Gündem
  • 30.6.2010 16:10

GARRIDO: "TÜRKİYE İÇİN SON DAKİKA GOLÜ ATTIK"

MADRİD - Garrido, İspanya'nın AB dönem başkanlığının bugün son günü olması dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde yeni başlık açılacak olmasına atıfta bulunarak, "Bugün Avrupa'da Türk günü!" diye espri yaptı.
Türkiye ile yeni müzakere başlıkları açılması için İspanya'nın baştan beri büyük bir çaba sarf ettiğini belirten Garrido, "Yeni bir başlığın müzakereye açılacak olması bizim için memnuniyet verici bir gelişme. Dünya Kupası dönemindeyiz ve birçok maçın son anda atılan gollerle kazanıldığını da gördük. Son ana kadar çalışan İspanya, Türkiye için son dakika golü atmış oldu" dedi.
Garrido, AB nezdindeki daimi temsilcilerden oluşan COREPER'in Türkiye ile müzakerelerde 12 numaralı başlık olan "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslının açılmasını oybirliğiyle kabul ettiğini, son kararın bugün öğleden sonra yapılacak Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansında alınacağını söyledi.
"Türkiye-AB ilişkisi bizim için stratejik ve Türkiye'nin AB üyesi olmasını her zaman savunduk" diyen Garrido, konuşmasına şöyle devam etti:
"Hep aynısını söylüyoruz, ama bu süreçte Türkiye'nin de yapması gerekenler var. Kopenhag kararlarını tamamen uygulamalı. Ama tabii diğer yandan sürecin devam etmesi için müzakere başlıkları da açılmaya devam etmeli. Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde Kıbrıs'ın (Rum kesimi) büyük etkisi olduğu biliniyor. Ancak biz bu yüzden kötümser olamayız. Kıbrıs sorununu sabahtan akşama bir günde çözemeyiz. Bu bizim elimizde değil, ama her zaman ileriye doğru yürümeliyiz. Bu yüzden yeni başlık açılması için son ana kadar savaştık."
AB dönem başkanlığını 1 Temmuzdan itibaren devralacak Belçika ve 1 Ocak 2011'de üstlenecek Macaristan'ın da Türkiye ile yeni müzakere başlıkları açılması konusunda İspanya ile hemfikir olduğunu ve ortak çalışmalar yürüteceklerini kaydeden Garrido, Türkiye'nin AB'ye girişinin ne zaman olabileceğiyle ilgili bir tarih vermenin ise "imkansız" olduğunu ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:21

İLGİLİ HABERLER