GAZETELERİN TESCİL EDİLMİŞ MARKALARI İÇİN HAK SAHİPLİĞİ 5 YILDAN 3 YILA İNDİRİLDİ
ALİ ULURASBA
ANKARA- Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname ile bu kararnamede değişiklik öngören yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Yasa ile Türkiye'nin teknolojik ilerlemesine katkıda bulunmak, ülke içinde serbest rekabet ortamını oluşturmak ve AR-GE faaliyetlerinin gelişmesini sağlamak amaçlanıyor.
Yasaya göre, tüzel kişiliğe sahip, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı özel bütçeli TPE, ülkenin teknolojik ve endüstriyel gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla, patent ve markalar ile diğer yasalarla koruma altına alınmış olan sınai mülkiyet haklarının ilgili mevzuat hükümleri uyarınca tescilini ve bu hakların korunması ile ilgili işlemleri yapacak.
Enstitü ayrıca, zorunlu lisans işlemlerinde arabuluculuk faaliyetlerinde bulunacak ve mahkemelerde bilirkişilik yapacak.
Enstitü Başkanı ve Başkan Yardımcıları 3 yıl süre için ortak kararname ile atanacaklar. Daha önce 5 yıl olan görev süreleri madde ile 3 yıla düşürülürken, tüm üyelerin görev sürelerinin bu yıl sona erecek olması CHP'liler tarafından 'kadrolaşma' olarak değerlendirildi. TPE'nin kadro sayısı da 300 olarak belirlendi.
Yasaya göre, gazetelerin tescil edilmiş markaları için hak sahipliği 3 yıl olacak. Yayın hakkına sahip olmadığı halde yayının adı üzerinde hak sahipliği tesis edilerek, basın özgürlüğünün kullanılmasının engellendiği gerekçesiyle TBMM'ye geldiğinde 5 yıl olan hak sahipliği süresi 3 yıla indirildi.
Yasada, uzman ve uzman yardımcılığı kadrosuna atanacakların Birleşmiş Milletlerce kabul edilen konuşma dillerinden en az birini Kamu Personeli Dil Sınavlarından 'C' düzeyinde veya muadili bir seviyede bilmeleri zorunluluğu yer aldı. BM'de aralarında Arapça'nın da bulunduğu 6 dil resmi dil olarak kabul ediliyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:00