan gelen tepkilere de dikkat ediyoruz. Son günlerde televizyonlardaki evlilik programlarıyla ilgili yasalardan doğan haklarımızı kullanarak, müeyyide uyguluyoruz. Çünkü, vatandaşlardan çok büyük tepkiler alıyoruz. Aldığımız şikayet sayısı 36 bini buldu." diye konuştu.

Yerlikaya, bu programların uzun süre devam etmesi ve içeriğinde de sorunların olmasından dolayı tepkilerin geldiğine işaret etti.

"Yetkimizi kullanarak, müeyyide uyguluyoruz"

Formatı eskiyen programların radyo ve televizyonlarda yer bulmasında zorluk çekeceğini anlatan Yerlikaya, şunları söyledi:

"Bunun karşısında RTÜK'de yasalardan doğan yetkimizi kullanarak, müeyyide uyguluyoruz. Hakikaten çok sorunlu içerikler ve yayınlar var. Hepimiz bunları görüyoruz. Yaklaşık 6-7 ay önce bu evlilik programları yapanları çağırdık ve içerikte ne tür sorunları olduklarını anlattık. Program yapımcıları, 'biz bunları mı yapmışız', 'gerçekten çok ayıp etmişiz' şeklinde söylemleri oldu. Geçenlerde yine topladık. İçerikteki sorunları anlatarak, bu programların miadını doldurduğunu söyledik. Gereğini de yapmalarını istedik. Onun dışında başka bir şey söylemedik. Birtakım şeyleri biz söylemişiz gibi lanse ettiler. Fakat bizim söylediğimiz sadece bu."

"Reyting oranlarına göre para cezası"

Yerlikaya, programın kaldırılmasıyla ilgili kararın, yayıncıların kendisine ait olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu programlar böyle devam ettiği sürece, müeyyidelerimizi uygulamaya devam edeceğiz. Müeyyidemiz de reyting oranlarına göre para cezası. Televizyonlara farklı farklı para cezaları gelebiliyor. Onların reytinglerinden kaynaklanıyor. Bir önceki ayın reklam gelirlerinin oranlarından kaynaklanıyor. Reklam geliri fazlaysa, o televizyona fazla diğerine az gelebiliyor. Bunu zaman zaman gazetelerde görüyorsunuz. 'Bu televizyona az, şuna çok, niye öyle'. Bu, standart yüzde 1 veya 2 artırımlı parası. Yüzde 3'de verebiliriz. Bu artırımlı para cezalarını veriyoruz. Sonuçta farklı farklı çıkabililiyor. Yayıncılarımız, hedef kitleleri olan vatandaşlarımızın söylemlerine dikkat etmek zorundalar. Bundan kaçamazlar. Kaçarlarsa ne olur, kendileri de zarar görür. Bu şekilde eleştirilen reytingler, bu sefer düşmeye başlar."

"Reytingler kolesterole benzer"

Yerlikaya, reytingi kolestrole benzeterek, "Reytingimiz fazla' mazereti bence hiçte makul bir mazeret değildir. İnsanlar mutluluk içerisinde severek izliyorsa, önemlidir. Yoksa lanet ederek ve kızarak izliyorsa, bu reytingin hiçbir anlamı da yoktur. Bunu buradan net olarak söylüyorum. Çünkü onlar bize verdikleri savunmalarda bunları söylüyorlar. 'Efendim siz söylüyorsunuz ama çok izleniyor'. İzleniyor ama kızarak izleniyor. Lanet ederek izliyorsa, o zaman o reyting faydalı bir reyting değildir." diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 29.4.2017 20:10

İLGİLİ HABERLER