
FLAŞ GELİŞME!.. DOĞU PERİNÇEK İSVİÇRE'DE GÖZALTINA ALINDI...
ORHAN AKIN
ZÜRİH - İsveçre'deki Wintertuhr Kurultayı'nda konuşan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Ermeni soykırımı iddiaları yalandır" dediği için İsviçre polisi tarafından gözaltına alındı.
Savcının isteği doğrultusunda otelden çıkarılıp polis otosuna bindirilen Perinçek, savcıya ifade vermesi için götürüldü. Perinçek, polis tarafından götürülmeden önce, savcı karşısında da soykırım iddialarına "yalandır" diyeceğini söyledi.
Kurultayda bulunan 200 kadar Türk aydını ve İsviçre'de yaşayan yaklaşık 300 Türk vatandaşı olaya tepki gösterdi.
İsviçre polisi, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in İsviçre kanunlarına göre suç işlediği için gözaltına alındığını ve 1 saate kadar serbest bırakılacağını söyledi.
Polis yetkilisi, İsviçre kanunlarındaki ırkçılık karşıtı yasanın bir maddesine göre, sözde Ermeni soykırımını inkar etmenin suç olduğunu belirterek, Perinçek'in bu kapsamda gözaltına alındığını, soruşturma dahilinde şu an savcıya ifade verdiğini ve 1 saat içinde serbest bırakılacağını açıkladı.
Polis yetkilisi, açıklamasının devamında, Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu hakkında Wintertuhr Savcılığı'nın tutuklama kararını protesto etmek için 7 Mayıs'ta Lozan'da basın açıklaması yapan Perinçek, dünkü açıklamasında da "Ermeni soykırımı yalandır" ifadesini kullanınca, İsviçre kanunlarına göre hakkında soruşturma açıldığını belirtti.
Doğu Perinçek, Lozan 2005 Wintertuhr Kurultayı'na ara verildiği sırada, polis tarafından gözaltına alınarak götürüldü. Perinçek daha önce Lozan'da yaptığı açıklamada ve bugünkü kurultayda, Ermeni soykırımı iddialarına "yalan" dediği için, savcı Jager tarafından soruşturma açılması sonucu gözaltına alındı.
Ankara Barosu'na kayıtlı Avukat Nusret Selen, Perinçek Savcı Jager'e ifade verirken yanında bulunuyor. Ayrıca Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ertuğrul Kazancı ve Türkiye'den kurultay için İsviçre'ye giden heyetteki 15 avukat da, savcılıkta Perinçek'in soruşturmasının sona ermesini bekliyor.
Polis, Perinçek'in 1 saat sonra serbest bırakılacağını açıkladı ama aradan 1.5 saat geçmesine rağmen Perinçek'in soruşturması halen devam ediyor.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:39