Medya
  • 14.2.2010 09:42

GAZETECİLER HAKKINDA 5 BİN SORUŞTURMA

ÜRGÜP - Nevşehir'in Ürgüp ilçesi Mustafapaşa beldesindeki Kapadokya Meslek Yüksek Okulunda, 44 ilden gelen gazeteciler cemiyeti başkanlarının katılımıyla yapılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 29. Başkanlar Konseyi toplantısında konuşan Orhan Erinç, hakkında soruşturma ve kovuşturma açılan gazeteci sayısının yüksek olmasından yakındı.
Yaklaşık 5 bin gazeteci hakkında soruşturma olduğuna dikkati çeken Erinç, şunları kaydetti:
''Gazeteciler hakkında soruşturma ve kovuşturma açılmasının en yüksek seviyelere ulaştığı bir dönemden geçiyoruz. Sayın Adalet Bakanı, İstanbul'da örgüt temsilcileri, yaygın basının yöneticileri ile bir araya geldi. Verdiği rakamlardan gördük ki 5 bin kadar soruşturma var. Bunların bir kısmı takipsizlik ile sonuçlanmış. Şunu hatırlatmak istiyorum. Türk Ceza Yasası yapılırken biz 26 maddeye karşı çıkmıştık ve suç tanımlarının yoruma açık olduğundan söz etmiştik. O zaman da bize demişlerdi ki 'Uygulamayı görelim, sonra değişiklik yapmak gerekiyorsa yaparız' denildi ama daha o günden bu günleri görmüştük.''
İnternet haberciliğine de dikkati çeken Erinç, bazı suçların yeniden tanımlanmasının gündeme geldiğini, bu nedenle toplantıdan sonra bu konuda çalışacak bir komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını belirtti.

AA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI AHMET TEK
Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek ise, AA'nın önemi, haber üretimi ve diğer mesleki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Tek, şunları kaydetti:
''Buradaki arkadaşlarımızın büyük bir bölümü AA'ya emek vermiş arkadaşlar, daha önce muhabirliğimizi yapmış arkadaşlar, bir bölümü de AA'dan hizmet alan arkadaşlar. Hem hizmet üretim biriminden arkadaşlarımız var hem de hizmet alan birimden arkadaşlarımız var. Yurt bazında AA'nın ürettiği habere yaklaşabilecek başka ajans yok. Fakat mevcut hali ile haber üretimini biz daha farklılaştırmayı nasıl yaparız, hangi tür haberler öncelik sırası alabilir, burada cemiyet başkanlarının önerileri bizi bir adım daha ileriye götürecektir diye düşünüyoruz.''

FEDERASYONLA İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR
''Bize daha çok talep cemiyet başkanlarından, özellikle yayını olan, gazetesi televizyonu olan arkadaşlardan hep ücret konusunda geliyor; ücret konusunda bize nasıl bir kolaylık sağlanır, fotoğraf temininde nasıl bir kolaylık sağlanır?'' diyen Tek sözlerini şöyle sürdürdü:
''Elbette öncelik ekonomik konular. Ekonomik konularda da ben kişisel olarak söylüyorum, AA yönetimini bağlayıcı olarak değil, doğrudan federasyon bir teklif hazırlasın. Cemiyet başkanlarından alacakları önerileri, AA ile işbirliğini içerecek şekilde değerlendirelim. Gereken sistem ve yöntem ne ise onu belirleyelim ve belki hiçbir ücret almadan nasıl bir kanal açılır, ne tür bir hizmet verilir, bunun yolunu birlikte arayalım. Ama benim öncelikle talebim, cemiyet başkanları ve dernek başkanlarına ilişkin... Doğrudan gazetecilikle iştigal eden başkanlar, üyelerinden de görüşlerini toplayabilir. Hangi tür haber çeşidini arttırırız, hangi tür haberler öncelikli olur, bunlara bakar ve bunların da dönüşü bize gelir ise şikayetten çok talep gelir ise -elbette şikayetler doğrudan değerlendiriliyor, onları da dikkate alıyoruz ama- biz yolumuzu çok daha çabuk buluruz. AA, 6 Nisan 2010 tarihinde 90 yaşına giriyor. 90. yılda belki TGF ile yapılabilecek bir işbirliği 90. yıla atılmış bir temel gibi de olur. Bir güzelliğin ilk adımı da olabilir.''
Törende, toplantının yapılmasında katkıları bulunanlara ''TGF 29. Başkanlar Konseyi Toplantısı'' anısına teşekkür plaketleri verildi.
Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek, AA'nın plaketini, TGF Başkanı Atilla Sertel'in elinden aldı.

TÜRK ULUSU BİLGİYİ YAYMAK ZORUNDA
Kapadokya Meslek Yüksekokulu (MYO) Mütevelli Heyeti Başkanı yazar Alev Alatlı, ''Demokrasi, İletişim ve Yerel Basın'' konulu konferansta konuştu.
Eğitimin önemine dikkati çeken Alatlı, ''ülkede gerekli eğitimin gerektiği şekilde çok uzun yıllardır verilememekte olduğunu'' söyledi.
Ulusun bilgi ve demokrasiyi yaymak zorunda olduğunu vurgulayan Alatlı, eğitimin yayılmaması halinde toplumun çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.
''Eğitimden kimse para kazanamaz'' diyen Alatlı, ''Anadolu çocuğunun bir eziklik içinde olduğunu, onların eziklikten kurtulmasını istediklerini ve bunu Kapadokya MYO'da başardıklarını'' dile getirdi.
Alev Alatlı, şöyle devam etti:
''Bir matematik terminolojinizde bir asal sayı, beş ayrı kelime ile ifade ediliyorsa çocuğunuz aptala dönüyor. Bir diğer meselemiz matematik, nal topluyoruz. Matematikte çok kötüyüz, fizikte çok kötüyüz. Bunun şaka tarafı yok. '21'inci yüzyıl, 2010' diye kalın kalın ortada geziyoruz. Yıllardan beri biz çocuklara okulda mantık öğretmiyoruz. Mantık terminolojimiz yok. Mantık öğretmediğiniz zaman matematikte nal topluyorsunuz. Gerekli eğitimi gerektiği şekilde çok uzun yıllardır veremiyoruz.
Bir tarafta matematik sıkıntınız var, öbür taraftan Türkçe gibi elinizde bir dil var, matematikçiler yurt dışına kaçıyor. Bu okulun fikri de zikri de bizim içimizin yanıyor olmasıdır. Eğer eğitimi yaymazsanız, tepedeki dalları kestiğiniz zaman toplum çöküyor. Bu kadar da zor değil tepedeki dalları kesmek. Türk ulusu bilgiyi yaymak zorundadır, demokrasiyi yaymak daha da önemlidir. Bizim buradaki çocuklar isterlerse dikey geçiş yapsınlar, isterlerse akademik kariyerlerini sürdürsünler ama gene Avanos'ta kalsınlar, gene Ürgüp'te kalsınlar ve Neşet Ertaş her zaman çalmaya devam etsin bu topraklarda, ben bunu istiyorum.
Ben Anadolu'nun kıpırdamasını istiyorum. Anadolu kıpırdamazsa hiçbir şey olmaz. Biz Anadolu çocuğunun artık eziklikten kurtulmasını istiyoruz. Biz bunu burada becerebildik.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 10:25

İLGİLİ HABERLER