Futbolda devrim

2 dk okuma
Futbolda devrim

Hızlı Özet

Futbol oyun kurallarını belirleyen IFAB, çok tartışılan üçlü cezanın tarih olması konusunda fikir birliğine vardı.


Futbolun geleceğini ilgilendiren konularla ilgili önemli kararlar alındı. Futbolda oyun kurallarını belirleyen kuruluş olan IFAB'ın Belfast'ta yaptığı yıllık olağan toplantısında devrim gibi karalara imza atıldı.



Üçlü cezalandırılma olarak adlandırılan ve adaletsiz olduğu konusunda yaygın bir inanış bulunan konuyla ilgili değişikliğe gidilmesi kararı alındı. Buna göre son adam durumundaki pozisyonda gole giden oyuncu ceza alanı içinde düşürüldüğünde hem penaltı hem kırmızı kart veriliyor, hem de bu oyuncu gördüğü kart nedeniyle bir sonraki maçta cezalı duruma düşüyordu.



IFAB bu üçlü cezalandırmayı kaldırmak için prensip kararı alındığını duyurdu. İrlanda Futbol Federasyonu Başkanı Patrick Nelson düzenlediği basın toplantısında, "IFAB bu kararın çok acımasız olduğu konusunda görüş birliğine vardı. Konuya ilişkin bir çözüm bulunacak. Konuyla ilgili FIFA'ya da gerekli bildirim yapıldı" diye konuştu.



Maçlarda tartışılan pozisyonların, topun kaleyi geçip geçmediği durumları da dahil olmak üzere, tekrar videodan izlenmesi ve kararın buna göre alınması yönündeki teknoloji hamlesine ise onay çıkmadı. Hollanda Futbol Federasyonu'nun gelecek yılki Hollanda Kupası maçlarında teknolojiyi test etmek için müracaat ettiği ancak bunun kabul görmediği, bunun da daha en az bir yıl boyunca video uygulamasının futbolda olmayacağı anlamına geldiğine dikkat çekildi. Hollandalıların önerisi videoyu izleyen bir yardımcının, baş hakemi bilgilendirmesine dayanıyordu.



Üç oyuncu değişikliği yeterli



Uzatmaya giden maçlarda ek olarak yapılacak oyuncu değişikliği ile ilgili de karar çıktı. Yapılan 4. oyuncu değişikliği teklifi kabul görmedi, "IFAB 3 oyuncu değişikliğinin yeterli olduğu kanaatine varmıştır" denildi. Oyundan alınan oyuncunun tekrar oyuncu değişikliğiyle sahaya girmesine ise onay çıktı.



IFAB, biri İngiliz, biri İskoç, biri Galli ve biri Kuzey İrlandalı olmak üzere dört Britanyalı üye ile FIFA'nın dört temsilcisinden oluşuyor. Her üyenin eşit oy hakkı bulunuyor.



SKORER


Bu haber 489 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İran'ın Dünya Kupası Yolculuğu: Vize İşlemleri ve Hazırlıklar İçin Rota Türkiye
Spor
#İran#World Cup

İran'ın Dünya Kupası Yolculuğu: Vize İşlemleri ve Hazırlıklar İçin Rota Türkiye

ABD ile 1980 yılında diplomatik bağların kopması nedeniyle, İran Milli Takımı'nın oyuncularının vize işlemlerini tamamlamak amacıyla Türkiye'yi ziyaret etmesi öngörülüyor. Kafile, bu süreçte aynı zamanda bir hazırlık kampı da gerçekleştirecek.

Habervitrini13014 Görüntüleme
Mauro Icardi'den Hissiyat Dolu Mesaj: 'Türkiye Benim İçin Silinmesi İmkansız Bir Anı'
Spor

Mauro Icardi'den Hissiyat Dolu Mesaj: 'Türkiye Benim İçin Silinmesi İmkansız Bir Anı'

Galatasaray'ın Arjantinli golcüsü Mauro Icardi, sosyal medya üzerinden yayımladığı bir iletiyle sarı-kırmızılı camiayı duygulandırdı. Dört sezonda dört şampiyonluk başarısı gösteren yıldız futbolcu, İstanbul'u 'evden uzakta bir ev' olarak nitelendirirken, Türkiye ve Galatasaray'a olan bağlılığını dile getirdi. Icardi'nin bu gönderisi, futbolseverler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Habervitrini11247 Görüntüleme
A Milli Takım hazırlık maçları hangi kanalda? Yayıncı kuruluş belli oldu
Spor

A Milli Takım hazırlık maçları hangi kanalda? Yayıncı kuruluş belli oldu

2026 FIFA Dünya Kupası öncesinde hazırlıklarını sürdüren A Milli Futbol Takımı’nın oynayacağı özel maçların yayın bilgileri netleşti. Ay-yıldızlı ekibin Kuzey Makedonya ve Venezuela karşılaşmalarını takip etmek isteyen futbolseverler maçların hangi kanalda yayınlanacağını araştırıyor.

Habervitrini10517 Görüntüleme
Aziz Yıldırım: 'Şampiyon yapıp bırakacağım'
Spor

Aziz Yıldırım: 'Şampiyon yapıp bırakacağım'

Fenerbahçe başkan adayı Aziz Yıldırım, kulübe bağlı akreditasyonlu dernek başkanları toplantısında açıklamalarda bulundu. Camiaya birlikte çağrısı yapan Yıldırım, başarı için desteğe ihtiyaçları olduğunu belirterek "Eğer bu sene şampiyon olamazsak geleceğimiz tehlikede" dedi. Şampiyonluk sonrasında görevde kalmayacağını kesin bir dille ifade eden Aziz Yıldırım, "Şampiyon yapıp bırakacağım" diye konuştu.

Habervitrini13059 Görüntüleme